Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, son zamanlarda, başta televizyon kanalları olmak üzere birçok mecrada yer alan bal reklamlarının dikkatini çektiğini ve incelenmesini istediğini belirterek, ''Reklam Kurulu tarafından incelenen bu balın üreticileri hakkında gerekli işlemler uygulandı'' dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca JW Marriott Hotel'de düzenlenen 15. Geleneksel Tüketici Ödül Töreni'nin açılış konuşmasını yapan Bakan Yazıcı, küreselleşmeyle birlikte ülkeler arasındaki sınırların kalkması, dünya markalarının çoğalmasıyla daha çok ürün ve hizmetin tüketiciye ulaştığını belirterek, bu durumun da tüketicinin korunmasının önemini artırdığını ve modern dünyanın en güncel konularından biri haline getirdiğini söyledi.
Tüketici hukukunun, ekonomik olarak güçlü üreticiler karşısında zayıf ve örgütsüz tüketicinin korunması ihtiyacından doğduğunu anlatan Yazıcı, tüketicinin korunması ile ilgili kuralların, sadece tüketiciyi değil, ülke ekonomisini koruduğunu kaydetti.
Tüketicinin korunması kavramının dünyada son 50 yıldır önem kazandığına dikkati çeken Yazıcı, tüketici haklarıyla ilgili yapılan çalışmaları anlattı.
''Papucu dama atılmak''
Yazıcı, günlük hayatta kullanılan ''papucu dama atılmak'' deyiminin nasıl ortaya çıktığını şöyle anlattı:
''Osmanlı döneminde esnaf ve sanatkarların bağlı bulunduğu teşkilat, ticaretin yanında sosyal hayatı da düzenliyordu. Kusurlu malın, malzemeden çalmanın ve kalitesiz işin önüne geçmek için ilginç bir önlem alınmıştı. Bir ayakkabı aldınız veya tamir ettirdiniz...
Ama kusurlu çıktı. Böyle durumlarda heyet, önce şikayetçiyi ve sanatkarı dinlerdi. Eğer şikayet eden gerçekten haklıysa, o ayakkabıların bedeli şikayetçiye ödenirdi.
Ayakkabılar da ibret-i alem olsun diye ayakkabıyı imal edenin çatısına atılırdı. Gelen geçen de buna bakıp kimin iyi, kimin kötü ayakkabı ürettiğini ve tamir ettiğini bilirdi. Böylece pabuçları dama atılan ayakkabıcı, toplum içinde ve esnaflar arasındaki itibarını kaybettiği gibi maddi kazancından da oluyor ve gerçekten pabucu dama atılıyordu.''
''Tüketiciler, dünya standartlarının üzerinde korunuyor''
Bakan Yazıcı, özellikle tüketicinin korunması hakkında kanun başta olmak üzere ürün güvenliği kanunu ve bilgi edinme kanunu ile sigortacılık, bankacılık, elektrik, doğalgaz, gıda gibi alanlarda önemli düzenlemeler yapıldığını söyledi.
Tüketicinin ekonomik ve hukuki çıkarlarının korunmasına yönelik yapılan hukuki düzenlemeler sonucunda Türk tüketicisine dünya standartlarında koruma sağlanarak gerekli yasal zeminin hazırlandığını belirten Yazıcı, şöyle konuştu:
''Tüketiciler bazı konularda dünya standartlarının önüne geçmiştir. AB ülkelerinde garanti süresi 1 yıl iken ülkemizde 2 yıl olarak belirlenmiştir. Ayrıca ülkemizde Garanti belgelerinin Bakanlık tarafından onaylanması uygulaması vardır. AB ülkelerinde, Reklam Kurulu gibi sadece ticari reklam ve ilanları inceleyen bir organ bulunmamaktadır.
Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerinin bağlayıcı karar alması ise ileri olan başka bir uygulamadır. Ayıplı mallarla ilgili olarak zararın tazmin edilme biçimiyle ilgili seçme hakkı tüketiciye verilmiştir. Tüketicilerin korunmasının en iyi yolu, onları sahip oldukları yasal haklar konusunda bilinçlendirmek, haklarını aramaları konusunda teşvik etmek ve yönlendirmektir. Zira hak arandıkça haksızlıklar azalacaktır.''
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın faaliyetleri
Tüketicinin korunması yönünde bakanlığın yürüttüğü çok sayıda faaliyet bulunduğunu dile getiren Bakan Yazıcı, bu faaliyetlerin iki kategoride ele alınabileceğini, birincisinin güçlü ve adil bir hukuksal alt yapı oluşturmak, ikincisinin ise hakların aranacağı mekanizmaları güçlendirmek olduğunu söyledi.
Alınan tüm bu önlemlere rağmen tüketiciler mağdur olmuşsa, bu mağduriyetlerin giderilmesi için 4077 Sayılı Kanun ile tüketici uyuşmazlıklarının çözüm mercileri olarak gösterilen ''tüketici sorunları hakem heyetleri'' ve ''tüketici mahkemeleri'' marifetiyle gerekli işlemlerin yapılmasının sağlandığını belirten Yazıcı, ilçelerde kaymakamlıkta faaliyet gösteren hakem heyetlerine yapılan başvurulardan herhangi bir ücret alınmadığını kaydetti.
1 Ocak 2012'de yürürlüğe giren Hal Kanunu çerçevesinde tüketicilerin lehine pek çok düzenlemenin yer aldığını ifade eden Yazıcı, bu kanun kapsamındaki Hal Kayıt Sistemi ile tüketicilerin satın aldıkları sebze ve meyvelerin ''ürün kimliği''ni öğrenebileceklerini kaydetti.
Çoğunlukla yurt dışından ithal edilerek gıda takviyesi ve Kozmetik Ürün adı altında piyasada satışa sunulan ürünler bulunduğunu ifade eden Yazıcı, bunların çeşitli mecralarda yapılan reklam ve tanıtımlarla yaygınlaştığını söyledi.
Bu tür ürünlerin reklamlarında yer alan iddiaların hiç bir bilimsel veriye dayanmadığını ve gerçekle bağdaşmadığını belirten Yazıcı, ''Yüksek beklentilerle bu ürünleri satın alan tüketicilerimizde derin bir hayal kırıklığı oluşmakta hatta bazen ölümle sonuçlanan vahim durumlar meydana gelmektedir. Bu nedenle tüketicilerin bu tür reklamlara karşı dikkatli olmaları gerekmektedir'' diye konuştu.
Reklam Kurulu'nun bu tür ürünleri pazarlayan şirketlere halkı kandırdığı gerekçesiyle 148 bin lira para cezası verdiğini bildiren Yazıcı, uyarılara rağmen reklam yayınını sürdüren televizyonlara da 148 bin lira para cezası verildiğini anlattı.
Son zamanlarda, başta televizyon kanalları olmak üzere birçok mecrada yer alan bal reklamlarının dikkatini çektiğini ve incelenmesini istediğini anlatan Yazıcı, Reklam Kurulu tarafından incelenen bu balın üreticileri hakkında gerekli işlemlerin uygulandığını söyledi.
Yazıcı, halkı aldatıcı olduğu tespit edilen ürünleri pazarlayan çeşitli firmalara 155 bin lira para cezası verildiğini kaydetti.
4077 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanunda Avrupa Birliği normlarına uyum sağlanması ve uygulamada yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla kanun değişikliği için bir komisyon oluşturulduğunu ve bu komisyonun ikinci toplantısının yarın Antalya'da yapılacağını belirten Yazıcı, akademisyenler, üretici ve tüketici temsilcilerinin katılımıyla taslağa son şeklinin verileceğini bildirdi.
Konuşmaların ardından 7 dalda, aralarında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in de bulunduğu 33 kişi ve kuruma ödül verildi.
AA muhabiri Bülent Karaaslan da, ''Hediye kol saati kazandınız'', ''Elektrik tasarruf cihazı kazandınız'' ve bu gibi tüketicileri aldatıcı reklam ve SMS mesajlarına karşı tüketicileri uyarıcı haberleri nedeniyle ''2011 Yılı Hizmet Ödülü''ne layık görüldü.Karaaslan, ödülünü TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in elinden aldı.
Ödül töreni sırasında 2 dakika elektrik kesintisi yaşandı.
Haber Kaynağı : Haber7.com