Sivil Haber

Yemişçi:Üç borsa için tek çatı doğru karardır

EKONOMİ

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nun Kurucu Başkanı Tuğrul Yemişçi, İMKB, VOB ve Altın Borsası'nın aynı çatı altında toplanmasının doğru bir yaklaşım olduğunu savundu.

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nun (VOB) Kurucu Başkanı Tuğrul Yemişçi, İMKB, VOB ve Altın Borsası'nın aynı çatı altında toplanmasının doğru bir yaklaşım olduğunu savunarak, ''VOB İzmir'de kalsın, vermeyiz'' sözüne katılmakla birlikte, bu noktada çuvaldızı kendilerine batırmaları gerektiğini, VOB'un İstanbul'a taşınacağı tartışmalarının başarısızlıktan kaynaklandığını söyledi.

Yemişçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, VOB'un kurulması için geçmişte büyük çaba sarf ettiğini ve VOB'u çocuğu gibi gördüğünü ifade ederek, bu nedenle son günlerde, ''VOB'un İstanbul'a taşınacağı'' yönünde gündeme gelen tartışmaların kendisini derinden yaraladığını dile getirdi.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), Türkiye'deki borsalara ilişkin ortaya koyduğu projeyi doğru bulduğunu belirten Yemişçi, ''Proje kapsamında VOB'daki hisselerin ortaklar arasında yeniden düzenlenmesi, dolayısıyla İMKB, VOB, Altın Borsası'nın aynı çatı altında toplanması doğru bir yaklaşımdır'' dedi.

Yemişçi, yeni kurulacak olan Türkiye Ürün Borsası A.Ş'nın (TÜBAŞ) da aynı şirket çatısı altında olması gerektiğini savunarak, ''Bir çok ülkede borsalar güçlerini birleştirmekte, ortaklıklar yapmaktadır. Türkiye'de de hepsinin bir çatı altında İstanbul Finans Merkezi'nde yer alması daha cazip olacaktır. Burada VOB için gözardı edilmeyecek tek şart, İzmir Ticaret Borsası'nın kurucu olarak haklarının ve hissesinin korunabilmesidir'' diye konuştu.

''VOB bugüne kadar ne yaptı?''

VOB'un İzmir'de kalmasını kendisinin de istediğini, ancak borsanın kurucu başkanı olarak bazı şeylerin de sorgulanması gerektiğini ifade eden Yemişçi, şunları kaydetti:

''Üzülerek ifade ediyorum, 2007 yılından bu yana VOB ne yaptı? Opsiyon kontratlarını, tek hisseye dayalı kontratları açabildi mi? Yeni kontratlar çıkarabildi mi? Opsiyon sözleşmeleri için yazılım hazırlanabildi mi? Yurtdışında hazırlanıyor denilen yazılım, bir türlü bitmedi. 5 yıldır aynı noktadalar.

Borsanın açılışından sonra koyduğumuz işlem hacminin artması hedefi 5 yılda gerçekleşti. Bu sürede finans piyasalarına, yeni bir enstrüman olarak katkısı, yatırımcıya, fonlara ve aracılara getirisi, beklentilerden de fazla oldu. Ancak bu süre sonuna gelindi ve VOB yavaşladı, hatta küçülme başladı. İşlem hacimleri geriliyor. 2012 ilk iki ay yüzde 10 gerileme ve bir yıl önceye göre ise yıllık yüzde 2 gerileme var.''

Yemişçi, VOB için operasyon merkezinin İzmir'de kalması, İstanbul'da ise yönetim ofisi açılması sözünün kendi döneminde verildiğini, ancak geçen sürede bu alanda da bir adım atılamadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''VOB, İstanbul'da yönetim ofisi açabildi, İzmir'de kendi malı bir merkez operasyon binası edinebildi mi? Bunları başarabilseydi, bugün kimse çıkıp da (VOB İstanbul'a taşınsın) diyemezdi. VOB yeni sözleşmeler ve opsiyonları katamadığı süreçte, küçülmeye veya yerinde kalmaya mahkumdur. 'VOB İzmir'de kalsın, VOB'u vermeyiz' deniyor, ben de katılıyorum. Fakat bu gerçekleri de gözardı etmemeliyiz, yoksa inandırıcı olamayız. Çıkalım hep birlikte kampanya başlatalım, 'VOB İzmir'de kalsın' diye yazılar yazalım, mitingler yapalım, ama biraz da çuvaldızı kendimize batırmayı deneyelim.''

Tuğrul Yemişçi, VOB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinin İzmir Ticaret Borsası'nda uhdesinde kalmasının bir gelenek olmadığını, mevcut başkanlığın 1995 yılından bu yana sürdürülen çabalarla kazanıldığını da iddia ederek, ''Başkanlığın İzmir Ticaret Borsası'nda olması TOBB Başkanı'ndan ricam üzerine sağlandı. Bundan sonra da İzmir Ticaret Borsası'nda kalması VOB'un göstereceği başarılarla olur. VOB'un opsiyon bölümünü açamazsan, işlem hacmi getiren yeni sözleşmeleri devreye sokamazsan başarını tartışırlar'' ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.