Sivil Haber

Yurt dışına şifalı ihracat artacak

EKONOMİ

Türkiye'nin, şifalı bitkiler olarak bilinen kekik, biberiye, ada çayı, defne gibi tıbbi aromatik bitkilerdeki ihracatını 2015 yılına kadar 1.5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediği açıklandı.

Adana Orman Bölge Müdürü Ata Kahya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla Adana ve Hatay'ın tıbbı aromatik bitki yetiştiriciliğinde üs olarak seçildiğini belirtti.

Eroğlu'nun, 2015 yılına kadar bu bitkilerdeki ihracatın 1.5 milyar dolara çıkarılması hedefini koyduğunu belirten Kahya, bu anlamda tıbbi aromatik bitkilerde Adana ve Hatay'ın üs seçilmesinin önemli olduğunu, bu konuda yoğun bir şekilde çalışacaklarını kaydetti.

Geçmişte orman alanlarında daha çok odun ağırlıklı çalışıldığını anlatan Kahya, ''Tıbbi aromatik bitkiler olarak bilinen şifalı bitkiler artık orman alanlarımızda yetişiyor. Odun dışı orman ürünleri adında bir şube müdürlüğü de kurduk. Tamamen bu bitkilerle ilgili projeler hazırlıyor'' dedi.

Orman köylülerine gerekli her türlü desteği verdiklerini vurgulayan Kahya, ''Aromatik bitkiler aynı zamanda odun dışı orman ürünleri kapsamına giriyor. Adana'da geçen yol biberiyeden 30 ton 480 kilogram toplattık. Defne yaprağı 4 bin ton, kekik 21 ton, yosun 2 ton, Mersin meyvesi olarak bilenen bitkiden 50 ton, ada çayı 11 ton, funda 2 ton toplandı'' diye konuştu.

İzinle orman alanlarında bitki toplayanların bölge müdürlüğüne, topladıkları ürün ölçüsünde fiyat ödediğini belirten Kahya, ''Bu ürünlerin bir tarife bedeli var. Vatandaşımız bize çok cüzi bir ücret ödüyor. Biz ormanlık alanlarımızı değerlendiriyoruz, vatandaşımıza da gelir kapısı oluyor. Bazı firmalar da köylülerden aldıkları ürünü ihraç ediyor'' dedi.

Ata Kahya, defnenin yüzde 40'ının bu bölgede üretildiğini vurgulayarak, orman köylüsünün defneden 2 milyon lira gibi bir gelirinin olduğunu belirtti.

Kahya, bu bitkilerden orman bölge müdürlüğünün sadece Adana'da yaklaşık 600 bin lira gelir sağladığını vurguladı.

Söz konusu bitkilerin ormanlarda kendiliğinden yetiştiğinin de vurgulayan Kahya, ''Ağaçlandırma yaptığımız yerlere de bunların tohumlarını atıyoruz. Bu bitkilerin daha çok yetişmesini sağlıyoruz'' dedi.

Kahya, ormanlarda bu bitkilerin çok olduğunu, her yıl yapılan planlara göre bitkilerin toplandığını kaydetti.

Bitkilerde gençleştirme faaliyetleri de yaptıklarını vurgulayan Kahya, bu kapsamda biberiye, kekik gibi bitkilerin tohumlarını toprakla buluşturduklarını belirtti.

-Yangın durdurma alanlarına da şifalı bitki ekiliyor-

Ormanlarda yangın durdurma alanları yaptıklarını belirten Kahya, ''Buralara kekik, biberiye, ada çayı gibi bitkilerin tohumlarını atıyoruz. Bu alanları geniş yapıyoruz ve yolun 50 metre sağında 50 metre soluna söz konusu bitki türlerini ekiyoruz. Hem yangınları daha kısa sürede söndürmeyi amaçlarken hem de bu alanları bitki dikerek değerlendiriyoruz'' diye konuştu.

Kurdukları bal ormanlarına da bu bitkilerden ektiklerini anlatan Kahya, ''Kekik ve biberiyeden arılar bal yapıyor. Keçi boynuzundan ve Mersin meyvesinden de alıyor. Buralardaki ürünleri çiçeğinden arılar yaprağından da orman köylüsü yararlanıyor'' dedi.

Kahya, söz konusu bitkilerden Çin'in yılda 100 milyar dolarlık bir gelir elde ettiğini vurgulayarak, Türkiye'nin 150-200 milyon dolarlık bir ihracatı olduğunu bunun yeterli olmadığını, ancak önümüzdeki yıllarda bu ürünlerin önemli bir ihracat kalemi haline geleceğini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.