AB Dışişleri Bakanları Genel İşler Konseyi çerçevesinde toplanan Avrupalı yetkililer kabul ettikleri sonuç bildirisinde Zaman Gazetesi ile Samanyolu televizyonuna yapılan baskınlara atıf yaptı. Kurum ismi verilmeden yapılan atıfta, son günlerde medya kurumlarına yapılan polis baskınları ile gazeteci ve basın mensuplarının gözaltına alınmasının basın hürriyetine ilişkin şüpheleri artırdığı, basın özgürlüğünün ise demokrasinin temel ilkelerinden olduğu vurgulandı.
AB, 17 Aralık yolsuzluk operasyonlarına da atıf yaparak hükümetin iddialara verdiği tepkiye 'teessüf' ettiğini kaydetti. İktidarın yolsuzluk iddialarına verdiği cevabın yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda 'ciddi şüphelere' yol açtığına işaret eden AB Dışişleri Bakanları, hükümetin bu tepkisi ile siyasi muhalefete, protesto hakkına ve eleştirel basına yönelik artan tahammülsüzlüğünü de teşhir etmiş olduğunu vurguladı. AB, üyelik müzakerelerinde ilerlemenin, hukukun üstünlüğüne ve temel haklara saygıdan geçtiğini hatırlattı.
Yargıya müdahaleden endişeliyizAB, yürütmenin yargıya müdahalesinden, bilgiye ulaşım üzerindeki sınırlamalardan ve paydaşlarla yeteri kadar istişare edilmeden önemli kanunların sık sık değiştirilmesinden endişe etmeye devam ettiğini vurguladı. İfade, düşünce ve basın hürriyeti ile birlikte demokrasi, hukukun üstünlüğü, eşitlik, insan haklarına saygı, azınlık hakları gibi konularda ilerleme sağlanması için Türkiye'ye reformları sürdürme çağrısı yapan AB, toplanma ve gösteri hürriyeti ve polis müdahalesi gibi alanlarda Türkiye'nin Avrupa standartlarına uyması gerektiğini kaydetti.
Anayasa Mahkemesi'ne övgüAB Dışişleri Bakanları, AB Komisyonu'nun yaptığı gibi Anayasa Mahkemesi'ni övdü. Anayasa Mahkemesi'nin oynadığı mühim rolün altının çizildiği sonuç bildirisinde, Türkiye'de büyüyen ve her geçen gün daha faal hale gelen sivil toplumun kuvvetlendirilmesi ve meşru bir paydaş olarak muamele görmesi gerektiği vurgulandı.
Ankara'ya 9 paragraf ayrılan sonuç bildirinde, Türkiye'nin AB için önemine tekrar vurgu yapılırken, Türk ekonomisinin Avrupa'nın refahına katkı sağladığı hatırlatıldı. Türk hükümetinin AB reformlarına taahhütlerinden memnuniyet duyulduğu ancak geçtiğimiz günlerde açıklanan reform programının uygulamaya geçirilmesi talep edildi. Türkiye'nin bölgesel rolünün altının çizildiği bildiride Suriyeli mültecilere sınırların açılması ve Kürt meselesinin çözümü konusundaki adımları olumlu bulundu. Türk hükümetinin reform hamlelerini sürdürmesinden duyulan memnuniyet kaydedildi.
Dışişleri bakanlarının uzlaştığı metnin Perşembe günü başlayacak AB Liderler Zirvesi'nde de onaylanması bekleniyor. (CİHAN)