Sivil Haber

CHP'den, Sulh Ceza Hakimlikleri'nin kaldırılması ve seçim barajının düşürülmesi için kanun teklifleri

GÜNDEM

CHP'den, Sulh Ceza Hakimlikleri'nin kaldırılması ve seçim barajının düşürülmesi için kanun teklifleri

CHP, Sulh Ceza Hakimlikleri'nin kaldırılması ve seçim barajının indirilmesi için iki ayrı kanun teklifi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verdi. Teklifte Sulh Ceza Hakimlikleri'nin kaldırılması istendi. Öte yandan, CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi de, seçim barajının yüzde 5'e düşürülmesi için kanun teklifi sundu.

SULH CEZA HAKİMLİKLERİ'NİN KALDIRILMASI

26/9/2004 tarihli ve 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 10'uncu maddesi başlığı ile birlikte yürürlükten kaldırılması talep edildi. 5235 sayılı kanunun 11'inci maddesinin birinci fıkrası ise şu şekilde değiştirilmesi öngörülüyor: "Kanunların ayrıca görevli kıldığı haller saklı kalmak üzere yürütülen soruşturmalarda hakim tarafından verilmesi gerekli kararları almak, işleri yapmak ve bunlara karşı yapılan itirazları incelemek ile ağır ceza mahkemelerinin görevleri dışında kalan dava ve işlere asliye ceza mahkemelerince bakılır."

SEÇİM BARAJININ YÜZDE 5'E İNDİRİLMESİ

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş'ın, çokça tartışılan Sulh Ceza Hakimlikleri'nin kaldırılması için kanun teklifi vermesinin ardından, bir teklif de CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi'den geldi. Hamzaçebi, TBMM Başkanlığı'na Milletvekili Seçimi Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun teklifi sundu. 1983 tarihli seçim kanunundaki 'yüzde 10' ifadesinin 'yüzde 5' ile değiştirilmesini talep eden CHP'li Akif Hamzaçebi, son seçim haricinde AK Parti'nin tek başına yönetme yetkisini halktan değil, seçim sisteminden aldığını söyledi.

CHP, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi imzasıyla seçim barajının yüzde 10'dan yüzde 5'e çekilmesi için TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi sundu."Bir ülkede belirli aralıkla seçimlerin yapılıyor olması o ülkede özgürlükçü bir demokrasi olduğu sonucunu yaratmaz." diyen Hamzaçebi, farklı görüş sahiplerinin parlamentoya yansıması gerektiğini vurguladı. Hamzaçebi, "Demokratik kurallara uygun bir seçim için, seçimin saydam yapılması yeterli değildir. Aynı zamanda seçmenin iradesinin yasama organına tam olarak yansıması gerekir. Toplumdaki farklı görüşlerin en geniş biçimde parlamentoya yansımasını sağlayacak olan seçim sistemidir. Demokrasi geleneği güçlü ülkelerde sakıncalar yaratmayan seçim sistemlerinin demokrasi geleneği zayıf ülkelerde sorun yatabileceği bilinen bir gerçektir." diyerek Türkiye'de çok partili siyasi yaşama geçilmesinin sonra farklı seçim sistemlerin uygulandığını anlattı.

'AKP TEK BAŞINA YÖNETME YETKİSİNİ HALKTAN DEĞİL, SEÇİM SİSTEMİNDEN ALDI'

"Türkiye'deki yüzde 10'luk baraj, milli iradenin Meclis'e tam yansımaması sonucunu doğurmaktadır" diyen Hamzaçebi, 2002 seçimlerinde AK Parti'nin oyların yüzde 34'ünü alarak TBMM'de yüzde 66'lık çoğunluğa sahip olduğunu, buna karşın Meclis'e yansımayan oyların oranının yüzde 45 olduğunun altını çizdi. "Neredeyse verilen her iki oydan birisi boşa gitmiş, Meclis'te temsil edilememiş oldu" diyen Hamzaçebi, 2007 seçimlerinde de benzer bir durumun yaşandığını ifade ederek "AKP her iki seçimde de ülkeyi tek başına yönetme yetkisini halktan değil, büyük ölçüde seçim sisteminden aldı." dedi.

'YÜZDE 5 İLE FARKLI DÜŞÜNCELER PARLAMENTODA TEMSİL EDİLECEK'

AİHM'in yüzde 10 seçim barajının 'çok yüksek' olduğu yönünde kararını anımsatan Hamzaçebi, 2007 ve 2011 genel seçimlerinde siyasi partilerin yüzde 10'luk seçim barajını aşmak için farklı yollara baş vurduğunu belirtti. Hamzaçebi, "Yüzde 5'lik baraj ile temsilde adalet ilkesine işlerlik kazandırılmakta, küçük partilerin parlamentoya girmesinin önü açılarak farklı düşüncelerin parlamentoda temsili sağlanmaktadır." ifadelerini kullandı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.