Sivil Haber

Pilotların kimlikleri belli oldu

GÜNDEM

Suriye tarafından düşürülen keşif uçağının pilotlarının isimleri belli oldu.

Mikail PELİT- Cahit ÖZÇELİK
Resmi olmayan kaynaklardan edinilen bilgiye göre, pilotların Hava Harp Okulu 2002 mezunu Yüzbaşı Gökhan Ertan ile 2009 mezunu Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy olduğu belirtildi. İzmir Çiğli 2’nci Ana Jet Hava Üssü’nde öğretmen pilot olarak görev yapan ve aslen Malatyalı olan 30 yaşındaki Yüzbaşı Gökhan Ertan, geçen yıl Malatya Erhaç’taki 7’nci Ana Jet Üssü’nde konuşlu 173’üncü Filo’ya atandı. Evli ve 1 çocuk babası olan Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan dün saat 10.30’da Malatya Erhaç Üssü’nden, Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy ile birlikte RF- 4E ’Phantom’ uçağı ile havalandı. Akdeniz ’de keşif görevi yapan uçakla, saat 11.58’de irtibat kesildi. 

Uçağın kaybolduğunun anlaşılmasıyla birlikte havadan ve denizden arama-kurtarma çalışması başlatıldı. Malatya Erhaç, Ankara Etimesgut ve Adana İncirlik’ten kalkan uçak ve helikopterler uçağın kaybolduğu bölgede havadan arama çalışması yaparken, Mersin ve İskenderun’dan hücumbotlar ve Sahil Güvenlik botları bölgeye intikal etti.
Genelkurmay Başkanlığı’nın dün saat 14.45’de uçağın kaybolduğuna ilişkin açıklamasıyla heyecanlı saatler başladı. Başbakan Erdoğan , yurt dışından dönüşünde Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, gelişmelerin izlendiğini, Suriye ile ortak arama yapıldığını söyledi. İlerleyen saatlerde ise RF- 4E keşif uçağının, hava sahasını ihlal ettiği iddiasıyla Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşıldı. 

AİLENİN BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR
Suriye’nin düşürdüğü uçağın pilotlarını arama çalışmaları bugün de sürerken, uçağın bazı parçalarına ulaşıldı. Arama- kurtarma çalışmalarında tüm çabalara rağmen akıbetleri henüz bilinmeyen pilotların aileleri, gelişmeleri endişeyle izliyor. Düşürülen uçaktaki Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan’ın, Hava Lojmanları’nda oturan eşi ve 5 yaşındaki çocuğu ile Turgut Özal Mahallesi’nde oturan anne-babası endişe içinde arama- kurtarma çalışmalarından gelecek haberi bekliyor. Pilot yüzbaşının daha önce Erkan Erton olan adını, mahkeme kararıyla Gökhan Ertan olarak değiştirdiği belirtildi. 

Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan’ın baba evi yakınlarının akınına uğradı. Yakınları ve komşularıyla televizyondan sürekli haberleri izleyen, kulağı gelecek bir haber için telefonda olan baba Ali Erton, olayın üzerinden 24 saat geçtiğini, hala kendilerine yeterli bilgi verilmediğini söyledi. Ali Erton, "Sürekli haberleri takip ediyoruz. Uçağın Suriye tarafından düşüldüğünü öğrendik. Ama çocuğumuzun akıbeti hakkında henüz bir bilgimiz yok" dedi. Yakınları da Yüzbaşı Gökthan Ertan’ın görevinde çok başarılı bir pilot olduğunu ve sağ salim bulunması için dua ettiklerini söylediler. Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan’la birlikte düşürülen uçaktaki diğer subayın Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy olduğu öğrenildi. 

RUS ÜSSÜNDEN Mİ ATEŞ AÇILDI?
Bu arada uçağın Suriye’nin Lazkiye kentinin 8 mil açıkta düştüğü belirtilirken, nasıl düşürüldüğüne ilişkin bilgiler kesinleşmedi. Uçağın hava sahasını ihlal ettiği iddiasıyla Suriye Hava Savunma Sistemi tarafından uçaksavar ateşi ile düşürüldüğü söylenirken, ateşin Lazkiye yakınlarında bulunan Rusya’ya ait Tartus Üssü’nden açıldığı da konuşuluyor. 
Rusya’nın iki dış deniz üssünden birisi Ukrayna’nın Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Akyar Limanı’ndaki Karadeniz Filosu’na ait büyük üs, diğeri de Suriye’deki Tartus Limanı’nda bulunan lojistik ve bakım üssü. Suriye’nin Lazkiye’den sonra ikinci büyük ve önemli limanı olan Tartus’ta da Suriye hükümeti ile Rusya, 2005 yılında yenilenen bir anlaşma yaptı. Suriye’nin, dağılan Sovyetler Birliği’ne olan 13.4 milyar dolarlık borcunun yüzde 73’ünün silinmesi karşılığında Rusya’ya Tartus’u kullanmaya devam etme hakkı tanıdı. Bu anlaşma Suriye’ye Rusya’dan silah alımına devam etmesinin yolunu da açtı. 

Tartus, Rusya’nın Karadeniz Filosu’na bağlı bir üs. Burada birisi halen çalışır durumda 3 yüzer dok bulunuyor. Bunlara ilaveten üste yine yüzer bir tamir bakım atölyesi, depolama tesisleri, Rus personel için barakalar ve diğer unsurlar da var. Rusya, 2009’dan bu yana üssü yenileme çalışmaları yürütüyor, bu çerçevede liman derinliğini artırmaya çalışıyor. Bunda da daha büyük gemilerin üssü kullanabilmeleri amaçladığı ileri sürülüyor. Rusya’nın zaman zaman Tartus’a savaş ve lojistik gemileri gönderdiği de biliniyor. 

SURİYE’NİN SCUD FÜZESİ KIRIKHAN’A DÜŞMÜŞTÜ 

Suriye’nin 27 Mayıs 2005’te deneme amacıyla fırlattığı 3 Scud füzesinden biri, Hatay’ın Kırıkhan İlçesi’nde boş bir tarlaya düştü. İlçeye 4 kilometre uzaklıktaki Mahmutlu Köyü yakınlarında sabah saat 08.05’te şiddetli patlama meydana geldi. Mahmutlu ile yakınındaki Gölbaşı Köyü’nde oturanlar, patlamanın taş ocaklarında dinamitle yapılan çalışmadan kaynaklandığını sandı. İki köyde oturanlar, patlamanın şiddetli olması nedeniyle Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanlığı’na bilgi verdi. Bölgede yapılan araştırma sonucu patlamanın Mahmutlu Köyü yakınına düşen bir füzeden kaynaklandığı belirlendi. Şans eseri ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı olayla ilgili Genelkurmay Başkanlığı ise şu açıklamayı yapmıştı: 

"27 Mayıs 2005 günü saat 08.05’te, Hatay ili Kırıkhan ilçesine bağlı Gölbaşı ve Mahmutlu köyündeki vatandaşlar tarafından, Gölbaşı ve Mahmutlu köyü arazisine, havada patlayan bir cisimden parçalar düştüğü Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanlığı’na bildirilmiştir. Askeri birliklerce bölgede yapılan incelemede, söz konusu parçaların muhtemelen Suriye kaynaklı bir füzeye ait olabileceği değerlendirilmiştir. Bölgeye düşen parçalar, herhangi bir can ve mal kaybına neden olmamıştır. Konuyla ilgili diplomatik ve askeri inceleme ve çalışmalara devam edilmektedir." Suriye, füzelerin tatbikat sırasında yanlışlık sonucu Türkiye ’ye düştüğünü kabul ederek Ankara ’dan özür dilemişti. (DHA)



Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.