Ahmet Yavuz
Hükümet’in son Torba Yasa ile Bediüzzaman Said Nursi’nin 14 Temel Kitap ve 130 parça Risale-i Nur eserlerinin basımını devlet uhdesine alma girişimi çıkmaza girmiş durumda. Bediüzzaman’dan sonraki onlarca Nur Cemaati arasında temsil noktasında yaşanan tartışmalar, basım yetkisinin Diyanet’e verilmesi ile başka bir aşamaya geldi.
Hükümet Risale-i Nur’ları devlet tekeline alma konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki veren Torba Kanunun 87. Maddesini hazırladı. Yaz boyu süren tartışmalar arasında madde, yasalaştı.
Çelik İstedi, Akdoğan Karşı Çıktı
Risale’lerin basım yetkisinin devlete verilmesi Hükümet içinde de sorun oldu. Herkes kendi meşrep, ekol, düşünce, kültür geçmişine göre farklı tavır takındı. Bu süreçte Kültür Bakanı Ömer Çelik’in, Nur Cemaatleri için büyük bir ekonomik ve kültürel döngü sağlayan Risale-i Nurların basımının devlete verilmesi için bastırdığı biliniyor. O dönem Başbakan Erdoğan’ın etkin danışmanlarından, şimdi ise Ahmet Davutoğlu Hükümetinin etkili Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın ise Risale-i Nur eserlerinin basım kontrolünün devlete verilmesine karşı çıktığı da ifade ediliyor.Bu tartışmalar arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Başbakan Davutoğlu’nun ilk imzasını taşıyan Torba Yasa geçtiğimiz Eylül ayında böylece yasalaştı. Bunun üzerine Risale basın 14 yayınevi ve çevresinde teşkilatlanmış bulunan Nur cemaatleri ayağa kalktı. İlginç olan ise AKP eliyle yasalaştırılmaya çalışan bu kanunun iptali için CHP’li milletvekillerinin Anayasa Mahkemesi’ne başvurması oldu. Şimdi cemaatler, konuyu gündemine alarak esastan görüşen Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını dört gözle bekliyor.
Diyanet’in umudu, AYM!
İddialara göre, kararı bekleyenlerden biri de Diyanet İşleri Başkanlığı. Hükümetin bu kararına rağmen Diyanet’in, “Sadece 4 Risale-i Nur eserini basabileceği, özellikle ülkedeki sistem, kurucusu Gazi Mustafa Kemal, Deccal vb.” ile ilgili bölümleri basamayacağı yönünde fikir beyan ettiği kamuya yansıyan bilgiler arasında. İlaveten, risalelerin aslının araştırılması, tasnif edilmesi ve yayına hazırlanması işi için uygun kadrosunun olmadığını da ileri sürdüğü belirtiliyor. Oysa Hükümet, gözü kapalı bir şekilde, Risalelerin yer yer istismara varan basım yetkisini Nur Cemaatlerinden alıp, devletin himayesine verirken tek dayanağı Diyanet idi. Şimdi Diyanet’in ise yasanın iptali için Anayasa Mahkemesinin kararını beklediği de vurgulanıyor. Şimdilik 4 yayınevine basım yetkisi veren Diyanet, CHP’nin iptal başvurusunu görüşecek AYM’den nihai kararın çıkmasını bekliyor.
Önceden milyonlarca bandrol mü alındı?
Cemaatler ise, kendilerinin bir nevi varlık sebebi olan Risalelerin basım yetkisinin iptal edilmesine karşı çıkıyor. Yeni Asya Yayınevi ise, idarenin yürütmesinin durdurulması için Danıştay’a dava açmış durumda. Öte yandan, diğer bütün Nur Cemaatlerinin karşı çıktığı ve Bediüzzaman’ın bazı eserlerini sadeleştirerek basan Cemaatin daha önceden milyonlarca bandrol aldığı da konuşulanlar arasında. Kültür Bakanlığı’nın 1989 yılından bu yana tuttuğu kayıtlara göre 24 milyon adet basılıp, dağıtıldı, satıldı. Eserler 60 dile çevrildi. Risale-i Nur basmayı bırakın, teksirle çoğaltılmasının dahi uzun yıllar hapisle cezalandırıldığı Cumhuriyet’in ilk yıllarından bu yana, 100 milyon civarında basıldığı, dağıtıldığı, okutulduğu tahmin ediliyor.
Kaynak: Milli Gazete