Uzmanlar, Suriye'nin Türk jetinin düşürmesi üzerine iki ülke arasında tırmanan gerginliği Milli Gazete için yorumladı. Suriye tarafından Türk savaş uçağının düşürülmesinde bir kasıt olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Oya Akgönenç, olası bir savaşın çözüm getirmeyeceğini ve Suriye'den Türkiye'ye PKK'lı terörist girişlerini artıracağını söyledi.
Prof. Akgönenç, "Uçak düşürme olayı kaza ya da istenmeden olan bir şey değil. Bir kasıt var. Çünkü bu uçakların şekilleri, işaretleri, kimler tarafından kullanıldığı radarlarda bellidir. Her ülke komşusunun hangi uçağı kullandığı bilinir. Bu uçağı İsrail ve Türkiye kullanıyor. Dolayısıyla Suriye'nin özrü de anlamsız. Bir uçak bir saniyede 1 km gider. 1 km içeri girdi diye uçak vurulmaz. Öyle olsaydı Yunanistan'la her gün savaşa girerdik. Suriye kasıtlı olarak uçağı düşürmüştür" dedi.
'Vuralım, savaşalım demek kolaySuriye'de iktidarın da kendi içinde muhaliflere ayrıldığını belirten Prof. Akgönenç şöyle konuştu: "Suriye, Türkiye'nin muhaliflere silah ve para yardımında bulunduğuna inanıyor. Bize gözdağı vermek istedi. Suriye bunu İran, Suriye ve Çin'e güvenerek yaptı. Vuralım, savaşalım demek çok kolay. Ama bir şeyi halletmez. Suriye'de iktidar kendi arasında üçe ayrılıyor. Esad'ın kontrol ettiği saray grubu, Esad'ın kardeşinin başını çektiği istihbarat grubu ve asker grubu var. Türk uçağına 'vur' emrini kim verdi. Her şeyden önce Türkiye'nin temkinli ve dikkatli karar vermesi gerekir."
Suriye-PKK denklemine dikkatHer şeye rağmen Türkiye'nin karaları alırken soğukkanlı hareket etmesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Akgönenç, diplomatik yolları işaret etti: "Türkiye diplomatik tüm yolları denedikten sonra ancak savaş kararı verebilir. NATO, AB Suriye'yi vurmak istiyor. Ama kendi askerinin ölmesini istemiyor. Buna karşı da dikkatli olunmalı. Türkiye dolduruşa gelmemeli. Son günlerde artan terör olayları Suriye üzerinden geçen PKK'lı teröristlerce gerçekleştiriliyor. Eğer Türkiye'nin Suriye'ye girmesi durumunda bu PKK'nın önünü de açacaktır."
Diplomatik çözüm aranmalıYıldırım Beyazıt üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sıtkı Bilgin, "Türkiye'nin herhangi bir tahrike gelmeden aklıselim hareket etmesi lazım. Suriye'de başlayan olayların başından bu yana uluslararası güçler, Türkiye'yi Suriye'ye karşı kışkırtıyor. Bazı güçler Türkiye'nin Suriye'ye müdahale etmesini arzu ediyorlar. Böyle bir duruma meydan verilmemeli. Aksi halde Türk-Arap ilişkileri ölümcül darbe alır. Batı, Suriye meselesini Türkiye'ye havale etti ve Türkiye'yi de tahrik etmekle meşgul. Dolayısıyla savaşa sürüklenmeden diplomatik yollardan çözüm aranmalıdır."
Suriye'nin aptal olması gerekGazeteci Ceyda Karan, Suriye'nin taciz ateşi açmak yerine uçağı hedef almasını 'aptallık' olarak değerlendirdi. Karan, "Suriye Türkiye'ye bir mesaj vermek istiyor. Burada çok tehlikeli bir yol deniyor. Taciz ateşi açmak yerine uçağı hedef alıyorlar. Olayın zamanlamasına ve gerçekleştiği yere baktığımda 'neden böyle oluyor' sorusunu soruyorum. Suriye'nin böyle bir harekete girişip Türkiye'yi kendi üzerine çekmesi aptallıktır. Çünkü bu Türkiye'deki şahin kanatın elini güçlendiriyor" diye konuştu.
Suriye'ye harekât olumsuz karşılanırVatandaşın olaylara karşı tez canlılıkla yaklaşmaması gerektiğini savunan Karan, "Sağduyulu davranmamız gerekiyor. Savaşmak kolay. Ama kendimizin oturmadığı dümende uluslararası güçlere rağmen nasıl başarılı olabiliriz. Savaştan kolay bahsetmemeliyiz. Önemli olan geleneği olan, ne diyebileceğini, ne zaman harekete geçebileceğini bilen bir ülke olarak bu krizin en iyi şekilde yönetileceğini düşünüyorum" dedi. Ayrıca NATO'nun uzantısı olarak Türkiye'nin Suriye'ye girmesini, "Arap ve İslam coğrafyasında olumsuz karşılanır" şeklinde değerlendirdi.
Eskiden olsa güllerle karşılanırdıGazeteci Hüsnü Mahalli, Türkiye-Suriye ilişkilerinin son 1 yılda geldiği noktaya vurgu yaparak "Türkiye- Suriye ilişkileri normal olsaydı bu uçak alkışlarla, güllerle karşılanırdı. Ama bu ilişkiler savaş aşamasına gelmiştir. Nerden nereye geldik. Bu da en hazin fotoğrafı" dedi. Olayın zamanlamasına dikkat çeken Mahalli, "CIA Antakya'da cirit atıyor. Orada muhaliflere silah vererek Suriye'ye geçiriyor. Bu açıdan zamanlama önemli. Peki, bu uçak keşif yapıyorsa ne işi var Lazkiye'de. Birkaç gün önce Lazkiye'de çatışma vardı. Gergin bir bölgeden gergin bir zamanda girildi. Dolayısıyla ister istemez bu sonuçlar oluştu" ifadelerini kullandı.
Savaş mantıksızTBMM Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Sinan Ogan ise, "Türkiye bir şekilde bu savaşın bir tarafı yapılmak isteniyor. Türkiye bir oldu-bittiyle kendisini savaşın içinde bulmamalıdır." şeklinde konuştu.
Kaynak: //milligazete.com.tr/haber/turkiye-savasin-tarafi-yapilmak-isteniyor-242929.htm