Sivil Haber

Yolsuzluğu soruşturan 4 savcı ve 1 hakim ihraç edildi: Hukukun sonu

GÜNDEM

HSYK’nın yargı mensuplarına yönelik kıyımı sürüyor. 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarını yürüten savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile Hakim Süleyman Karaçöl meslekten ihraç edildi.

 2. Daire, savunma almadan 2’ye karşı 5 oy çokluğuyla ihraçlara imza attı. Karara sert tepki gösteren Anayasa Profesörü Ergun Özbudun, “Hukukun sonu, yapılan kesinlikle yanlış.” dedi. Eski Adalet Bakanı H.Sami Türk “Yargı bağımsızlığına ve hukuk devleti ilkesine çok ağır bir müdahale.” ifadesini kullandı.

Türkiye tarihinin en büyük yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrasında soruşturmayı yürütenSavcılar, HSYK 1. Dairesi tarafından sürgün edilmişti. Savcılar görevden alınınca soruşturmalar, Erdoğan’a olan hayranlıklarını açıkça söyleyen savcılar tarafından takipsizlik verilerek kapatılmıştı. Dönemin başbakanı olan Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan’ın da adının geçtiği soruşturmayı yürüten Savcı Muammer Akkaş’a “Daha dur bakalım, seninle işimiz var.” demişti. Bu ifadeler tehdit olarak değerlendirilmişti. 12 Ekim’de AKP hükümeti kontrolündeki Yargıda Birlik Platformu’nun HSYK seçimlerini kazanmasıyla Erdoğan’ın yakınlarının da üyesi olduğu HSYK 2. Dairesi, söz konusu yargı mensuplarını açığa aldı.

ERDOĞAN KONUŞTU, HSYK İHRAÇ ETTİ

Dün toplanan HSYK 2. Dairesi, açığa almanın ardından bu defa 4 savcı ile bir Hakimi meslekten ihraç etti. 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını yürüten savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile Hakim Süleyman Karaçöl meslekten ihraç edildi. Daire kararını, HSYK Kanunu’nun 69. maddesindeki “Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir.” hükmüne dayandırdı. Kararla birlikte, hakim ve savcıların yolsuzluk soruşturması yürütmesi mesleğin şeref ve onurunu bozacak nitelikte sayıldı. İhraç kararı verilirken hakim-savcıların savunmaları dahi alınmadı. Savunma için verilen süre dolmadan Daire, ihraç kararı verdi. İhraçların, Erdoğan’ın Avrupa seyahatindeki “Savcı ve hakim tutuklamaları devam edebilir.” açıklamalarının hemen ardından gelmesi dikkat çekti. HSYK ihraç kararını 5’e 2 oyçokluğuyla aldı. HSYK üyesi olan Mahmut Şen ve Mustafa Kemal Özçelik, ihraç kararına karşı çıkan isimler oldu.

BİLAL’E DOKUNAN YANDI

HSYK’nın meslekten ihraç ettiği Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç, 4 eski bakan ve çocuklarının da adının geçtiği 17 Aralık soruşturmasını yürütmüştü. Cumhuriyet Savcısı Akkaş ise Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile çok sayıda işadamı hakkında örgüt soruşturması yürütüyordu. Bu kapsamda çok sayıda isim hakkında gözaltı kararı aldırmıştı. İktidarın bütün amirlerini değiştirdiği İstanbul Emniyeti ise o kararı uygulamamıştı. İhraç edilenlerden Hakim Karaçöl de 25 Aralık gözaltı kararına imza atmıştı. 17 Aralık yolsuzluk operasyonunun ardından binlerce hakim, savcı ve polis görevlerinden edilmiş, Anayasa’nın askıya alındığı eski İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından açıklanmıştı.

Söz konusu isimler hakkında HSYK müfettişi raporu üzerine soruşturma başlatılmış, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı da yargı mensupları hakkında “görevi kötüye kullanma” ve “görevi ihmal” suçlarından iddianame hazırlamıştı. Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi de iddianameyi kabul etti. Yine HSYK’nın izni üzerine 25 Aralık soruşturmasının savcısı Muammer Akkaş ile hakimi Süleyman Karaçöl hakkında da ayrı bir iddianame düzenlenmişti. İddianamede, Savcı Akkaş’ın, soruşturmaya ilişkin bilgileri basına sızdırarak gizliliğe riayet etmediği öne sürüldü. Akkaş’ın, gerekçe gösterilmeden soruşturma evrakının elinden alındığını, soruşturma yapmasının engellendiğini kamuoyu ile paylaşması suç sayıldı. Adliyenin önünde bildiri dağıttığı ve bu görüşlere yer vererek “görevi kötüye kullanma” suçunu işlediği iddia edildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.