Sivil Haber

Deprem Dede' ye veda..

HAYAT ve ÖLÜM

İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 71 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara için Kandilli Rasathanesinde tören düzenlendi. Duygusal anların yaşandığı törende Işıkara'nın eşi gözyaşlarına boğuldu.

 Kamuoyunda “Deprem Dede” olarak bilinen Jeofizikçi ve Eğitimci Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara son yolculuğuna uğurlanıyor. Işıkara için ilk tören uzun yıllar görev yaptığı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde düzenlendi. Törene Işıkara'nın eşi Aysel Işıkara, oğlu Cengiz ve kızı Yeşim ile Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Kızılay Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Işıkara’nın mesai arkadaşları ve sevenleri katıldı. Işıkara’nın Türk bayrağına sarılı tabutunun üzerine danışmanlığını yaptığı Kızılay’ın da bayrağı serildi. Törende Işıkara’nın sevenleri tabutunu güllerle donattı. Tören boyunca gözyaşlarını tutamayan Aysel Işıkara, taziyeleri kabul etti.
 
 Işıkara için saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan törende kısa bir sinevizyon gösterisi sunuldu. Ardından da Işıkara’nın hayatı hakkında bilgiler verildi. Törende konuşan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Rasathane’de 1985-2002 yılları arasında hizmet veren Işıkara’nın görevinin sorumluluğunu herkesten çok idrak ettiğini, depremler hakkında doğru bilgi üretmek ve depremlerden korunmak için çok çalışmanın gerekliliğine inandığını söyledi.
 
 Erdik, “Hocamız çok sayıda öğrenci ve akademisyen yetiştirmiş ve bu kapsamda yaptığı hizmetler enstitümüzle bütünleşmiştir. O kendisini mesleğine adamış, mesai arkadaşlarıyla uyum içinde çalışmış, yeniliklere açık ve daima hizmet üreten bir büyüğümüzdü. Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara deprem gibi yıkıcı bir olay karşısında ne yapılması gerektiğini okullarda kara tahta başında, çizgi filmlerle çocuklarımıza öğretmiş ve bu çabaları sempatikliği ve babacan ruhu ile hafızlarımıza ‘Deprem Dede’ olarak yerleşmiştir. Acımız büyüktür ama onurumuz da büyüktür” dedi.
 
 Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ise, Işıkara’nın bir dava adamı olduğunu ifade ederek, “Bilim insanı olmanın verdiği sorumluluk içinde Türkiye’nin kaderi olan deprem riskini bu toplumda her kesime anlatma sorumluluğunu hissetti ve bunu bir misyon olarak, bir dava olarak üstlendi. Ülkemizin her bir parçasını defalarca dolaşarak, her kesimde tüm vatandaşlarımızın gönlüne ve aklına ulaşmaya çalıştı. Bu ülkenin afet ve deprem riskini onlara anlatmak için büyük bir mücadele verdi. Toplumda bu dönüşümün ancak beşikten başlayacağına inanarak öncelikle öğrencilere, gençlere ulaşmaya çalıştı. Dolayısıyla öncelikle öğrencilerin ‘Deprem Dedesi’ oldu” diye konuştu.
 
 Barbarosoğlu, Işıkara’nın enerjisi ile herkesin gönlünde önemli bir yer edindiğini belirterek, “Enerjisi, pozitif yaklaşımı, duygusallığı, kahkahaları ve tümüyle karizmatik kişiliğiyle hepimizin gönlünde de çok sevimli, çok önemli bir yer bırakmıştır” dedi.
 Kızılay Başkanı Ahmet Lütfi Akar da, Türkiye’nin çok önemli bir değerini kaybettiğini belirterek, “Türk Kızılayı çok sevdiği hocasını kaybetmiştir. Çocuklar ‘Deprem Dedelerini’ kaybetti. Türk Kızılayı’nın çalışanları en büyük öğretmenlerini kaybetti. Bizler de çok değerli bir arkadaşımızı, can yoldaşımızı kaybettik. Büyük bir acı içindeyiz” diye konuştu.
 
 Törende konuşmaların ardından Işıkara için dualar edildi. Işıkara’nın cenazesi helallik alındıktan sonra Teşvikiye Camii’ne götürüldü.
 
 Teşfikiye'deki öğle vakti kılınan cenaze namazı sırasında Işıkara’nın eşi Aysel Işıkara, tabutun karşısında gözyaşı döktü.
 
 Aysel Işıkara, namaz bittikten sonra da tabuta sarılıp ağladı. Alkışlar eşliğinde cenaze aracına taşınan Işıkara’nın cenazesi, Feriköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

İHA
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.