İmar müdürü Refik Lal, bize karşı siz gazeteci misiniz? Evet biz gazeteciyiz dedik. O halde Fatih Belediyesi Basın Müdürlüğüne dilekçe yazın cevabınızı oradan alırsınız diyerek, basit bir sorumuzu bilgi edinme kanununa have etti.
Bu inşaat kimin, bilmiyoruz. Hiç kimseye karşı bir husumetimiz yok. Hukuku hayatımıza hakim kılmaya çalışıyoruz.
Biz devletimizin itibarını korumaya, Hakka kulluk etmeye , iyi bir vatandaş olmaya çalışıyoruz.
Tarihi eserlerin göz önünde yok edilmesine, yaklaşık iki bin yıllık tarihi mahzen ve tünellerin olduğu, “ Animas Zindanları” türü tarihi bir mahzenin dozerlerle yerle bir edilmesine yöneticilerin sessiz kalması akıllarda soru işaretleri uyandırdı. Bu bina kimin? Bu binaya kimler hangi kanuni gerekçelerle izin vermiş ya da göz yummaktadır.
Arkeoloji Müzesine ve Korumana Kuruluna verilen dilekçelere, bilgi ve belgelere rağmen inşaat faaliyetine devam ediyor. Tarihi mahzenin yok edilmesi, yerine bina yapılması hangi izin ve yetki ile kimler tarafından göz yumularak gerçekleştiriliyor?
Fatih Belediye Başkanlığının 05 Ocak 2012 Perşembe günü Müftü Ali Semt Konağında düzenlemiş olduğu Halk Meclisi toplantısında Mahalle sakinleri Belediye Başkanı Mustafa Demir'e bu konuyu ilettiler. Bu konu ile ilgili sorular sormuş ve bu inşaatın kanuna aykırı olduğunu, tarihin burada yok edildiğini, Mahalle sakinleri olarak sizden tarihimize ve Tarihi eserlerimize sahip çıkmanızı istiyor, bu inşaatın durdurulması için elinizden geleni yapmanızı bekliyoruz dediler.
Bunun üzerine açıklama yapan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, " Yardımcılarımdan aldığım bilgi ile size cevap veriyorum, burada kanuna aykırı bir yapılaşma ve inşaat yoktur. Zaten olmasının da imkânı yoktur. Burası Fatih; dağ başı bir yer değil, Fatih'te imar planlarına aykırı bir inşaat yapamazsınız. İmar açık olan bir yer ile ilgili bize proje sunulur, biz, bu projeyi Anıtlar kuruluna sunarız. Anıtlar kurulu İnşaat burada inşaat yapabilirsiniz izni verir ve bu izin doğrultusunda inşaat yapılır. Burada bahsettiğiniz konu bizi ilgilendiren bir yer değil. Tamamen Anıtlar Kurulunun yetkisi ile yapılmaktadır. Ancak inşaat yapılırken Arkeoloji yetkililerinin gözetiminde kazı ve inşaat yapılır" dedi.
Mustafa Demir açıklamalarına şu şekilde devam etti. Sizlerin belediyemize vermiş olduğunuz dilekçelere vermiş olduğumuz cevaplar doğrultusunda ifade ediyorum. Ve diyorum ki; bu inşaatların hepsi kanuna uygundur. Kanuna aykırı bir işlem yoktur. Zaten kanuna aykırı bir işlem olsa, siz o yazıyı Kaymakam'a, Vali'ye gönderin bizim verdiğimiz uygundur yazısından dolayı bizi asarlar, mutlaka hesaba çekerler bizi" dedi. Demir, " bu işlemin altında imzası olan herkesi hesaba çekerler, siz emin olun ki burada zerre kadar kanuna aykırı, imara aykırı bir işlem yoktur" dedi.
Şimdi yetkililere soruyoruz.
Bu inşaat kanuna uygun mudur?
Bu inşaata kimler hangi yetki ile izin vermişlerdir.
Böyle tarihi bir dokunun olduğu yere rastgele dozerlerle hafriyat yapılabilir mi? Bu hafriyat, belediye başkanlığı ve Arkeoloji müdürlüğünün denetiminde yapılması gerekmiyor muydu?
Yukarıda fotoğraflarını, videolarını paylaştığımız inşaatla ilgili yetkilileri göre davet ediyoruz.
Biz gazeteciler olarak; halkın, hukukun ve vicdanın sesine tercüman olarak diyoruz ki! “ Kamuoyunda oluşan bu düşüncelerin netleştirilmesini, inşaatın kanuna ve tarihi dokuya uygunsa; inşaatı yapan şahıs ya da kurumun mağdur edilmemesi için kamuoyunun bilgilendirilmesini. Şayet kanuna ve tarihi dokuya aykırı bir yapılaşma ve işlem varsa gereğinin yapılmasını yetkililerden kamuoyu adına, tarihe olan sorumluluğumuz adına bekliyoruz. Bu konuyu takip edeceğimiz bildirir kamuoyunun bizleri takip etmeye devam edin diyoruz.
Haber, Fotoğraf & Video: Abdullah Gözaydın