Topkapı Yedikule arasında yaklaşık 200 dönümü bulan bostanların yok edilme kararı kim tarafından ne zaman verilmiştir?
Bostanların arazileri AKP’li Belediyelerin ve diğer kamu kurumları tarafından bina ve arazi tahsisi yapılan TÜRGEV ve/veya diğer vakıflara tahsis edildiği bilgisi doğru mudur?
İBB Meclis gündemine yazılı soru önergesi sunan İBB Meclisi CHP Üyeleri Hakkı Sağlam ve Serdar Bayraktar, Topkapı Yedikule arasında yaklaşık 200 dönümü bulan ve lahana, semizotu, soğan, maydanoz, nane, marul gibi ürünlerin yetiştirildiği bostanlar kentimize kattığı görsellik dışında kent ekonomisine önemli katkılar yaptığı ve yine tahminen 50′ye yakın aileye de geçim kaynağı olduğu bilinmekteydi.
İstanbul’un asırlardır devam eden kuşaktan kuşağa geçen bir geleneğini daha hoyratça yok etmiştir” denilerek AKP’li Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a sordular: “Anılan bölgede bulunan bostanların yok edilme kararı kim tarafından ne zaman verilmiştir? Bostan sahiplerinin ekonomik zararlarına ilişkin yapılan herhangi bir tespit var mıdır? Varsa kaç kişi ve aile etkilenmiştir? Her bir ailenin zararı ile toplam zarar miktarı nedir? Bu bostanların son zamanlarda basında yer alan ve Fatih, Ümraniye Belediyeleri ile diğer kamu kurumları tarafından bina ve arazi tahsisi yapılan TÜRGEV ve/veya diğer vakıflara tahsis edildiği bilgisi doğru mudur? Doğruysa hangi tarihte ve hangi yöntemle verilmiştir? Aylık, yıllık kirası nedir? Kiralama amacı nedir? Kiraya verilme tarihi nedir?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2014 yılı Şubat ayı Meclis toplantılarında CHP İBB Meclis Üyeleri Dr. Hakkı Sağlam ve Serdar Bayraktar’ın imzaları ile Meclis Bakanlığına sunulan ve İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın cevaplandırılması isteği ile verilen yazılı soru önergeleri;
Yazılı Cevaplandırılmasını İstediğimiz Sorular:
Kentler tarihi geçmişlerinin yanı sıra gelenekleri ve ürünleri ile de tanınır ve hatırlanırlar. Yedikule’yi tarihinin yanı sıra bahçeleri, bostanları ve denize nazır konumuyla olduğu kadar, taptaze, sulu ve çıtır çıtır yapraklı marulunu bilmem hatırlar mısınız?
İstanbul'un mimari tarihi üzerine çalışan Tarihçi Alessandra Ricci, anılan bostanlık bölgenin 6. yüzyıldan kalma ve büyük bir çekim merkezi olarak betimlendiği; Bizans döneminden itibaren bölgenin kırsal alan ile şehir arasında bir geçiş özelliği taşıdığını Yedikule ile Belgrat kapısı arasındaki toprakların nemli yapısından ötürü tarım için elverişli olduğuna dikkat çekerek bostanlarda bugün ekilen ürünler Bizans döneminde ekilenlerle büyük ölçüde aynı olduğunu belirtmiştir.
Topkapı Yedikule arasında yaklaşık 200 dönümü bulan ve lahana, semizotu, soğan, maydanoz, nane, marul gibi ürünlerin yetiştirildiği bostanlar kentimize kattığı görsellik dışında kent ekonomisine önemli katkılar yaptığı ve yine tahminen 50′ye yakın aileye de geçim kaynağı olduğu bilinmekteydi. Sulukule’yi hukuku katlederek yok eden anlayış; bir kez daha kendini aynı bölgede göstermiş ve İstanbul’un asırlardır devam eden kuşaktan kuşağa geçen bir geleneğini daha hoyratça yok etmiştir. Oysa bu İstanbul geleneği korunmalı idi. Bu kapsamda;
1. Anılan bölgede bulunan bostanların yok edilme kararı kim tarafından ne zaman verilmiştir?
2. Bu konuda yapılan bilimsel, sosyal ve/veya teknik çalışma var mıdır? Varsa kim tarafından hangi tarihte yapılmıştır? Yapılma gerekçesi ve sonuçları nedir? (önerge cevabına eklenmesi)
3. 2010 Avrupa Kültür Başkenti ve 2012 Avrupa Spor Başkenti olan birçok uygarlığa başkentlik yapmış İstanbul’da bu geleneğin yok edilmesinin gerekçesi nedir?
4. Bostanların yıkılacağına ilişkin bostan sahiplerine hangi tarihte haber ve bilgi verilmiştir?
5. Bostan sahiplerinin ekonomik zararlarına ilişkin yapılan herhangi bir tespit var mıdır? Varsa kaç kişi ve aile etkilenmiştir? Her bir ailenin zararı ile toplam zarar miktarı nedir?
6. Bostan sahiplerinin ekonomik zararları hangi tarihte karşılanmıştır? Bugüne kadar karşılanmamış ise karşılamayı düşünüyor musunuz? 7. Bostan sahipleri ve ailelerinin diğer açılardan (psikoloji, sosyal hayat vb) olumsuz etkilenmemesi için hangi önlemler alınmıştır? Bu önlemlerin ayrıntısı nedir?
8. Yıkım esnasında ekili bulunan bostanların miktarı ile bostanlarda bulunan ürün miktarı ne kadardı?
9. Bostanlık alana yıkım öncesi Fatih Belediye Başkanlığı tarafından moloz ve hafriyat dökümüne ilişkin izin kim tarafından ne zaman verilmiştir? Herhangi bir izin yok ise; tarihi surların altında bulunan bostanlara Fatih Belediye Başkanlığı tarafından kaçak olarak dökülen moloz ve hafriyat ile ilgili hangi işlemler yapılmıştır? Sonuçları ve ayrıntısı nedir?
10. Bu bostanların son zamanlarda basında yer alan ve Fatih, Ümraniye Belediyeleri ile diğer kamu kurumları tarafından bina ve arazi tahsisi yapılan TÜRGEV ve/veya diğer vakıflara tahsis edildiği bilgisi doğru mudur? Doğruysa hangi tarihte ve hangi yöntemle verilmiştir? Aylık, yıllık kirası nedir? Kiralama amacı nedir? Kiraya verilme tarihi nedir?
11. Anılan bölge ile ilgili ulusal ve uluslar arası kurulların herhangi bir kararı var mıdır? Varsa ayrıntısı nedir? dedi.