Sırbistan'ın batısında yer alan Zlatibor dağındaki Mokra Gora adlı doğa parkında Kusturica tarafından kurulan ve ahşap evlerden oluşan Drvengrad'da (Tahta Kent) 2008 yılından bu yana düzenlenen ''Kustendorf'' festivalinde, bu yıl da değişik etkinlikler yapılacak çok sayıda sanatçıyı ağırlıyor.
Festivalin resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, 17-23 Ocak tarihlerinde düzenlenecek festivalin ''Çağdaş Girişimler'' adlı bölümünde gösterilecek 8 filmin arasında, Nuri Bilge Ceylan'ın ''Anadolu'da Bir Zamanlar'' filmi de yer alıyor.
Filmi gösterilecek Nuri Bilge Ceylan ve Güney Koreli yönetmen Kim Ki-duk'un, sinema bölümünde okuyan genç sinemacılarla düzenlenecek çalıştayda bir araya geleceği açıklandı.
Belçika, İngiltere, Estonya, İtalya, Kanada, Kırgızistan, Makedonya, Meksika, Almanya, Polonya, Portekiz, Rusya, ABD, Sırbistan, Fransa ve İspanya olmak üzere 16 ülkeden gelen 20 filmin festivalin yarışma programında yer alacağı, festivalin müzik programında ise Palagay (Rusya), Rosenberg Trio (Hollanda), Stribor ve Trovaci (Sırbistan), Adam Stinga (Moldova), Sonido Gallo Negro (Meksika) ile Boban ve Marko Markoviç Orkestrası'nın katılacağı kaydedildi.
Festivale, Benico Del Toro (Porto Riko), Jean-Pierre ve Luc Dardenne kardeşler (Belçika), Jean-Pierre Edelman (Fransa), Zoran Cvijanoviç (Sırbistan), Leila Hatami (İran) ve Asghar Farhadi (İran) gibi ünlü isimlerin katılacağı da belirtildi.
Kusturica'ya tepkiler dinmiyor
Antalya'da düzenlenen 47. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali'nde jüri üyesi olan ve gelen tepkiler üzerine jüri üyeliğinden ayrılan Kusturica'ya, Bosna-Hersek'ten tepkiler devam ediyor. Sinema alanında önemli bir konumda olan Bosna-Hersek'ten Kusturica'nın davetine rağmen hiç kimsenin katılmaması dikkat çekti.
Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatice Mehmedoviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kusturica'nın davetine Türklerin katılmamasının daha bir anlamlı olacağını belirtti.
Mehmedoviç, şöyle konuştu:
''Kusturica'nın öldürülen çocuklarımızın sayısını duyunca ne hissettiğini bilmiyorum, fakat katillerle işbirliği içinde olması onun insani değerlerini sildi. Savaş suçlularını 'kahraman' olarak nitelendiren birisini nasıl tarif edeceğimi bilemiyorum, ama biz kurban yakınlarını anlayanlar, bu kadar sert tepki vermemize anlam verir.''
Ünlü Boşnak yönetmen ve Nuri Bilge Ceylan'la birlikte film çekme projesi bulunan Aida Begiç ise Kusturica hakkında hiçbir yorum yapmak istemediğini ifade etti.
Nemanja Kusturica
Saraybosna'da 1954 yılında doğan, babası Murat ve annesi Seniya isimli Müslüman bir ailenin çocuğu olan Emir Kusturica, 1990'lı yıllarda Bosna-Hersek'te başlayan savaşta, Sırbistan'ın eski Cumhurbaşkanı Slobodan Miloşeviç'i desteklemesi ve savaş sırasında katliam işleyen Çetniklerle verdiği pozlar nedeniyle Müslüman, Katolik ve Ortodoks vatansever Bosnalılar arasında büyük tepki topladı.
2005 yılında Karadağ'daki Savina Ortodoks Manastırı'nda vaftiz olarak Ortodoks olan Emir Kusturica, ismini ''Nemanja'' olarak değiştirdi.
Kusturica'nın ''No Smoking Orchestra'' grubu, eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkemece insanlığa karşı suç işlemekten yargılanan Radovan Karaciç'i öven şarkıları seslendirmesi nedeniyle de Bosnalıların büyük tepkisini topladı.
''Guardian'' gazetesine verdiği bir demeçte Kusturica, ''Belki biz 250 yıldır Müslümandık ama ondan önce Ortodoks Hristiyan'dık ve yeni din içimizde kalan Ortodoksluğu değiştiremedi. Türk döneminde hayatımızı kurtarmak için Müslüman olduk'' şeklindeki ifadeleriyle de biliniyor.
Ayrılıkçı söylemleriyle sık sık gündeme gelen Bosnalı Sırpların lideri Milorad Dodik'le de şu anda çeşitli projeler yapan Kusturica, savaştan sonra kendisine yönelik tepkiler nedeniyle Saraybosna'ya bir daha gelemedi. Saraybosna'nın Sosyal Demokrat Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Aliya Behmen de Kusturica'ya tepkisini, ''Bu şehrin kapıları herkese açıktır, ancak sadece Kusturica'ya kapalıdır'' sözleriyle dile getirmişti.
Haber Kaynağı : Haber7.com