Biz öyle bir Kanuni, öyle bir Sultan Süleyman tanımadık. O’nun ömrünün 30 yılı at sırtında geçti” diyerek ağır şekilde eleştirdiği Muhteşem Yüzyıl’a bir eleştiri de Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’dan geldi. Başkan Aydın, “Cihan padişahının taht ve harem arasında sıkışmış kalmış bir şahsiyet olarak göstermek her şeyden önce Kanuni’nin kemiklerini sızlatır. Bu ayrıca tarihe de saygısızlıktır” dedi.
Osmanlı tarihinde 46 yıllık saltanat dönemiyle en uzun süre tahtta kalmış, bu zaman zarfında 13 kez ordularının başında bizzat sefere çıkmış olan Kanuni Sultan Süleyman’ın son seferi, Sigetvar, kitaplaştı. Nüzhet-i Esrarü’l-Ahyar Der Ahbar-ı Sefer-i Sigetvar adlı eser, ilk kez gün yüzüne çıkan minyatür ve belgelerle 16. yüzyıl Osmanlı dönemine ışık tutuyor. Zeytinburnu Belediyesi, Osmanlı’nın “Kanuni”, Avrupalılar’ın ise “Muhteşem” dediği Sultan Sülayman’ın Sigetvar Seferi’ni anlatan çok önemli bir eseri kültür dünyasına kazandırdı. Nüzhet-i Esrarü’l-Ahyar Der Ahbar-ı Sefer-i Sigetvar adlı eser bir süre önce Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları’ndan çıktı.
H.Ahmet Arslantürk ile Günhan Börekçi’nin hazırladıkları 431 sayfalık kitap, Nişancı Ahmet Feridun Bey'in Nüzhetü Esraril Ahbâr Der Seferi Sigetvar (Zigetvar Seferi Haberlerinden En İyilerinden Esrarlar Bahçesi) adlı eserinin tıpkı basımı şeklinde Türkçe-İngilizce olarak yayımlandı. 305 varaktan oluşan kitapta döneme ışık tutan 19 minyatür de ilk kez okuyucuyla buluştu.
Kitap hakkında açıklamalarda bulunan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, eserin altı yıllık bir araştırmanın ürünü olarak ortaya çıktığını söyledi. Eserin, 16. yüzyıl Osmanlı dönemine ışık tuttuğunu anlatan Başkan Aydın “Kitap için çok titiz bir araştırma evresi geçirildi. İçindeki tüm bilgi ve belgeler Türkiye, Avrupa ve ABD’deki kütüphanelerden toplandı” dedi.
- “Taht ve harem arasına sıkışıp kalmış bir şahsiyet olarak göstermek Kanuni’nin kemiklerini sızlatır”
Başkan Murat Aydın, Nüzhet-i Esrarü’l-Ahyar Der Ahbar-ı Sefer-i Sigetvar adlı eserin, yayınlandığı günden bu yana tartışmalara konu olan “Muhteşem Yüzyıl” dizisine bir cevap niteliği taşıdığını da belirtti. Aydın şunları söyledi:
“Kanuni 46 yıllık saltanatı süresince 13 kez ordularının başında bizzat sefere çıkmış. Osmanlı bilimde ve sanatta en ihtişamlı, en ‘muhteşem’ dönemini Kanuni ile yaşadı. Tarihçilerin anlattığına göre Sigetvar seferi şöyle başlıyor:
‘Yıl 1566… Saçı sakalı ağarmış piri fani bir sultan, Eyüp Sultan Camii’ndeki ibadet, dua ve merasimden sonra ağır ağır çıkıyor atının üstüne. Dünyanın, ne söyleyecek, ne yapacak diye pür dikkat beklediği koca hükümdar, Batılılar’ın ‘muhteşem’ dedikleri Kanuni Sultan Sülayman, yaşına ve rahatsızlığına rağmen atının üstünde dimdik duruyor ve mahşeri kalabalığın arasından geçip, ordusunun önünde Batı’ya doğru yola koyuluyor’ Kanuni, 46 yıllık hükümdarlığının ve hayatının son seferine böyle çıkıyor. Dünya tarihine yön vermiş az sayıdaki Osmanlı hükümdarlarından Kanuni Sultan Süleyman’ın cenazesi bile zamanın dünya dengelerini yerinden oynatabilecek, son derece önemli bir olaydır.”
Amaçlarının tarih algısı ve bilincinin insanlar tarafından doğru algılanması olduğunu ifade eden Başkan Aydın, “Dizinin oyuncuları rollerini gerçekten muhteşem oynuyorlar. Ancak cihan sultanı olarak kıtalara hükmetmiş bir ulu kişinin taht ile harem arasına sıkışıp kalmış bir şahsiyet olarak topluma gösterilmesi her şeyden önce Kanuni’nin kemiklerini sızlatır. Dizinin senaristi o dönemin gerçeklerine ulaşmak istiyorsa bu kitabı mutlaka incelemeli. Senarist Yılmaz Şahin’e bir tane göndereceğim bu kitaptan” dedi.
Aydın, yapımcı, yönetmen ve senaristlerin dizilerin tarih danışmanlarına ne kadar danıştıkları ya da nereye kadar danıştıklarının sorgulanması gerektiğini de belirterek “Reyting uğruna tarih ve ecdad lekelenmemeli” şeklinde konuştu.
MUHTEŞEM YÜZYIL'IN SENARİSTİNE "KANUNİ" KİTABI...
MUHTEŞEM YÜZYIL'IN SENARİSTİNE "KANUNİ" KİTABI...
Sivil Haber Sivil Haber
KÜLTÜR SANAT
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bizim öyle bir ecdadımız yok