Sivil Haber

ŞAİRİ ARİF NİHAT ASYA’YI VEFATININ 38.YILINDA ANILDI

KÜLTÜR SANAT

TOKAT İLESAM İL TEMSİLCİLİĞİ-TOKAT ŞAİRLER VE YAZARLAR DERNEĞİ İLE BİRLİKTE BAYRAK ŞAİRİ ARİF NİHAT ASYA’YI VEFATININ 38.YILINDA ANDI

 Türk gençliğinin milli ve manevi değerleri kazanmasında önemli rolü olan Bayrak şairi Arif Nihat ASYA, aramızdan ayrılışının 38.yılında 5 Ocak 2013 Cumartesi akşamı Tokat Güneş Televizyonu’nda düzenlenen KÜLTÜR SOFRASI programında anıldı.

Programa İLESAM Tokat Temsilcisi Hasan Akar, İLESAM Tokat İl Denetleme Kurulu üyesi Mahmut Hasgül ve İLESAM üyelerinden Ali Bal katıldı.

Televizyon programında Hasan Akar, Arif Nihat Asya’nın soy kütüğü üzerinde yaptığı çalışmalardan bahsederek, babası Ziver Efendi’nin doğum yeri olarak gösterilen Kapusuz Köyü yanlışlığının düzeltilmesini istedi. Tokat’ta böyle bir yerleşim biriminin bulunmadığını, Kapusuz ifadesinin ailenin lakapları olduğunu belirten AKAR, Arif Nihat Asya’nın hayat hikâyesini, Malazgirt Savaşı’nın 900.yılı münasebetiyle 23 Nisan 1971 tarihinde Tokat’a gelişini anlatıp hatıralarından örnekler sunarak “Bayrak” ve “Tokat’ın Kırkları “ şiirlerini yazılış hikâyeleri ile birlikte yorumladı.

Eğitimci-Yazar Mahmut Hasgül, Arif Nihat Asya’nın Milli Mücadele ve sonrası yıllarındaki dönemini kısaca anlattıktan sonra, Kastamonu Mevlevihânesi Şeyhi Ahmet Remzi Akyürek’le bir arkadaşı vasıtasıyla nasıl tanıştığını aktararak, Mevleviliğe intisap ettikten tasavvufa yöneldiğini, bunu çoğu eserinde rahatlıkla gördüğümüzü vurgulayıp Hz.Peygamberimiz için yazdığı “Naat”tan bazı bölümleri okuyarak yorumladı.

Eğitimci-Şair Ali Bal da Arif Nihat Asya’nın edebi kişiliği, sanatı ve yayınlanmış eserleri üzerinde durarak onun Türk gençliğine bıraktığı değerlerin mutlaka yaşatılacağını, bunları değersiz kılmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini belirterek bazı nesirlerinden ve şiirlerinden örnekler sundu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.