Büyükşehir Belediyesi, milattan sonra birinci yüzyılda inşa edildiği bilinen tarihi köprünün rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerini tamamladı. Tarihi Roma Yolu üzerinde bulunan Kutluca Köprüsü’nün restorasyonuna başlaması için Karayolları Genel Müdürlüğüne projeleri teslim edildi.
Antik çağda İzmit ile İstanbul arasındaki bağlantıyı sağlayan tarihi Roma Yolu üzerindeki köprünün aslına uygun olarak yeniden inşa edilmesi için, projeler hazırlandı. Böylece Körfez İlçesi Kutluca Köyü çevresinde bulunan köprünün gelecek nesillere ulaşması için en önemli adım atılmış oldu.
Osmanlı ve Cumhuriyet Döneminde de aktif olarak kullanıldığı bilinen hasarlı köprünün yeniden inşa edilmesi için projeler Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığı Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından hazırlandı.
Projeler, 2011 yılında onayının alınmasının ardından Karayolları Genel Müdürlüğüne verildi. Restoresi için her şeyin hazır hale getirildiği çalışma ile önemli bir tarihi mirasımıza daha sahip çıkılmış oldu. Restorasyon çalışmalarının ise Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 2012 yılı içinde başlanması planlanılıyor.
1940 yılında Kocaeli’de araştırma yapan Alman Karl Dörner Kutluca Köprüsü’nün mimari özelliklerine bakarak köprünün İmparator CLADİUS döneminde inşa edildiğini belirtiyor. 7 gözlü ve 5 kemerli olan köprü yöresel kesme taş malzeme kullanılarak yapılmış. Milattan sonra birinci yüzyılda inşa edilmiş olan köprünün duvar işçiliği ve kemer tekniği dikkat çekmektedir. Köprünün bir benzeri Amasra’da bulunmaktadır.
İHA