Sivil Haber

YÖK tarihinde bir ilk Gazze’ye resmi ziyaret

KÜLTÜR SANAT

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarihinde bir ilk yaşanıyor. YÖK üyeleri 29 Haziran’da (yarın) İsrail ambargosu altındaki Gazze’ye gitmeye hazırlanıyor. Gazze İslam Üniversitesi’nin mezuniyet törenine katılacak olan YÖK üyelerini Filistin Beyaz Eller Derneği, Yeryüzü Doktorları Derneği ve TİKA götürüyor.

YÖK tarihinde bir ilk Gazze’ye resmi ziyaret
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarihinde bir ilk yaşanıyor. YÖK üyeleri 29 Haziran’da (yarın) İsrail ambargosu altındaki Gazze’ye gitmeye hazırlanıyor. Gazze İslam Üniversitesi’nin mezuniyet törenine katılacak olan YÖK üyelerini Filistin Beyaz Eller Derneği, Yeryüzü Doktorları Derneği ve TİKA götürüyor.

YÖK üyeleri Gazze’deki yüksek öğretimin durumunu yerinde görecekler. Ambargo altındaki Gazze’de yüksek öğretimin geliştirilmesi ve Türkiye’deki üniversiteler ile program ve öğrenci değişimi ile ilgili geniş kapsamlı bir fikir alışverişinde bulunacaklar. Ayrıca bölgedeki eğitimin geliştirilmesi ile ilgili bir de anlaşma imzalanması bekleniyor. Mısır’ın Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye giriş yapacak olan YÖK üyeleri bölgede iki gün kalacaklar.
Resmi heyet şu isimlerden oluşuyor: YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. M.A.Yekta Saraç, YÖK Üyesi Prof. Dr. Harun Cansız, YÖK Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, Maliye Bakanlığı Müsteşarı ve YÖK Üyesi Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı ve YÖK Üyesi M. Emin Zararsız.

FİLİSTİN ÖĞRENCİ KONTENJANI ARTIRILMALI

Filistin Beyaz Eller Derneği Başkanı Dr. Ahmet Güneş, ambargo altındaki Gazze’de eğitim imkânlarının kısıtlı olduğunu belirterek, “Türkiye’ye daha fazla Filistinli öğrencinin eğitim görmesi için uzun zamandır Filistinli yetkililerin talepleri vardı. Bugün Gazze’nin en başarılı doktorları Türkiye’deki Tıp Fakültelerinden mezun olanlar. Onun için Gazze’deki Hamas hükümeti doktorların, mimarların ve mühendislerin ağırlıklı olarak Türkiye’de eğitim almasını istiyor. Bu Türkiye ile Gazze arasındaki ilişkiyi de her yönüyle güçlendiriyor. Bugün Gazze’de Türkçe konuşmasını bilen binlerce insan var. Türkiye’den evlenen Filistinli doktorlar var. Türkiye’deki Filistinli öğrenci kontenjanın artması iki ülke için hayırlı olacaktır” dedi.
Filistin halkının gönlünde Türkiye’nin ayrı bir yeri olduğunu kaydeden Dr. Ahmet Güneş, “Gazze’de bu yıldan itibaren ikinci resmi dil olarak okullarda Türkçe okutulacak. Bu da iki ülke ilişkilerinin geldiği noktayı göstermesi açısından çok önemlidir” diye konuştu.

FİLBEL HAKKINDA


İşgal, Filistin halkının üzerinde telafisi çok uzun sürecek yıkıcı etkiler bırakmıştır. Bu toplumsal travma; Sosyal hayatı, Ekonomiyi, Eğitim ve Kültürel gelişmeleri olumsuz etkilediği gibi, en büyük olumsuz etkiyi Sağlık alanında göstermiştir. Özelikle Sağlık alanında yetişmiş insan gücü konusunda önemli sorunlar ortaya çıkmıştır. Zira yetişmiş Sağlık personelinin önemli bir kısmı saldırılar sonucu yaralanmış ve katledilmiştir. Kalanlar ise emekli olma yaşına ulaşmıştır. Bu kadar kaybın yerine yenilerinin yetiştirilmesi mümkün olmamıştır.

Yukarıda da bahsedildiği üzere; Halkın tedavisi için yeterli Eğitim ve yüksek tecrübeye sahip Sağlık Personeli bulunamamaktadır. Bazı branşlarda Uzman Sağlık Personeli bulunsa dahi, hasta ve yaralıların tedavisini mümkün kılacak çalışma şartları elverişli değildir. Medikal malzemeler ve tedavide kullanılmak istenen ilaçlar bulunamaz hale gelmiştir.

Bütün bu bilgiler gösteriyor ki; Hastalık, geçici veya daimi sakat kalma ve bunlara bağlı olarak da ölüm vakalarının en fazla görüldüğü bölgelerin başında FİLİSTİN gelmektedir.

Gazze Bölgesel yönetiminin Başbakanı Sn. İsmail Haniye, bölgedeki yaralı ve hastaların tedavileriyle ilgilenmesi için Sn. İsa AlAsmarin’i görevlendirmiş ve gereken tüm yetkiyi kendilerine vermiştir. Sn. AlAsmarin bölgedeki yaralı ve hastalardan sorumlu olarak, FİLBEL Filistin Beyaz Eller Derneğimizin yürüttüğü projeleri ortaklaşa yürütmektedir. www.Filbel.org
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.