Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, Bilecik, Sakarya ve Yalova'nın da müdürlüklerine bağlı olduğunu hatırlatarak, 2003'ten bugüne kadar 150 civarında taşınmazın restorasyonunun yapıldığını belirtti.
Sarı, bu rakama yıl sonuna kadar tamamlanacakların da dahil olduğunu kaydederek, toplam maliyetin ise 50 milyon lirayı bulduğunu bildirdi.
Hedeflerinin tarihi eserleri, gelecek nesillere aktarmak olduğunu vurgulayan Sarı, şöyle konuştu:
''Bu konuda Bursa Valisi Şahabettin Harput'un büyük desteğini alıyoruz. Son olarak Zafranlık Camisi'nin tekrar ibadete açılması noktasında Valimizin büyük desteğini gördük. 15. yüzyılın ikinci yarısında yapılan yaklaşık 550 yıllık bu eserin, 1938 yılına kadar cami olarak kullanıldığını, 1938'de vatandaşlara satıldığını tespit ettik. 1938 yılından günümüze kadar konut olarak kullanılan bu eseri, Valimizin desteğiyle sahiplerinden 284 bin liraya satın aldık.''
Merkez Osmangazi ilçesi sınırlarındaki caminin tabusunu Zafranlık Camii Şerifi Vakfı adına aldıklarını anlatan Sarı, zaman geçirmeden projelerinin hazırlatıldığını, ilgili kurumlardan onaylarının alındığını söyledi.
Sarı, ihalenin ardından müteahhit firmayla sözleşmeyi imzaladıklarını belirterek, şunları kaydetti:
''Sözleşmeye göre, kasım ayında teslim edilmesi planlanıyor ancak firmayla görüşüp bu tarihi biraz öne çekmeye çalışacağız. Restorasyon çalışmaları birkaç gün önce başladı. Kiremitler yıkıldıktan sonra temeli güçlendirilecek, taşlarla örülecek.
İç duvarları sıva olacak. Dışı da Horasan harcından derz şeklinde yapılacak. Minaresi, avluda şadırvanı, tuvaletleriyle tüm donatıları yapılacak. 74 yıl sonra camiden tekrar ezan sesi yükselecek. Bu yıl içinde olabildiğince erken tarihte ibadete açmayı istiyoruz.''
Sarı, doğu tarafında bulunan Bekir Dede Türbesi'nin de cami gibi orijinline uygun yapacaklarını ifade ederek, ''Sanat tarihçileri cami ve türbenin orijinal halini araştırdılar. Buna göre restorasyon yapılacak. Cami ve türbenin restorasyonu, yaklaşık 300 bin liraya mal olacak'' dedi.
Haber Kaynağı : Haber7.com