Sivil Haber

Günay'dan İncil'le ilgili iddialara cevap

KÜLTÜR- SANAT

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Papa 16. Benediktus'un, Ankara Adalet Sarayındaki adli emanette bulunan İncil'i incelemek istediği iddiasına cevap verdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Papa 16. Benediktus'un, Ankara Adalet Sarayındaki adli emanette bulunan İncil'i incelemek istediği iddiasına ilişkin, ''İncil'in başka bir ülkeye, başka bir topluluğa, başka bir yere nakledilmesi konusunda şu ana kadar bize ulaşmış herhangi bir talep yok. Böyle bir talep olsa bile hemen götürüp verecek halimiz yok'' dedi.

''2015 Konaklama ve Ağırlama Sektörü Vizyonu'' toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Günay, ''Papa, Ankara Adalet Sarayındaki adli emanette bulunan İncil'i incelemek için haber göndermiş. Ne söyleyeceksiniz?'' sorusu üzerine, bu haberin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Günay, Ankara Adalet Sarayındaki adli emanette bulunan İncil'in rivayetlere göre 1500 yıl öncesine dayandığını belirterek, şunları kaydetti:

''En eski İncillerden biri. Hz. İsa'nın konuştuğu dilde Aramice yazılmış tespitlerimize göre. İncil'in, Ankara Adliyesinden bir operasyon sırasında müzeye aktarılması gerektiği anlaşılmış ve bize gelmiş. Bize geleli henüz çok kısa bir süre geçti. Şu anda Ankara'da fotoğraf çekimi için basın mensuplarının görmesine açtık, ama birkaç gün sonra vitrinden alıp rehabilite etme ihtiyacımız var. Bakım onarım gerektiriyor. İncil'in başka bir ülkeye, başka bir topluluğa, başka bir yere nakledilmesi konusunda şu ana kadar bize ulaşmış herhangi bir talep yok. Basında yer alan bir haber, umarım doğru çıkmaz. Böyle bir talep olsa bile hemen götürüp verecek halimiz yok. Şu anda İncil bizim kayıtlarımızdadır, envanterimizdedir, Etnografya Müzesi'ndedir. Bakımı ve onarımını yaptıktan sonra kutsal emanet olarak gereken saygıyı, sevgiyi ve ilgiyi göstererek, bunu dünyanın görmesini sağlamaya çalışacağız.''

-İnönü Stadı-

Günay, İnönü Stadı ile ilgili son gelişmeler hakkında Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine de ''Bakan arkadaşımın açıklamalarına teşekkür ederim. Hassasiyetimi dikkate alacaklarsa, o zaman çok daha özel, çok daha tarihi ve doğayı koruyan bir proje yapılacak demektir. Öyle bir proje gelmedi henüz bize. Gelirse değerlendiririz'' şeklinde konuştu.

''Tarihi eserlerle ilgili yönetmelikte yapılan değişiklikle müzeler tarihi eser satışı yapabilecek. Ne diyorsunuz?'' şeklindeki soruya karşılık da Günay, küçük birtakım değişiklikler üzerine büyük haberler üretildiğini söyledi.

Günay, şunları kaydetti:

''Müzenin deposunda bulunmasında özel bir yarar kalmamış olan bir eser parçacığını, bir koleksiyoncu, bir özel müze satın almak istiyorsa, biz onu belgeliyoruz ve o satış sağlanıyor. Belge üzerinden yani. Türkiye'de nerede olduğunu tespit edebileceğimiz şekilde kayıt altına alıyoruz. Bir resmi alıcı çıkmazsa, o zaman yine bizim müzemizde kalıyor. Yani bunları geçmiş yıllarda müzeler almıyor ve piyasaya kaçak olarak çıkıyordu. Şimdi eğer müze almıyor ise müzenin yine bir şekilde kontrolü altında bir başka özel müzenin, bir başka koleksiyoncunun kayıtlarına, defterine ve böylece Türkiye'nin resmi envanterine girsin amacı çerçevesinde bir düzeltme var. Bu, Türkiye'nin yararına olan bir gelişmedir.''

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.