Sivil Haber

Trafik tescilde haksız bedel iddiası

OTOMOBİL

Sıfır aldıkları araçların trafik tescil işlemlerinde haksız bedel aldığı iddiasıyla Ankara'da tüketici sorunları hakem heyetine başvuran iki kişi, farklı sonuçlar aldı.

Sıfır aldıkları araçların trafik tescil işlemlerinde haksız bedel aldığı iddiasıyla Ankara'da tüketici sorunları hakem heyetine başvuran iki kişi, farklı kararlarla karşılaştı. Yenimahalle Tüketici Sorunları Hakem Heyeti tüketici lehine karar verirken, Etimesgut Hakem Heyeti şirket lehine karar aldı.

2010 yılında bir oto pazarlama firmasından otomobil alan Mehmet Ali Şengün, Yenimahalle Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne 15 Nisan 2011'de verdiği dilekçede, şirketin kendisinden trafik tescil işlemleri için 725 lira tahsil edildiğini ancak, kendisine gönderilen faturalarda 188 liralık kısmın izah edilemediğini belirtti.

Başvuru üzerine şirketin yaptığı yazılı savunmayı yeterli bulmayan heyet, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 4A maddesi gereği tüketicinin şikayetinin kabulüne, 188 liranın şikayet edilen taraftan tüketiciye ödenmesine karar verdi.

Bu kararın ardından aynı şirketten otomobil alan Dilek Acer de aynı şikayetle 26 Ağustos 2011'de Etimesgut Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurdu.

Acer'in şikayetini değerlendiren heyet, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 4A ve 6. maddesi hükümleri gereği tüketicinin araç tescil işlemlerinin yapılması için davalı şirkete vekalet ile talimat verdiğini belirterek, tüketicinin ''Müvekkil şirket hizmet bedeli''ni kabul ettiği gerekçesiyle talebi reddetti.

Aynı konuda iki farklı Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin ayrı kararlar vermesi üzerine aleyhlerine karar çıkan taraflar, karara itiraz için tüketici mahkemesine başvurdu.

''Ortada ayıplı bir hizmet var''

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Avukat Şükran Eroğlu yaptığı açıklamada, ortada iki farklı kararın olmasının tüketicinin aleyhine olduğunu söyledi.

Söz konusu başvuruda ayıplı bir hizmetin olduğunu öne süren Eroğlu, şirketin tüketicinin başvurusuna konu olan bedelle karşılık fatura kesmediği gibi, savunmasında hizmetin içeriğini de tam olarak açıklayamadığını iddia etti.

Aynı başvuruyla ilgili çelişkili kararlar üzerine şirketlerin ''nasıl olsa bu işten kurtuldum gitsin tüketici uğraşsın'' havasına girdiğini ifade eden Eroğlu, ''Başvuru itirazlar yoluyla tüketici mahkemesine taşınmış. Burada verilecek karar önemli.

Bu gibi çok sayıda vatandaşı ilgilendiren durumlarda net kriterlerin olması lazım. Kararlar arasındaki çelişkinin giderilmesi gerek. Bu konuda bakanlığa görev düşüyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı hakem heyetlerine tekrar bir eğitim vermeli'' dedi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.