Sivil Haber

12 Eylül’ün Başbakanı da soruşturuluyor

SİYASET

TBMM Başkanlık Divanı’nın oluşturulduğu 6 Aralık 1983’e kadar başbakanlık yapan emekli Oramiral Bülend Ulusu hakkında da 12 Eylül soruşturması başlatıldığı ortaya çıktı.

Türker karapınar'ın haberi

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, 12 Eylül 2010 referandumuyla anayasanın geçici 15. maddesinin kaldırılmasının ardından yapılan suç duyuruları üzerine, dönemin MGK üyeleri hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamlayarak döneminin Milli Güvenlik Konseyi (MGK) üyeleri Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında, “Anayasal düzeni zorla değiştirmeye kalkışmak” suçundan dava açmıştı. Soruşturma savcısı Kemal Çetin, MGK’nın hayatta olmayan üyeleri Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Mehmet Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun hakkında ise ek takipsizlik kararı vermişti. Evren ve Şahinkaya’nın yargılanmasına 4 Nisan’da başlanacak.

1980’de emekli oldu

İddianamede, “ülkedeki siyasi ve sosyal çalkantılar karşısında TSK’nın görüşünü içeren uyarı mektubunun Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’e teslim edildiği 27 Aralık 1979’da Deniz Kuvvetleri Komutanı olan emekli Oramiral Bülend Ulusu” hakkında da soruşturma başlattığı öğrenildi. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında hazırlanan iddianameye göre Ulusu, muhtıra mektubunun Cumhurbaşkanı Korutürk aracılığıyla siyasetçilere ve TBMM’ye gönderildiği tarihte Deniz Kuvvetleri Komutanı’ydı. İddianamede, Ağustos 1980’de yapılan askeri şurada görev süresi dolan Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülend Ulusu’nun yerine Nejat Tümer’in atandığı belirtiliyor.

Bildirideki komutanlar

İddianamede, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından yayınlanan 4 nolu bildiride isimleri geçen Evren, Ersin, Şahinkaya, Tümer ve Celasun’un TBMM’ye, Cumhuriyet Senatosu’na ve Cumhurbaşkanı’na ait yetkilere cebren el koydukları belirtiliyor.

Başbakanlık yaptı

Ulusu, Evren ve Şahinkaya’nın da aralarında bulunduğu MGK üyeleri arasında yer almazken, yönetime el konulmasının ardından hükümeti kurmakla görevlendirildi. Ulusu, yeniden serbest seçimlerin yapıldığı ve TBMM Başkanlık Divanı’nın oluşturulduğu 6 Aralık 1983’e kadar darbe döneminin başbakanlığı görevinde bulundu. Ulusu, serbest seçimlerin yapılmasından sonra da 17. Dönem İstanbul Milletvekilliği yaptı.

Bürokratlar da inceleniyor

Savcı Çetin, 12 Eylül referandumunun ardından cezaevlerinde işkence görenlerin yaptıkları suç duyurularını tasnif ettikten sonra suçun işlendiği yerlerin savcılıklarına göndermişti. Çetin, 12 Eylül 1980 ve sonrasındaki süreçte görevde bulunan bürokratlar hakkındaki suç duyurularını da incelemeye aldı.Hakkında suç duyurusunda bulunanlar arasında 12 Eylül 1980 dönemi sonrasında kamu görevinde bulunan Ak Parti İstanbul Milletvekili Abdulkadir Aksu, eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, eski İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu gibi kamuoyunun yakından tanıdığı isimler de bulunuyordu.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.