Bakan Bağış hakkında Avusturya'nın Der Standard gazetesinde Markus Bernath imzası ile yayımlanan analizde, Bağış'ın Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerindeki çıkmaza rağmen yılmamış göründüğü yorumu yapıldı.
Bağış'ın "Biz sabrımızın büyüklüğüyle biliniriz" sözlerine yer verilen makalede, şunlar kaydedildi:
"Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerinin, masaya her gün gelen ve halihazırda biraz yıpranmış olan bir çorba kasesi olduğunu varsayalım. Egemen Bağış, onu eline alır ve ışığa doğru tutarak ve hırpalanmış taraflarını örterek, önünde bir Ming vazosu varmışcasına, izleyene kasenin kullanışlılığı ve güzelliği hakkında bir konuşma yapar. (Ben başmüzakereciyim sonuçta) diye tanıtıyor kendini."
Makalede, Bağış'ın Türk hükümetinin Batılı sembollerinden biri olduğu da belirtilerek, müzakerelerin 6,5 yıldır çok az ilerleme umudu ile devam ettiği, Bağış'ın buna rağmen Türkiye'nin AB üyeliği konusunda ciddi çekincelerin olduğu iki ülke olan Avusturya ve Danimarka'dan gelen bir grup gazeteciye serin kanlı bir tavırla "Bu, Türkiye için değil, AB için bir başarısızlık olabilir" dediği aktarılıyor.
Markus Bernath, AB'den üyelik yardımı olarak alınan 4.9 milyar avronun, gündelik hayatın parçası olan çeşitli şeyleri iyileştirmek için kullanıldığını söyleyerek, Bağış'ın şu sözlerine yer veriyor:
"Avrupa akıl tutulması yaşıyor. Avrupa müzakere fasıllarından birini açtığında ne kaybeder ki? Avrupa siyasi nedenlerle 17 faslı bloke ettiğinde Türklerin gözünde itibarını kaybeder."
Makaleye göre Bağış, Türkiye'ye uygulanan blokajın sona ermesi için AB ile nasıl başa çıkılacağını ise şöyle özetliyor:
"Teslim olmak ya da pes etmek yok. Biz sabrının büyüklüğüyle tanınan bir milletiz. Sarkozy gibi bir politikacı dostane olmayan laflar ediyor diye, yalnızca bir tarih almak için 40 yıl beklemiş olan bir ülke, havlu atmaz. Türkiye, 1959 yılında, o dönemin Avrupa Ekonomik Topluluğu'na üyelik başvurusunda bulundu, 1963 yılında bir Ortaklık Anlaşması imzaladı ve 1999 yılında da üyeliğe aday oldu."
Bakan Bağış'ın AB'yi, daha önce söz verildiği gibi, KKTC ile ticari ilişkileri başlatarak, tıkanıklığı gidermeye çağırdığı belirtilen makalede, Bağış için AB ile bir sonraki hesaplaşmanın Nisan sonunda AB İçişleri Bakanları'nın Türkiye için vize kolaylığını tartışması sırasında olacağı belirtildi.
Haber Kaynağı : Haber7.com