Sivil Haber

Bakan Şahin: İki il daha büyükşehir olabilir

SİYASET

''Bugün itibarıyla 13 ilimiz büyükşehir olabilir gözüküyor." diyen İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin bunlara bir iki ilin daha eklenebileceğini söyledi.

Kurbani Geyik/Serdar Açıl'ın haberi
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, büyükşehir statüsü alacak illerin 2013 yılı sonunda yapılacak nüfus sayımı esas alınarak belirleneceğini belirterek, ''Bugün itibarıyla 13 ilimiz büyükşehir olabilir gözüküyor. 2013 yılı sonunda belki bir artı bir eksi olabilir, ama bir eksi olacağını tahmin etmiyorum'' dedi.

Bakan Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 Haziran 2011 seçimleri öncesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni büyükşehirlerin oluşumu konusunda kamuoyuna yönelik açıklamaları olduğunu, toplam nüfusu 750 bini aşan illerin de büyükşehir statüsüne kavuşturulacağını bildirdiğini belirtti.

Kamuoyu ile paylaşılan bu görüş doğrultusunda İçişleri Bakanlığı bünyesinde çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Şahin, ''Nüfusu 750 bini aşan il sayısı 13'ü buldu. 2011 sonu itibarıyla nüfusu 750 bini aşan şehir sayısı 13, ama bu konudaki kanun değişikliğini henüz yapmadık. 2012 yılı içinde kanun değişikliğini yapmış olacağız. Uygulama 2014 yılında gerçekleşecek'' dedi.

Büyükşehir statüsü alacak iller için nüfus kriteri olarak 2013 yılında yapılacak nüfus sayımının dikkate alınacağını ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

''Kriter olarak 2013 yılı 31 Aralık tarihindeki nüfus sayımları esas alınacak. Bugün itibarıyla 13 ilimiz büyükşehire dönüşebilir gözüküyor. 2013 yılı sonunda belki bir artı bir eksi olabilir. Bir eksi olacağını pek tahmin etmiyorum, ama bir iki daha artı olabilir. Bu konudaki yasal çalışmalar bu sene gerçekleşecek.''

-Ekonomik kriz yaşayan ülkelerden kaçak işçi göçü beklentisi-
Bakan Şahin, yabancıların Türkiye'de legal, illegal çalışmaları konusunun uluslararası standartlarda, Birleşmiş Milletler İltica ve Mülteciler Komiserliğinin ilkelerine uygun bir şekilde yönetilmesi için de çalışma yaptıklarını duyurdu.

Türkiye'ye komşu ülkelerin yanı sıra Orta Asya ve Afrika'nın değişik ülkelerinden ziyaret amaçlı gelip, kaçak ya da legal olarak iş gücüne katılan çok sayıda kişinin bulunduğuna işaret eden Şahin, şunları söyledi:

''Ekonomik krize bağlı olarak başka komşu ülkelerden bu legal, illegal iş gücü katılımı olabilir, ama bu bütün bu nüfus hareketlerini yönetmek üzere Bakanlığımızın halen var olan çalışmalarını daha düzenli hale getirmek için Yabancılar Uluslararası Koruma Kanunu tasarısı hazırlandı, yakında Meclis'e intikal etmiş olacak. Bu sene içerisinde göç ve iltica konusu, yabancıların Türkiye'de legal, illegal çalışmaları konusu, uluslararası standartlarda Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiserliğinin ilkelerine uygun bir düzene, bir yönetime kavuşmuş olacak.''

-Köye geri dönüş için 17 milyon 655 bin liralık ödenek-
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, terör olayları nedeniyle boşalan köylere geri dönüşün teşvik edilmesi için başlatılan çalışmaların da devam ettiğini, bu doğrultuda uygulanacak projelerde kullanılmak üzere 2012 yılı için 17 milyon 655 bin liralık ödenek ayrıldığını bildirdi.

Şahin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 14 ilde, 386 bin 360 vatandaşın terör ve güvenlik kaygılarıyla yaşadıkları yerlerden göç etmek durumunda kaldığını, bu vatandaşlardan gönüllü olarak dönmek isteyenlerin dönüşlerinin kolaylaştırılması, dönmek istemeyenlerin ise şehir hayatına uyumlarının geliştirilmesi için çalışmalar yapıldığını anlattı.

Köylerin boşaltılmasını ''talihsizlik'' olarak değerlendirdiğini ifade eden Şahin, ''O yanlışı telafi etmek için daha sonra çıkarılan yasayla köye geri dönüşü teşvik edici, köy alanlarında rehabilitasyonu sağlayıcı, hem köyü yeniden imar etmek hem de köye dönenleri desteklemek amacıyla Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi uygulamaya konulmuştur'' dedi.

Proje kapsamında daha önce konut yapımı ve konut yapımına yönelik inşaat malzemeleri verilmesi, köylerde tahrip olan okul, sağlık ocağı ve camilerin onarılarak kullanılır hale getirilmesi ve köy altyapısının iyileştirilmesine yönelik çalışmaları kapsadığını, bu çalışmaların ardından 187 bin 861 vatandaşın eskiden yaşadığı köyüne dönüş yaptığını anlatan Şahin, şöyle devam etti:

''Köyden ayrılan insanların, köy yöneticilerinin, köyün önder insanlarının bir kısmı bugün hayatta değildir. Birçok genç, o köyde değil ailesinin gitmek durumunda olduğu şehirde doğmuştur. İyi veya kötü şartlarda yeni yerleştiği alanda yaşamaktadır. Dolayısıyla tekrar köye dönüş konusunda çok büyük bir istek söz konusu değildir, ama dönmek isteyenler var ve dönmektedirler. Geri dönüşü daha da teşvik etmeyi düşünüyoruz.''

Köylerine geri dönmek istemeyen vatandaşlara yönelik yaşadıkları şehirlere uyum sağlamaları için sosyal içerikli proje ve faaliyetlerin uygulanmasına ağırlık verilmeye başlandığını bildiren Şahin, şu bilgiyi verdi:

''Bu kapsamda Bakanlığımızca, 2009-2011 yıllarında valilik ve kaymakamlıklarca sunulan 87 proje desteklenmiştir. Bu projelerden 51'i tamamlanmış, 36 proje ise halen devam etmektedir. Bu projelerin dağılımına baktığımızda, 22 öğrenci yurdu projesi, 4 meslek edindirme ve istihdama yönelik proje, 11 adet tarım ve hayvancılıkla ilgili proje, 4 adet köy altyapısına yönelik proje ve 46 adet sosyal içerikli, toplum merkezi, gençlik merkezi, kadın ve çocuk eğitim merkezi, öğrenci etüt binaları, spor kompleksi gibi projelerden oluşmaktadır.''

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.