Sivil Haber

BDP'nin cezaevleri önergesine ret

SİYASET

TBMM Genel Kurulunda, BDP'nin, cezaevlerindeki hak ihlalleriyle ilgili Araştırma Önergesinin bugün görüşülmesini içeren grup önerisi kabul edilmedi.

TBMM Danışma Kurulu toplanamadığı için BDP, grup önerisini Genel Kurula taşıdı. Öneri lehinde konuşan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, cezaevlerindeki hak ihlallerinin arttığını savundu ve Meclisin konuya el atarak Araştırma Komisyonu kurması gerektiğini söyledi.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyonun cezaevleriyle ilgili raporlarının tümünde, ''cezaevlerinde nüfus aşan yığılma var ama insan onurunu incitici hiç bir şey olmamıştır'' denildiğini ifade eden Kürkçü, ''Bu raporlar, sanki Adalet Bakanlığı uygulamalarını onaylamak için yazılmıştır'' dedi.

Son 3 ayda cezaevlerinden şikayet dilekçesi yağdığını iddia eden Kürkçü, ''Bu durum, Türkiye'yi bugün saran atmosferde her gün ortalama 10 kişinin gözaltına alındığı operasyon silsilesinin cezaevlerine sirayet etmesidir. Bugün cezaevleri, 12 Eylül cezaevlerini andırıyor. Türkiye, bugün dünyada en çok terörden hükümlü ve tutukluyu barındıran ülke konumundadır. Bu kabul edilecek bir durum değil. Hükümet ve güvenlik birimleri ya terör tanımını ya da Terörle Mücadele Yasasını gözden geçirecektir'' görüşünü savundu.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, öneri lehinde yaptığı konuşmada, 130 binden fazla insanın hapishanelerde olduğunu belirterek, ayrıca Adalet Bakanlığının onlarca hapishane yapmayı planladığını söyledi. F tipi cezaevlerindeki durumun çok daha kötü olduğunu ileri süren Ağbaba, ''Cezaevlerinde türkü söylemek, herhangi bir şeyi amacının dışında kullanmak bile yasak. Yasak olmayan tek şey; nefes almak, yaşamını sürdürecek kadar yiyip içmek'' dedi.

Cezaevlerinde 300'den fazla ağır hastanın bulunduğunu ve tedavi olamadığını iddia eden Ağbaba, tutuklu milletvekili Mehmet Haberal'ın fizik tedavi gördüğü yerde uzman bulunmadığını söyledi.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, cezaevlerinin son yıllarda fiziksel durum, personel ve verilen hizmetler açısından daha iyi koşullara gelindiğini, kayda değer ilerlemeler elde edildiğini belirterek, ''Bugün Türkiye'deki cezaevlerinin durumu birçok ülkenin şartlarından daha iyidir'' dedi.

Konuşmaların ardından BDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

-Usul tartışması-

Genel Kurulda, gündemdışı konuşmalardan sonrae ''usul tartışması'' yaşandı.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, söz isteyerek, AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel'in, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda değişiklik yapılması hakkında yasa teklifinin Adalet Komisyonuna sevkinin yanlış olduğunu söyledi.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu'nun, ''Vural'ın görüşünün Başkanlıkça değerlendirileceğini'' söylemesine, AK Parti Grup Başkanvekilleri Ahmet Aydın ile Mustafa Elitaş itiraz etti. Mumcu, Meclis İçtüzüğünün, milletvekillerinin komisyonlara sevk konusunda itirazlarını söylemesine imkan verdiğini belirterek, uygulamanın buna uygun olduğunu ifade etti.

AK Parti'li Elitaş, Meclisin çalışmasının İçtüzüğe uygun olması gerektiğini belirterek, Başkanlık makamının buna dikkat etmesini istedi. Elitaş, düzenlemenin tasarı değil teklif olduğunu hatırlatarak, milletvekillerinin tasarılar konusundaki itirazlarını Genel Kurulda ifade edebileceklerini söyledi.

MHP'li Vural, Adalet Komisyonunun, başkanı olmadan toplandığını belirterek, ''Komisyonun bu şekilde toplanmasının usule aykırı olduğunu ve yok hükmünde sayılacağını'' ileri sürdü. Vural, ''Bizim istediğimiz de buydu. Buna imkan verdiğiniz için teşekkür ediyorum'' dedi.

AK Parti'li Ahmet Aydın, ''Komisyon Başkanı hasta olduğunda veya başka bir mazereti nedeniyle olmadığında komisyon toplanamayacak mı? İçtüzük, başkanı olmadığında komisyonun toplanmasına cevaz veriyor'' diye konuştu.

Usul tartışmasında söz alan BDP Muş Milletvekili Sırı Sakık, kişiye özel yasa çıkarılamayacağını belirterek, ''özel yetkili savcılar ne zaman size dokunursa o zaman kıyamet koparıyorsunuz. Bu savcılar MİT'ten rövanş almak istiyorlar, Kürt sorununun barışçıl çözümüne direnç sergiliyorlar. Oslo'da başlayan Süleymaniye'de süren ancak sonra sekteye uğrayan görüşmeler sürmelidir'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Muherrem İnce, teklifin ''tasarı görünümlü'' olduğunu, Bakanlar Kurulu tarafından AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel'in eline tutuşturulduğunu savunarak, ''Bu çakma tekliftir. Bize itiraz edeceğinize niye Meclis Başkanını İçtüzüğe uygun hareket etmeye davet etmiyorsunuz'' diye sordu.

Öte yandan, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, 14 Şubat Sevgililer Günü'nü kutladı. Başkanvekili Mumcu da ''Sevginin dünyaya hakim olmasını diliyor, hepinizin Sevgililer Günü'nü kutluyorum'' dedi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.