CHP Fatih Belediye Meclis Üyeleri Kentsel dönüşüm ve Sulukule yenileme projesinin iptali edilmesi ile ilgili basın açıklaması Fatih Belediyesi CHP Grup Başkan Hikmet’öz okudu.
CHP "Yanlış Hesap Bağdat'tan Döner" demiştik ve döndü.
CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Fatih CHP İlçe Başkanı Uğur Ataş, B.Ş.Belediye Meclis Üyesi Turan Durmuş ve Fatih Belediyesi Meclis üyeleri Turan DURMUŞ, Hikmet ÖZ, Mustafa SARMUSAK, Soner ÖZİMER, Vahdettin BAYEZİT, Gülay YEDEKÇİ ARSLAN, Fazıl Uğur SOYLU, Cemil ÇİFTÇİ, M. Suat ÖZCAN ve CHP İstanbul Gençlik Kolları eski başkanı Özgür Sarmusak, CHP Fatih yönetim kurulu üyeleri Kadın ve Gençlik kolları üyeleri, bölge halkı ve Roman vatandaşlarımız katıldılar. Roman vatandaşların çalgılı oyun gösterisine belediye meclis üyeleri ve milletvekili Soysal da alkışlarıyla eşlik ettiler.
Fatih Belediyesi CHP Grup Başkan Hikmet’öz okuduğu basın açıklaması metninin tamamını aşağıda yayımlıyoruz.
SULUKULE PROJESİNE İPTAL KARARI BASIN AÇIKLAMSI
“YANLIŞ HESAP BAĞDATTAN DÖNER…”
Fatih ve Eminönü ilçeleri birleştikten sonra ilçemiz “Tarihi Yarımada” olarak Türkiye’nin hatta dünyanın göz bebeği durumuna gelmişken yapılan yenileme adı altındaki çalışmalar ile tarihi ve kültürel değeri olan kent parçaları yıkılıp, yerine kimliksiz yapıların inşa edilmesi için uğraş verilmektedir. Yenileme alanlarında yaşayan insanlar mağdur edilmekte, sosyo-kültürel doku, demografik yapı, mahalle kültürü içinde yaşayan insanlarla birlikte ortadan kaldırılmak istenmektedir.
CHP olarak kentsel dönüşüm, iyileştirme ve yenilemeyi önemsemekteyiz. Ülkemizde ve özellikle tarihi Yarımadada sağlıklaştırılmaya ihtiyaç olduğunu ancak iyileştirmenin orada yaşayan halkla birlikte, halk yerinden edilmeden, yatırımcılar için değil mahalle sakinleri için, kültürel ve tarihi miras yok edilmeden yürütülmesi gereklidir.
CHP olarak, tarihe ve kültürel değerlere saygılı, yeşil alanların ve sosyal donatı alanlarının çağdaş normlara göre planlandığı, çevreye duyarlı, insani değerlere saygılı, mülkiyet hakkını koruyan, atılımcı, orada yaşayan insanların sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını da göz önünde buldurarak planlamalar yapan, sürdürülebilir enerjinin kullanıldığı.
KENTSEL DÖNÜŞÜM VE YENİLEME ÇALIŞMALARINDAN YANAYIZ.
Tarihin en eski Roman Mahallesi olan Sulukule’de, Romanların, dededen kalma yüzyıllık tapulu evlerinin ellerinden alınmasına, şehrin dışına sürülmelerine, kiminin kamulaştırılma korkusuyla piyasa rayicinin çok altında evini satmasına, kiminin belediyeyle anlaşarak hayat boyu ödeyemeyecekleri borçların altına girmesine, anlaşmayanların ise mülklerinin kamulaştırılmasına yol açan Sulukule Projesi, gündeme geldiği ilk günden beri Fatih Belediyesi CHP grubu olarak çok sayıda önerge vererek bu projenin kamu yararı gütmediğini, tarihi yarımadanın kent kimliğine uygun olmadığını, yeşil alan, rekreasyon alanı gibi halkın yararlanacağı alanların azaltılarak mümkün olan en çok inşaat alanının kazanılmaya çalışıldığını defalarca belirtmiştik.
Sulukule; 5366 sayılı yasa kapsamında 22.04.2006 gün ve 26147 sayılı ve 13.10.2006 gün ve 26318 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararıyla “Yenileme Alanı” olarak ilan edilmişti.
CHP grubumuzun Fatih belediye meclislindeki itirazlarına ve çalışmalarına, CHP bölge milletvekillerimizin TBMM’deki itirazlarına ve çalışmalarına, semt halkı, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve uluslararası kuruluşların itirazlarına rağmen yenileme avam projeleri, ilgili kurulun 2 Kasım 2007tarihli kararıyla onaylandı.
Şubat 2008’de, Sulukule ile ilgili yenileme avam projelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için açılan davalarda Yargı süreci devam ederken Mayıs 2009’da Sulukule’de yıkımlar başladı.
İstanbul 4’üncü İdare Mahkemesi 2 Haziran 2009 günü yürütmeyi durdurma talebini gerekçesiz olarak reddetti. TOKİ 2009 yılının Eylül ayında yenileme avan projeleri ile inşaat ihalesine çıkmış; tüm itirazlara rağmen yenileme avan projeleri uygulamaya konuldu. 6 Mayıs 2010’da Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir tarafından inşaatın temeli atıldı ve inşaat başladı. Devamında yaşanan gelişmelerle tarihi, kültürel ve arkeolojik olarak uluslararası önem taşıyan bir kent, içinde yaşayan halk ile birlikte, binlerce yıllık Sulukule yaşam alanı yok edilerek hukuksuzluğun ve kültürel yıkımın simgesi olacak yapılar ile dolduruldu. 26 Nisan 2012'de Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi ile Sulukule sakinleri ve Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği’nin açtığı üç ayrı davayı sonuçlandıran İstanbul 4. İdare Mahkemesi, proje kamu yararına uygun olmadığı için iptal Kararı verdi. Mahkemenin karar gerekçesinde, Sulukule projesinin gündeme geldiği 2006'dan beri farklı alanlardan uzmanların, UNESCO, ICOMOS gibi uluslararası kuruluşların ve Sulukule Platformu’nun dile getirdiği sakıncaların yanı sıra İstanbul ‘un dünya kültür mirası açısından öneminin ve Sulukule’nin yer aldığı topografyanın tarihi önemi de belirtilmektedir. Ayrıca projenin koruma amaçlı imar planı yapılmadan geliştirildiği de belirtilmektedir. Karar, Sulukule projesinin UNESCO Dünya Miras alanı olan İstanbul karasurları koruma bandını % 50 oranında değiştirdiğini ve Türkiye’nin UNESCO Miras Listesi’ne girerken taahhüt ettiği sorumlulukları gözetmediğini vurguluyor. Aslında 12 yapı adasından oluşan alanda 24 adet yapı adası oluşturulduğu, halkın kullanımına ayrılmış Bostan’da yapılaşmaya gidildiği, parklara ve yeşil alanlara yer verilmediği, mevcut tarihi yapılardan çok daha yüksek 3-4 katlı bir yapı tipolojisinin yaratıldığı ortaya konuluyor. Sulukule projesinin bir haftada çıkarılan, tartışmalı 5366 sayılı Yenileme yasasına bile aykırı olduğu ve kamu yararına uygun bulunmadığı gerekçeleri ile projeye iptal kararı verilmiştir.
Yanlış hesap Bağdat’tan dönmüşür. Yargı kamuyu hiçe sayarak yapılan kentsel dönüşüme hayır demiştir. Mahkeme kararının uygulanması beklenirken 26 Haziran 2012'de Sulukule Yenileme Alanı'nda yapılan yeni projedeki konutlar için hukuk hiçe sayılarak kura çekimi yapılmıştır.
Fener-Balat- Ayvansaray Projesine de yargıdan iptal kararı geldi.
5’inci İdare Mahkemesi, kararın gerekçesinde, “Taşınmazların 2863 sayılı yasa kapsamında kentsel sitalanı içerisinde kalıp, bölgeye ilişkin koruma amaçlı imar planının olmadığı, projelerde kültür mirası niteliğinde bulunan tescilli yapıların yıkılmak istendiği, bunun koruma yüksek kurulu kararlarına ve şehircilik ilke ve kurallarına aykırı olduğu, hukuka aykırı bulunduğu” bildirildi. Fener- Balat- Ayvansaray’da henüz uygulamaya geçilmeden iptal kararı verilmesi önemlidir. Yerel ve mülki idare durumu değerlendirmeli ve kamu yararı gözetilerek yeni bir proje hazırlanmalıdır. Alınan bu iki önemli ve tarihi karar ile tarihi yarımadanın binlerce yıllık kimliğini yok etmek isteyen rantiyecilere gittikleri yolun düşündükleri kadar dikensiz olmadığı açıkça gösterilmiştir.
Bu kararlarla hukuki bir zafer kazanılmıştır. Yenileme projelerinde kazanan halk olmalıdır, halkın ihtiyaçları doğru ve yerinde karşılanmalıdır. Kentsel dönüşüm ya da yenileme adı altında yapılan çalışmalarda aktörlerden en önemlisi orada yaşayan halktır. Halkı yok sayarak yapılan bu ve benzeri çalışmalar bugün olduğu gibi yarın da adalet duvarına çarpacaktır.
Bakanlar Kurulu, Kültür Ve Turizm Bakanlığı, Fatih Belediyesi, TOKİ başta olmak üzere olmak üzere bütün yetkilileri, bu tarih ve kültür katliamı uygulamalarında kamu açısından yeni mağduriyetlere de neden olmamak üzere yargı kararını daha fazla gecikmeksizin yerine getirmeye çağırıyoruz.
Sulukule Yenileme Alanı ile ilgili olarak İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından; avan projelerin kamu yararına uygun olmadığı gerekçesi ile oybirliği ile almış olduğu iptal kararının bundan sonraki benzer projelere emsal teşkil etmesi açısından çok önemli bir kazanım olduğunun bilinciyle;
FATİH BELEDİYESİ CHP BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ OLARAK, başından beri yanında olduğumuz bölge sakinleri, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler ile birlikte sürecin takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna ve halkımıza saygılarımızla bildiririz.