Sivil Haber

CHP kürsüyü işgal etti Meclis'te yumruklar konuştu

SİYASET

TBMM İçtüzüğü'nün değiştirilmesine karşı çıkan CHP, görüşmeleri tıkamak için Meclis kürsüsünü işgal etti.

 TBMM Başkanı Çiçek'in gayretlerine rağmen CHP'li vekiller eyleminden vazgeçmedi. Çiçek'in oturumu kapatmasının ardından Genel Kuru'da arbede çıktı. Milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürürken, yumruklaşmalar yaşandı.

Meclis, dün tarihinin en gergin günlerinden birini yaşadı. Meclis İçtüzüğü değişikliği teklifinin görüşülmesini engellemek isteyen CHP'li vekiller kürsüyü işgal etti, ardından Genel Kurul birbirine girdi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, dün öğle saatlerinde partilerin grup başkan vekilleriyle bir araya geldi. Ancak içtüzük değişikliği üzerinde uzlaşmaya varılamadı. Görüşmeleri tıkama kararlılığında olan CHP Grubu, grup önerilerinin ardından 19.00'da başlaması beklenen oturum öncesinde Anayasa Komisyonu yöneticileri ve TBMM bürokratlarının oturması gereken komisyon sıralarına oturdu. TBMM Başkanı Çiçek, Bakanlar Kurulu sıralarına oturan komisyon yöneticilerine işaret ederek "Komisyon yerinde, görüşmelere başlıyoruz." dedi. CHP'li milletvekilleri bunun üzerine komisyon sıralarından kalkıp Genel Kurul kürsüsünün etrafına toplandı. Böylece kürsü işgal edildi. Çiçek, eylemin devam etmesi üzerine birleşime ara verdi ve grup başkan vekillerini toplantıya çağırdı. 1 saat 20 dakika süren toplantıda yine uzlaşma sağlanamadı.

Meclis Başkanı Çiçek, yeniden oturumu açtığında CHP'li vekillerin kürsü etrafındaki alkışlı eylemi devam etti. Çiçek, eylemin devam etmesi üzerine "Bu Meclis çok badire atlattı. Çok sıkıntılar yaşadı. Ama böyle bir görüntüyü bu Meclis hak etmiyor." diye konuştu. Çiçek, oturuma bir kez daha ara verdi. CHP'lilerin devam ettiği alkışlı kürsü işgali eylemine, bir süre sonra BDP milletvekilleri de katıldı. MHP'liler ise sıralarında ayağa kalkarak eylemi destekledi. Yaklaşık yarım saatlik aranın ardından oturum yeniden açıldı. Alkışlı eylemlerine devam eden CHP'liler "Çiçek istifa" sloganları atmaya başladı. Çiçek, bunun üzerine oturuma bir kez daha ara verdi.

AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli, CHP'nin eylemi devam ederken basın toplantısı yaptı. Canikli, içtüzük değişikliğinde muhalefetin sesinin kısılmadığını, amaçlarının TBMM'yi daha verimli çalıştırmak olduğunu söyledi. "Meclis işgal edilerek çalıştırılmamak isteniyor. CHP, kaba kuvvet kullanarak milletin Meclis'ini işgal etmiştir. Eğer taviz verirsek, bundan sonrası için sık sık kürsü işgalinde bulunulmasına da yol vermiş oluruz. Ne yazık ki Genel Kurul'da 1980 öncesi manzaralar yaşanıyor." dedi. CHP Grubu'ndan yapılan açıklamada ise "Biz milletin kürsüsünü işgal etmedik, milletin kürsüsünü işgalden kurtardık." iddiasında bulunuldu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da "Ortada bir kürsü işgali yok. Milletin sesinin özgürce çıkabilmesi için kürsüye özgürlük getiren bir hareket. O hareketi başlatıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Başkanı Çiçek, 5 kez verilen aranın ardından oturumu bir kez daha açtı. Görüşmelerin devam ettiğini açıkladı ve içtüzük teklifinin ilk maddesi üzerinde konuşmak üzere AK Partili Yahya Akman'ı kürsüye çağırdı. Akman, kürsüye gelirken CHP'liler tarafından engellendi. Çiçek de bunun üzerine oturumu kapattığını açıkladı. Oturumun kapanmasıyla birlikte Genel Kurul salonunun ortasında biriken AK Parti ve CHP'li milletvekilleri arasında arbede yaşandı. Yaşanan yumruklaşmanın ardından parti grupları salonu terk etti. CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, yaptığı basın toplantısında AK Parti'yi faşizm uygulamakla suçladı. Çiçek için de 'Başbakan'ın emir eri' nitelemesinde bulunan İnce, "Yarın (bugün) da direnmeye devam edeceğiz." dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.