Sivil Haber

CHP'nin tüzük taslağında 3 pürüz

SİYASET

CHP'de tüzük taslağı için çalışmalar devam ederken, Genel Başkan Yardımcısı Nihad Matkap son düzenlemelere göre, 362 delegenin taslağıyla genel merkezin taslağında 3 maddenin uyuşmadığını belirtti.

CHP’de genel merkezin 16. Olağanüstü Kurultayda delegelere sunacağı, tüzük taslağı için çalışmalar devam ediyor. Genel merkez, hazırlanan taslak üzerinde tüzük hazırlık komisyonun görüşlerini bildirmesinin ardından, bazı maddelerde değişikliğe giderken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihad Matkap, 362 delegenin taslağıyla genel merkezin taslağında 3 maddenin uyuşmadığını belirtti.

Matkap, mevcut tüzüğe göre seçimli olağanüstü kurultayın toplanabilmesi için toplam kurultay ve ya il ve ilçe kongre delegelerinin salt çoğunluğunun gerektiğini hatırlatırken, 362 delegenin bu oranın yüzde 20’ye indirilmesini istediğini belirtti. Ancak, genel merkezin tüzük taslağının son haline göre, genel başkan seçimli kurultay için gerekli olan 650 imzanın (delegelerin yüzde 51’i), 256’ya (delegelerin yüzde 20’si) çekilmesi talebi kabul görmedi. Genel merkezin tüzük taslağında, mevcut tüzükte yer alan, 49. maddenin 3. fıkrasındaki “olağanüstü kongreyi isteyenlerin sayısı kongre üyeleri tam sayısının salt çoğunluğunu sağlıyor ise, olağanüstü kongrenin gündemine, güven oylaması ve seçim maddeleri konabilir” ifadeleri ile, 54. maddenin 4. fıkrasında yer alan “Genel Başkan gündeme seçim maddesi koyabilir. Olağanüstü kurultay isteminde bulunan kurultay üyeleri sayısı üye tam sayısının salt çoğunluğunu sağlıyor ise, gündeme, güvenoyu ve seçim maddesi konulabilir” ifadeleri korundu.

-39. MADDE MEVCUT TÜZÜKTEKİ HALİYLE AYNEN KORUNACAK-

Matkap, 362 delegenin taslağıyla örtüşmeyen bir diğer maddenin de 39. madde olduğunu kaydederken, genel merkezin taslağında MYK üyeleriyle ilgili düzenlemeyi içeren 39. maddenin mevcut tüzükte yer alan halinin, “aynen” korunduğunu belirtti. 362 delegenin MYK üyelerinin Parti Meclisi (PM) üyeleri arasından seçimle belirlenmesini istediğini hatırlatan Matkap, bu konuda bir örtüşme olmadığını, maddenin “Genel Başkan, Parti Meclisi üyeleri arasından ihtiyaç gördüğü sayıda Genel Başkan Yardımcısı ve bir Genel Sekreter atar” şekliyle kaldığını kaydetti.

Matkap, kurultay salonunda 362 delegenin taleplerinin tamamı üzerinde görüşmenin açılacağını, ancak 6 madde üzerinde mutabakat temin edildiği takdirde, tartışmanın kendiliğinden bu 3 madde üzerinde yoğunlaşabileceğini de ifade etti.

-EĞİTİMDEN MİLLETVEKİLLERİ DE MUAF-

Taslakta parti içi eğitim konusuna geniş yer verilirken, 23. maddede yapılan değişiklikle “Merkez organlarında ve il ve ilçe örgütlerinde seçimle gelinen bir göreve aday olabilmek için, Genel Merkez tarafından belirlenen eğitimin alınması” zorunlu hale getiriliyor. Düzenlemenin ilk haline göre, 12. maddeyle partiye üye olanlar ile hüküm uygulamaya girdiği tarihte Genel Başkan, Parti Meclisi üyesi, Merkez Yönetim Kurulu Üyesi, Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi olanlar eğitim zorunluluğundan muaf tutulurken, son yapılan değişiklikle “geçmişte bu görevi yapanlar ile milletvekilleri” ifadeleri de maddeye eklendi. Böylelikle, geçmişte partide göre yapmış kişilerle, milletvekillerinin parti içi eğitime tabi tutulması söz konusu olamayacak. Matkap, bununla ilgili “Bu zaten doğru değil, o atlanmıştı, düzelttik” ifadesinde bulundu.

ANKA

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.