Çiçek, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkan Yardımcısı Şi Cinping ile Mecliste görüştü. Çiçek, görüşmede yaptığı konuşmada, Türkiye ve Çin'in, Asya kıtasının, biri doğu, diğeri batısında yer alan iki büyük ülke ve iki köklü medeniyetin temsilcisi olduğunu söyledi.
TBMM Başkanı Çiçek, böylesine önemli ve büyük medeniyetlere sahip iki ülke arasındaki yakın işbirliğinin, yalnızca Türkiye ve Çin için değil, bölgenin ve tüm dünyanın yararına olacağını ifade etti.
Şi'nin ziyaretinin tarihi bir ziyaret olduğunu belirten Çiçek, Çin'den ilk defa bir Devlet Başkanı Yardımcısı'nın Türkiye'yi ziyaret ettiğini söyledi.
İki ülke arasındaki ilişkilerin, 2010 yılında varılan mutabakat gereği stratejik işbirliği düzeyine yükseldiğini anımsatan Çiçek, şunları söyledi:
''İnanıyorum ki bu ziyaretiniz, ilişkilerimize özel bir anlam kazandıracaktır. Türkiye, tek Çin politikasını benimsemiştir. Ayrıca Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti'nin egemenlik ve toprak bütünlüğüne ve bu konudaki genel anlayışa da katılan, bunu kabul eden bir ülkedir. Şüphesiz iki ülkenin de üzerinde hassasiyetle durduğu konular var. Ancak biz Türkiye olarak bu konuları büyük bir duyarlılıkla, işbirliği içinde hareket ederek, ilişkilerimize zarar vermeyecek çerçevede değerlendirmekteyiz.''
İki ülke arasındaki parlamentolararası ilişkilerin yoğun bir şekilde sürdürülmesini arzu ettiklerini belirten Çiçek, TBMM'nin web sayfasının Çince'ye de çevrileceğini bildirdi.
Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkan Yardımcısı Şi Cinping de konuşmasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daveti üzerine Türkiye'ye resmi ziyarette bulunduğunu kaydederek, bu ziyaret aracılığıyla siyasi, ekonomik, güvenlik alanındaki ilişkileri yoğunlaştırmayı ve halklar arasındaki dostluğu kuvvetlendirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Çin ve Türkiye'nin Asya'nın iki ucunda yer aldığını dile getiren Şi, iki ülkenin de G-20 üyesi ve gelişmekte olan büyük ülkeler olduğunu belirterek, ''Son yıllarda uluslararası ve bölgesel meselelerde Türkiye ve Çin önemli rol oynamaktadır. Diplomatik ilişkilerin kurulmasının ardından son yıllarda Çin ve Türkiye arasındaki ilişkilerde önemli gelişmeler olmaktadır" dedi.
İki ülke arasında 2010 yılında stratejik işbirliği ilişkisinin kurulmasıyla ikili ilişkilerin yeni bir aşamaya girdiğini kaydeden Şi, son yıllarda Çin Ulusal Halk Kongresi ve TBMM arasındaki ilişkilerin de yoğunlaştığını ve karşılıklı deneyimlerin paylaşıldığını ifade etti.
Çin ve Türk halklarının dostluklarının çok eski tarihlere dayandığını vurgulayan Şi, TBMM Başkanı Çiçek'e bu ilişkilere yaptığı katkılardan dolayı da teşekkür etti.
Görüşmede, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da hazır bulundu.