Sivil Haber

Çiçek: Sıradan bir anayasa yapmayacağız

SİYASET

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, ''Sıradan bir anayasa yapmayacağız.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni bir anayasanın yumrukların sıkıldığı bir ortamda yapılamayacağını, insanların birbirinin elinin sıktığı bir ortamda yapılabileceğini belirterek, ''Geleceğimizi teminat altına alacak, Türkiye'ye yeni kazanımlar gerçekleştirecek bir anayasa yapmak istiyoruz'' dedi.

Anayasa Platformu adı altında bir araya gelen 13 meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşunun yeni anayasa çalışmalarına katkıda bulunmak için Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) sekreteryasında düzenlediği geniş katılımlı ''Türkiye Konuşuyor'' toplantılarının beşincisi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bazı milletvekilleri ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla yapıldı.

TBMM Başkanı Çiçek, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, İzmir'in yakın tarihte demokratik kazanımların elde edilmesinde önemli payı olduğunu ifade ederek, ''İnanıyorum ki bu yeni dönemde de yeni anayasa yapım sürecinde en büyük katkıyı buradan alacağız'' dedi.

Toplantıya katılan siyasiler olarak buraya görüş beyan etmeye gelmediklerini, toplumun bu konudaki fikirlerini, önerilerini almaya geldiklerini belirten Çiçek, böylesi toplantıların çağdaş ülkelerde yapılan modeliyle ilk kez gerçekleştirildiğine işaret etti.

Çiçek, katılımcıların toplantıda hiç çekinmeden anayasayla ilgili konuları tartışacağını, sonrasında buradan çıkan görüşlerle anayasa yazım sürecine geçeceklerini belirterek, şunları kaydetti:

''Bu toplantıları önemsiyoruz, düşüncelerinizi önemsiyoruz, yol gösterici olduğunu göstermek adına bu konuşmaları yapıyoruz. Tüm Türkiye'nin görmek istediği tablo, huzurunuzdaki tablodur. Mecliste grubu bulunan 4 siyasi partinin temsilcileri burada. Demek ki Türkiye siyasetçisiyle meslek örgütleriyle vatandaşıyla bir fotoğraf vermek istiyor. Bu tabloyu hayatın her alanında gerçekleştirebilirseniz, Türkiye'de siyasette bu tabloyu egemen kılabilirseniz Türkiye'nin önü çok daha açık olacaktır.''

Anayasanın toplumsal bir sözleşme olduğuna işaret eden Çiçek, şöyle devam etti:

''Yumrukların sıkıldığı ortamda anayasa yapılmaz, birbirimizin elini sıktığımız ortamda anayasa yapılır. Sıradan bir anayasa yapmayacağız. Her gün gerilemeye, kavgaya imkan veren bir anayasa yapmayacağız. Geleceğimizi teminat altına alacak, Türkiye'ye yeni kazanımlar gerçekleştirecek bir anayasa yapmak istiyoruz. Ey İzmirliler, ey Türkiye, bu sözleşmenin maddelerini siz yazın. Bu toplumsal sözleşmeyse nasıl bir anayasa istiyorsanız, içinde neler olsun istiyorsanız, bunu madde madde size soracaklar. Siz görüşlerinizi bildireceksiniz. Anayasayı temele oturtmaya çalışıyoruz. Hafta içi hafta sonu demeden önemsiyoruz. 2012'de bir anayasa olsun istiyoruz. 12'li yıllar önemli. Bundan 100 yıl önce milyonlarca insanın yerinden yurdundan edildiği 1912 Balkan acılarının tarihidir. 1912'de büyük acılar yaşandı, unutmayın, unutturmayın. Hedefimiz Türkiye'yi daha büyük, daha güçlü yapacak yepyeni bir anayasadır. Bunun için böyle bir atmosfere ihtiyaç var. Bu tablodan siyaset grubunun çıkardığı çok ders var. Ne zaman bir araya geldik, başarılı olduk. İstiklal Savaşı da bunun örneğidir.''

-''Yeni anayasa yapmak parlamentonun borcudur, sizin de alacağınızdır''-

Cemil Çiçek, mecliste yeni anayasanın yapılması, bu anayasanın mevcut meclis tarafından yapılması, yeni anayasanın her partiden eşit sayıda üyenin eşit temsil ettiği uzlaşma komisyonu tarafından hazırlanması, bu komisyonun başkanlığını meclis başkanının yapması ve halkın katılımının sağlanması yönünde uzlaşma olduğunu belirterek, ''Yeni bir anayasa yapmak bugünkü parlamentonun borcudur, sizin de alacağınızdır. Ey vatandaş, alacağınıza sahip çıkın, bizi izleyin. Parlamentomuzu izleyin ve 2012'yi hayırlı bir sonuç olarak sonlandıralım'' diye konuştu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da Türkiye'nin tüm kesimlerini temsil eden kuruluşlar olarak ''Anayasa Platformu'' çatısı altında bir araya geldiklerini belirtti.

Söyleyecek farklı şeyi olanların aynı masa etrafında bir araya geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

''Mevlana'nın çok güzel bir sözü var, 'aynı dile konuşanlar değil aynı duyguyu paylaşanlar anlaşabilir' diyor. Bugün tüm farklılığımızı bir kenara bırakarak Türkiye'nin geleceği açısından çok önemli olan anayasa konusunda tek yürek olduk. Gereksiz konuşmalarla çok zaman kaybediyoruz. Bütün dünya iç sorunlarıyla boğuşurken fırsat tam bizim elimizde. Milletimiz dünyanın en çalışkanı, en yeteneklisi. Şoför çok iyi araba sürüyor ama altımızdaki araba eski. Bu eski arabayı 2012 modeliyle değiştirip yeni bir anayasa istiyoruz. Seçim öncesi partiler yeni anayasa için söz verdi. 74 milyonun anayasası olacaksa hepimizin katılması lazım. Türkiye konuşsun istiyoruz. Hepimizin tek sevdası var, o da Türkiye. Vatandaş toplantılarda Türkiye'nin toplamını ortaya koyacak. Bu çerçevede yeni bir anayasa yazmıyor, yeni bir anayasada olması gereken görüşleri vatandaş olarak ortaya koyuyoruz. Bunu da anayasa uzlaşma komisyonu üyelerine iletiyoruz.''

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, Türkiye'nin anayasa meselesinin anayasanın zihniyet meselesiyle ilgili olduğunu belirterek, ''Türkiye yeni anayasayı yapmaya mecburdur. Bu, tarihi bir zaruret olarak karşımıza çıkıyor'' dedi.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen de anayasa yapılırken vatandaşların temel tercihlerini göz önünde bulunduracaklarını kaydederek, ''Sizin katılımınız çok önemli. Anayasa sürecinde etkili olacak iki sözcük var, biri katılım, diğeri de uzlaşıdır, bunu arıyoruz'' diye konuştu.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da din, dil, ırk ayrımı yapmayan, ayrıştırmayan, ötekileştirmeyen bir anayasa yapmak istediklerini söyledi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise dünyada çok az milletin 100 yıl içinde 4-5 sefer anayasa yapma ihtiyacını hissettiğini belirterek, ''Demek ki biz hala derdimize derman bulamadık. Üzerimize uygun bir elbise giyemedik. Bugün biz kendi elbisemizi kendimize dikmeye çalışıyoruz. Hoşumuza gidecek, güzel gösterecek bir elbisenin arayışı içindeyiz'' dedi.

Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı devam etti.

Bu arada, ''Milli Anayasa Forumu'' adı altında bir araya gelen bir grup, toplantının yapıldığı Fuar 1 No'lu Hol'ün önünde toplandı. Milli Anayasa Forumu İzmir Yürütme Kurulu Başkanı Erdoğan Özer, grup adına yaptığı açıklamada, cumhuriyetin kuruluş felsefesi ve devrim kanunlarının yeni anayasayla kaldırılmak istendiğini ileri sürdü. Grup daha sonra dağıldı.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.