İrlanda'daki temaslarını tamamlayarak özel uçakla Ankara'ya gelen Cinping'i Esenboğa Havalimanı'nda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve diğer ilgililer karşıladı.
Şi, havalimanında yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye gelmekten mutluluk duyduğunu belirterek, "Bu ziyaretim vesilesiyle iki halk arasındaki anlayış ve dostluğu daha da derinleştirmeyi, iki ülkenin her alandaki dostane ve karşılıklı yarara dayalı işbirliğinde yeni başarılar elde etmeyi, iki ülke ve iki halka yararlar sağlamayı hedefliyorum" ifadelerini kullandı.
İki ülkenin 1971'de diplomatik ilişkisinin kurulmasından bu yana siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Şi, "Çin ve Türkiye'nin önemli etkilere sahip gelişmekte olan ülkeler olarak, dünya barışının korunması, ortak kalkınmanın sağlanması, küresel sorunlarla mücadele gibi konularda geniş ortak menfaati bulunmaktadır. Çin tarafı Türk tarafıyla işbirliğini kuvvetlendirerek Çin-Türkiye stratejik işbirliğinin gelişmesini sürdürmeyi temenni ediyor" görüşünü bildirdi.
Daha önce ABD ve İrlanda'da temaslarda bulunan Şi'nin seyahatinin son durağı Türkiye olacak. Şi, yarın Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüşecek. Daha sonra İstanbul'a geçmesi beklenen Şi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek.
İstanbul'da Çarşamba günü de temaslarını sürdürecek olan Şi, tarihi mekanları ziyaret edecek ve Türk-Çin İş Forumu'na hitap edecek.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Çin ile karşılıklı üst düzey ziyaretler son dönemde arttı. Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Gül 2009 yılının Haziran ayında Çin'i, Çin Başbakanı Ven Ciabao da 2010 yılının Ekim ayında Türkiye'yi ziyaret etti.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 2010 yılının Ekim ayında Çin'i ziyaret ederken, Çin Dışişleri Bakanı Cang Ciechiise de 2010 yılının Ocak ayında Türkiye'ye geldi.
Çin-Türkiye ilişkileri, 2010 yılında "stratejik işbirliği" seviyesine yükseltildi. 2011 yılı da iki ülke diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 40. yıldönümü olarak kutlanmıştı.
Bu yıl "Türkiye'de Çin Yılı" olarak ilan edildi. Gelecek yıl ise "Çin'de Türkiye Yılı" olarak kutlanacak.
Çin, Türkiye'nin Uzak Asya'daki en büyük, dünyada ise Almanya ve Rusya'dan sonra üçüncü büyük ticaret ortağı. 2011 yılından itibaren ikili ticaret hacmi son 10 yılda 21 kat artarak 24 milyar doları aştı. Bunun 2,5 milyar doları Türkiye'nin ihracatı, 21,5 milyar doları ise ithalat.
Çin Başbakanı Ven Ciabao'nun 2010'da Türkiye'yi ziyareti sırasında ticaret hacminin 2015 yılında 50 milyar dolara, 2020 yılında ise 100 milyar dolara çıkarılması hedef olarak belirlenmişti.
Türkiye'de halen CMEC, CRCC, DEC, ZTE, Huawei, Chery, Geely, BYD, Nuchtech gibi birçok Çinli firma, müteahhitlik, altyapı, inşaat, telekomünikasyon başta olmak üzere birçok sektörde Türk şirketleriyle önemli ortaklıklar kurarak faaliyet gösteriyor.
Türkiye'ye gelen Çinli turist sayısı da 2009'dan bu yana yüzde 66,7'lik bir artış göstererek 2011'de ilk kez 100 bini geçti.