Sivil Haber

Gül'ün onayladığı 3 kanun resmi gazetede

SİYASET

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı 3 kanun resmi gazetede yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı Çoğaltılmış Fikir Ve Sanat Eserlerini Derleme Kanunu, İslam Konferansı Örgütü Şartının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kore Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gümrük Konularında İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Çoğaltılmış Fikir Ve Sanat Eserlerini Derleme Kanunu, Türkiye’nin kültürel varlığı ile bilgi birikimini oluşturan fikir ve sanat eserlerinin basılmış veya çoğaltılmış nüshaları ile ikili ya da çok taraflı anlaşmalar uyarınca yurt dışında basılan veya çoğaltılan fikir ve sanat eserlerinin etkin, sağlıklı ve eksiksiz bir biçimde toplanması, gelecek kuşaklara aktarılması, elverişli ortamlarda saklanması, korunması, düzenlenmesi ve toplumun bilgi ve yararına sunulmasına ilişkin esasları belirliyor. Kanun uyarınca derlenen eserler kütüphane ve arşiv hizmetlerine yönelik olacak. Kanun, her çeşit basma, ozalit, teksir, ofset, optik, manyetik, elektronik ve diğer çoğaltma yöntemleri ile satılmak ya da parasız dağıtılmak üzere üretilen çoğaltılmış fikir ve sanat eserinin derlenmesini, derleme işlemlerini yürütecek birimleri ve derlemeye ilişkin usul ve esasları kapsayacak.

-TÜRKİYE SINIRLARI İÇİNDE DERLENECEK ESERLER-

Kanun, Türkiye sınırları içinde basılan veya çoğaltılan, şu eserleri kapsayacak:

“Kitap, kabartma harfli kitap, kitapçık, ansiklopedi, albüm, atlas ve nota gibi tek başına ya da bir takımın veya bir dizinin parçası niteliğinde olan ayrı yayımlanmış eserler. Gazete, dergi, yıllık, bülten, takvim gibi süreli yayınlar. Afiş, kartpostal, gravür, reprodüksiyon, basılı fotoğraf gibi grafik eserler, veri içeren her türlü slayt, şerit, film parçası, makara, kaset, kartuş, film ve mikroform gibi materyaller, her türlü bilgisayar, müzik ve video cihazlarında kullanılmak üzere üretilmiş ses, görüntü ve veri içeren optik ve manyetik ortamlara kaydedilerek çoğaltılmış eserler. Prospektüsleriyle birlikte blok veya tek olarak pul ve kâğıt paralar, coğrafik, jeolojik, topoğrafik ya da meteorolojik harita, plan ve krokiler. Yurt dışında basımı veya çoğaltımı yapılarak, yurt içinde satışı ve dağıtımı yapılan eserler. Elektronik ortamda üretilerek kullanıma sunulmuş elektronik yayınlar.”

-TÜRKİYE SINIRLARI DIŞINDA DERLENECEK ESERLER-

Kanunun hükümlerine göre Türkiye sınırları dışında derlenecek eserler ise şöyle:

“Yürürlükteki kanunlar ile ikili ya da çok taraflı anlaşmalar uyarınca, yabancı uyruklu gerçek ya da tüzel kişilerin Türkiye’deki kütüphane, müze, arşiv ve belgeliklerden yararlanarak hazırlamış oldukları eserler ile ülkemizde yaptıkları arkeolojik kazı ya da araştırmaların yöntem ya da sonuçlarına ilişkin olarak yurt dışında yayımlamış veya çoğaltmış oldukları eserler. Türkiye sınırları içinde faaliyet gösteren derleme mükelleflerinin yurt dışında basımını ve çoğaltılmasını gerçekleştirdikleri eserler.”

Derleme işlemlerinin ve derleme ile amaçlanan hizmetlerin etkin bir biçimde yürütülebilmesine ilişkin usul ve esaslar Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. Derleme mükellefleri, derleme nüshalarını derleme birimlerine vermekle yükümlü olacak. Derleme nüshalarının, çoğaltılmış diğer kopyalarla aynı olması zorunlu olacak. Ciltlemenin basımevinden ayrı bir yerde yapılması, yayınevinin ya da basımevinin sorumluluğunu ortadan kaldırmayacak.

-YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEYENLERE İZİN BELGESİ VERİLMEYECEK-

Sorumluluklarını yerine getirmeyen derleme mükelleflerine, derlemenin yapıldığı yerdeki en büyük mülki amir tarafından her derleme nüshası için bin TL ile 5 bin TL’ye kadar idari para cezası verilebilecek. Yükümlülükleri yerine getirmeyenler, bu yükümlülüklerini yerine getirmedikleri sürece bir daha izin belgesi alamayacaklar.

 

ANKA

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.