Savcı Zekeriya Öz, HSYK'nın ihraç kararını Twitter'dan değerlendirdi. HSYK'nın anayasa ve yasaları çiğneyerek savunma dahi almadan yukarıdan aldığı talimatla bu kararı verdiğini belirterek, "Yazıklar olsun bağımlı HSYK'ya" dedi.
HSYK'nın yetki gaspı yaptığını vurgulayan Öz, "Verdiği karar yok hükmündedir verdiği kararda milletinden gecikmeden ötürü özür de dilememiştir. HSYKda CB nin atadığı türbanlı üye biz burada Siyasal yargılama yapıyoruz diyerek, kararların kimin talimatıyla verildiğini itiraf etmiş." ifadelerini kullandı.
ENGİZİSYONLAR VARLIKLARINI DEVAM ETTİRİYOR
Zekeriya Öz Twitter hesabından daha sonra şunları yazdı;
"1-Bu güne kadar Anayasa ve yasalara bağlılık içinde;yüce Türk Milleti adına görevimi icra ettim.
2-Yolsuzluk soruşturmalarında muktedirlerin işbirliği teklifini,Anayasaya ve yüce Milletime olan bağlılık gereği reddetim.
3-Benim duruşum asla bir meziyet olmayıp,sahip olduğum değerler açısından her geçek hukuk adamının yapması gereken bir harekettir.
4-Talimatlandırılmış zift medyasının her türlü iftirasına maruz kaldım.Muktedirlerin hedefi oldum.Bunlarların hiçbiri beni yıldıramaz.
5-HSYK muktedirlerin talimatıyla bugün itibariyle görevime son vermiştir.Yaşamı ve rızkı veren yaradana inancım sonsuzdur.
6-Engizisasyonlar orta çağda kaldı sanılıyordu,anlaşılan o ki şekil değiştirerek varlıklarını devam ettirmektedirler."YİNE DE DÜNYA DÖNÜYOR"
7-Geçekler algı oyunlarıyla değiştirelemez.Hiç bir hukuksuzluk ayan beyan organize yolsuzluk şebekesinin varlığını saklayamaz.
8-Güneş karanlığa teslim olamaz;hak bildiğim yolda yürüyüşümü devam ettireceğim.Zorba muktedirlere asla boyun eğmeyeceğim."
SAVCI Celal Kara: HERKES KENDİ TARİHİNİ YAZIYOR
Grihat'a konuşan Savcı Celal Kara da, "Yaptığımız bir yolsuzluk soruşturması, şüphelilerin kimliğine bakmadık. Hukuk ne diyorsa onu yaptık. Hukukun üstünlüğünü savunduk, üstünlerin hukukçusu olmadık." dedi. Henüz savunmasının alınmadığını, savunma alınmadan, hakkında dava açıldığını belirten Kara, "Ayrıca akabinde meslekten atılma kararı verildi. Bunlar AİHM mahkumiyet konusu olacaktır. Söylenecek pek fazla bir şey yok. Şu an bir hukuk devletine yakışmayacak birçok mağduriyet yaşanıyor. Bu durumda ne denilebilir." dedi. Kara, herkesin kendi tarihini yazdığını vurgulayarak "Herkes herkesin tarihe nasıl geçtiğini görecek. Bizlere onur ve şeref düştü, diğerleri utansın." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya ve Belçika ziyaretleri dönüşünde uçakta yer alan gazetecilerin sorularını cevapladı. Daha önce de 'proje mahkeme' kurduklarını ve HSYK'ya verdiği talimatı itiraf eden Erdoğan, 'hakim ve savcı tutuklamaları devam edebilir' diyerek yargıya yeni gündem verdi. Üzerinden 24 saat geçmeden HSYK talimatı yerine getirerek hakim ve savcıları meslekten ihraç etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya ve Belçika ziyaretleri dönüşünde uçakta yer alan gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, MGK'da hazırlanan "Kırmızı Kitap" ile ilgili soru üzerine şunları söyledi:
SAVCI VE HAKİM TUTUKLAMALARI DEVAM EDEBİLİR'
"MGK biliyorsunuz ‘Legal görünüm altındaki illegal terör örgütleri’ ifadesini kullandı. Hükümetimiz de gerekli yerlere bunun bildirimlerini yaptı ve tekrar MGK’da hazırlanan taslak ile Kırmızı Kitap’ı tüm bakanlıklar, ilgili kurumlar gözden geçirdiler. Ve riyasetimdeki Bakanlar Kurulu’nda değerlendirme yapıldı. MGK Sekreterliği son halini tekrar Başbakanlık’a gönderdi ve son hali de bugün-yarın gelmiş olacak ve böylece Kırmızı Kitap’a girmiş olacak. Kırmızı Kitap’a girdikten sonra burada yargı mercilerinin de bakışı değişecek. Çünkü bu milli güvenlikle ilgili bir durum. Bu mücadelede neler yapılabilir, süreç başladı. Yargıda olanları takip ediyoruz. Bu ülkenin tarihinde yargı mensuplarından savcı veya hâkim hiç tutuklanan oldu mu? Bu farklı bir olay. Burada bu tutuklama süreci muhtemelen diğerleriyle devam edebilir. Görünen o."
DAHA ÖNCE DE HSYK GEREKENİ YAPACAKTIR DEMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt’e hareket etmeden önce basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve polislerin tahliye kararıyla ilgili soru üzerine, 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nin ‘yetki gaspı’ yaptığını savundu. Ardından HSYK’ya talimat niteliğinde ifadeler kullandı. Erdoğan, “Kendilerine ait olmayan bir yetkiyi kullanmak suretiyle yetki gaspı yapan bir yargı merci var. HSYK’nın saat 14’te başlattığı toplantı bana göre geç kalmış bir toplantı. Bunlar tatil günü bunu başlattılar. Bu, Türkiye’de bu ilişkilerin nerelere geldiğini göstermesi bakımından çok sıkıntılı ve tehlikeli bir süreç. Müfettişlerin raporlarını biliyoruz. HSYK da bu raporlar istikametinde kararını verecektir.” dedi. HSYK 2. Başkanı Mehmet Yılmaz da geç kaldıkları için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan özür dilemişti.
ERDOĞAN PROJE MAHKEME KURDUĞUNU İTİRAF ETMİŞTİ
Başbakan Tayyip Erdoğan, yeni oluşturulan ‘sulh ceza hakimliklerinin (SCH) Hizmet Hareketi’ne yönelik operasyonlar için kurulduğunu itiraf etti. Geçtiğimiz yıl Ordu mitinginden dönüşte hükümete yakın gazetecilere konuşan Erdoğan, planlanan operasyonlarla ilgili “Şimdi yargı süreci başlıyor. Sulh ceza hakimleri götürecek.” dedi. Erdoğan, SCH’lerle ilgili düzenleme Köşk’te onay beklerken de “Bir proje geliştiriyoruz. Binlerce dava açılacak.” demişti. Yargıya müdahaleyi açıkça itiraf eden, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını daha da tartışmalı hale getiren Başbakan’ın açıklamalarına tepki yağdı.