AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Türk Ticaret Kanunu'nun yeni baştan yazıldığını, 1535 maddelik kanunun son derece kapsamlı bir düzenleme olduğunu ifade etti. Canikli, ''Böyle bir düzenlemeden etkilenmeyen kimse olmayacak. Şahıslar, şirketler, ticaret hayatı bundan etkilenecek ve yeniden şekillenecek'' dedi.
Temmuz ayında yürürlüğe girecek olan kanunun Adale Bakanlığı bünyesinde, bilim adamları ve akademisyenlerden oluşan ''Bilim Kurulu'' tarafından hazırlandığını hatırlatan Canikli, teknik yönü ağır olan böyle bir düzenlemenin bilim adamları ve akademisyenler tarafından hazırlanmasının doğal olduğunu vurguladı.
Tümüyle yeni bir kanun yapılması şeklinde olan ve toplumun tüm kesimlerini etkileyecek kapsamlı düzenlemeler yapıldığında hemen yürürlüğe konulmadığını anlatan Canikli, belli bir geçiş süresi öngörüldüğünü kaydetti. Türk Ticaret Kanunu için Temmuz ayına kadar geçiş süreci öngörüldüğüne işaret eden Canikli, şöyle konuştu:
''Geçiş sürecinden amaç; yasanın yürürlüğe gireceği tarihe kadar ilgili tüm kesimlerin yasayı tekrar değerlendirmeleri, tüm boyutlarıyla düzenlemenin ne getirip ne götürdüğüne kendi açılarından bakıp eksileri artıları varsa tespit etsinler, kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutsunlar. Yasalaşma sürecinde yapmadıklarını bu süreçte yapsınlar. İnsanlar yasanın uygulamaya yakın zamanlarda işin ciddiyetini anlıyorlar. Oysaki yayımlanmadan önce de tasarının TBMM'deki müzakere sürecinde tartışıldı, herkesten görüş istendi. Fakat istediğimiz kadar ilgi olmadı. Gelen kanaat ve görüşler yeterli değildi. Şimdi yasanın uygulama süreci yaklaştıkça kamuoyunun, ilgili tüm kesimlerin, hukukçulardan tutun da şirket yöneticilerine, işadamlarının, örgütlerin daha ciddiyetle ve ayrıntılı şekilde yasayı değerlendirdiklerini görüyoruz. Son zamanlarda kamuoyuna yansıyan bu konuyla ilgili kanaatler de bunun yansımasıdır.''
-''Talepler geliyor''-
Yasayla ilgili tüm bu görüş, öneri ve eleştirilerin toplandığını, bunları Bilim Kuruluna gönderileceğini bildiren Canikli, bunların kurulda değerlendirileceğini, muhtemelen kanunda ciddi değişiklikler yapılacağını söyledi.
Canikli,''Gelen talepler doğrultusunda eksik görülen, yanlış olan ya da uygulamada sıkıntı çıkaracağı muhtemel hususlar varsa, bunlar tekrar gözden geçirilecek. Talepleri alma sürecinin sonuna yaklaştık. Tam tarih veremiyorum ama önümüzdeki günlerde gündemimize girecek. Şimdi talepler bize geliyor. Belli bir sistematik yapı içinde bunları derleyeceğiz, Bilim Kuruluna göndereceğiz. Elbette bizim de kanaatimiz olacak sonuç itibariyle. Bunu da Bilim Kuruluna aktaracağız. Aynı şekilde diğer siyasi partilerin kanaatleri de olacak, onlar da aktarılacak'' diye konuştu.
-''Değişiklikler de mutabakatla olur''
Yasada sıkıntı olabilecek bir kısım maddeler olduğunun göründüğünü belirten Canikli, bunlardan bazılarının kamuoyuna da yansıdığını kaydetti.
Canikli, bunların neler olduğu sorusuna, ''Şirketlerin işletme maliyetlerinin yüksek oluşundan şikayet var. Mesela müşavir, denetçi zorunluluğu, prosedüre ilişkin maliyet artırıcı veya ek maliyet getiren bazı şikayetler var. Ayrıca sorumlulukla ilgili sıkıntılar var. Tüm bunları ve bundan sonra gündeme gelecek hususları ele alıp değerlendireceğiz. Türk ticaret hayatını olumsuz etkileyebilecek, şirketleri makulün üzerinde ilave finansman yüküne sokabilecek düzenlemeler varsa, yapılan işle mütenasip olmayan sorumluluk getiren kurallar varsa, bunları değerlendireceğiz. Gerekli düzenlemeleri TBMM olarak yapacağız'' diye konuştu.
Yasanın yürürlük tarihinin ertelenmesi konusunda bir görüşlerinin olmadığını bildiren Canikli, değişiklik çalışmalarının yasanın yürürlüğe gireceği Temmuz ayına kadar tamamlanmasının mümkün olduğunu vurguladı.
Canikli, değişikliklerin işin özüne uygun olarak Meclisteki siyasi parti gruplarının mutabakatıyla olacağının kaydederek, yasa çıkarılırken de aynı yolun izlendiğini sözlerine ekledi.
Haber Kaynağı : Haber7.com