Sivil Haber

Karar, kararsızlık

SİYASET

Dün tüm gözler Meclise çevrildi... Yolsuzluk Soruşturma Komisyonundaki yüce divan oylamasının yapılacağı saat 15:00 olarak açıklanmasına rağmen, ertelemelerin neticesinde en son 18:50de alınan kararla 5 ocak 2015e ertelendi.

 İsimleri yolsuzluk ve rüşvet iddialarına karışan 4 eski bakanla ilgili Yüce Divan oylaması iktidarı tam bir ikileme soktu. Meclis Soruşturma Komisyonu, AKP’den 9, CHP’den 4 ve MHP’den 1 olmak üzere 14 üyeyle toplandı. Dün öğleden sonra toplanan Meclis soruşturma komisyonu, “Gelirleri ile mütenasip olmayan servet artışı yönünde” MASAK’ın hazırladığı rapora üç bakan Egemen Bağış, Zafer Çağlayan ve Muammer Güler’in itiraz mahiyetinde yeni savunma vermelerinden dolayı 1.5 saat ertelenerek akşam üzeri saat 18’de toplandı ancak yine sonuç alınamadı.

Suçlamalar...

Kaçak altın soruşturmasını engellemek

 Zafer Çağlayan: Reza Zarrab’dan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen maddi menfaatler karşılığında: Zarrab’ın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağlamak. Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai’ye çıkışını sağlamak.

Değeri Tespit Edilemeyen Menfaat

ERDOĞAN BAYRAKTAR: BİR suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine sağlanan miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı menfaatler karşılığında; kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylatmaları, imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yummaları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağlamaları ve bu eylemlerin bir kısmını Erdoğan Bayraktar’ın görevde olduğu sırada ve onun bilgisi doğrultusunda gerçekleştirmeleri. Bakanlıktan iş alan şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için tavassut (aracılık) etmesi.

reza zarrab’a kol kanat germek...

EGEMEN BAĞIŞ: İRAN asıllı işadamı Reza Zarrab’ın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için aracılık etmek. Zarrab’la ilgili soruşturma olup olmadığı yönünde kurum ve kuruluşlardan araştırma yapılmasını sağlamak. Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

zarrab’la ilgili adli çalışma yapmak

MUAMMER GÜLER: ZARRAB’IN araçlarına trafikte emniyet şeridi kullanma imtiyazı vermek ve koruma polisi görevlendirmek. Zarrab’la birlikte gözaltına alınan bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağlamak. Zarrab’la ilgili adli ve istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat vermek. Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak. /11

İşte kararı aLACAK vekiller

“Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, AKP Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, AKP Bursa milletvekilleri Kemal Şerbetçioğlu, İsmet Su, AKP Denizli Milletvekili Bilal Uçar, AKP Konya milletvekilleri Ayşe Türkmenoğlu, Mustafa Akış, AKP Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, CHP İzmir milletvekilleri Erdal Aksünger, Rıza Tümer, CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu.”

Meclis’te kuş uçmadı!

Toplantının yapılacağı salon önünde basının bekleyişi devam ederken güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Sinyal kesici jammerlar nedeniyle telefonlar çalışmadı. 4 eski bakanın kaderi esas olarak Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak gizli oylamanın ardından belli olacak. Soruşturma Komisyonu raporunU TBMM Başkanlığı’na sunduktan sonra 10 gün içerisinde belirlenen bir günde Genel Kurul’da nihai oylama yapılacak. Yüce Divan’a sevk için salt çoğunluk olan 276 milletvekilinin “evet” oyu vermesi gerekiyor.

ADI yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ile anılan dört eski bakan ile ilgili kurulan Soruşturma Komisyonu bu isimlerin Yüce Divan’a “sevk edilip, edilmemesinin” oyladığı saatlerde Meclis ve bütün Türkiye, gözünü kulağını Ankara’ya çevirmişti. İsimleri yolsuzluk ve rüşvet iddialarına karışan 4 eski bakanla ilgili Yüce Divan oylaması AKP’yi tam bir ikileme soktu. Meclis Soruşturma Komisyonu, AKP’den 9, CHP’den 4 ve MHP’den 1 olmak üzere 14 üyeyle toplandı. HDP’nin tek üyesi komisyondan istifa ettiği için oylamaya katılmadı. Dün öğlen sonu 15:45’te toplanan Meclis soruşturma komisyonu, “Gelirleri ile Mütenasip olmayan servet artışı yönünde” MASAK’ın hazırladığı rapora üç bakan Egemen Bağış, Zafer Çağlayan ve Muammer Güler’in itiraz mahiyetinde yeni savunma vermelerinden dolayı 1.5 saat ertelenerek akşam üzeri saat 18:00’da yeniden toplandı. Karar, yine kararsız kaldı. Meclis Soruşturma Komisyonu kararı, 5 Ocak tarihine erteledi.

 

Akp’li vekiller: “705 bin tl’lik saati neden savunalım”

Komisyon’un kararı öncesi, nabzını tuttuğumuz bazı AKP’li iktidar vekilleri, “Biz partimize AK Parti diyoruz. Oysa 705 bin liralık saati seçmenimize karşı savunamıyoruz. Eğer Meclis çoğunluğumuza dayanarak, Yüksek Mahkeme aklamadan 4 bakanımızın yargılanmasına engel olursak, bu “Yolsuzluk” ithamı hep üzerimizde kalacaktır. En iyisi, Bakanların suçlarına göre Yüce Divan’ında yargılanıp, aklanmaları” görüşünü dile getirdi. Geçtiğimiz hafta, renk vermeyen AKP’li vekillerin ve Hükümetin tavrı, “Yüce Divan süreci partimizi daha çok yıpratır. 4 Bakanımızı Yüce Divan’a sevk ve 17-25 Aralık Darbe sürecini, yolsuzluk operasyonu olarak sunma çabalarına haklılık kazandırır” şeklinde yorumlanıyordu. Ancak, hafta sonu işin rengi biraz değişti ve Kulisler de, “Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Erdoğan Bayraktar hariç, Bağış, Güler ve Çağlayan’ın Yüce Divanda yargılanması gerektiği” yönünde eğilim ağır basmaya başlamıştı. Bu görüşte en önemli etken ise, Yüce Divan sürecinin 2015 Haziran seçimlerine kadar sonuçlanmayacak olması. 

Yüce Divan Akp’yi Böldü

TBMM Soruşturma Komisyonu’nun bu kararı ise AKP’yi böldü. Parti yöneticileri ve bazı bakanlar Komisyon Kararı öncesinde, 4 eski bakan için Yüce Divan kararı çıkmasının ‘17-25 Aralık, paralel yapının darbe girişimidir’ söyleminin çökeceğini savundu. Milletvekilleri ise bakanların Yüce Divan’da aklanması gerektiğini ifade etti. 1 Mart 2003 Tezkere olayından sonra, AKP’de ilk kez bu düzeyde yönetim ile vekiller ve teşkilat arasında bir görüş ayrılığı dikkat çekti. İsmindeki “Adalet”, 13 yıl sonra AKP için sırat köprüsünden geçmek anlamı taşıyor. 

Meclis’te kuş uçmadı!

Toplantının yapılacağı salon önünde basının bekleyişi devam ederken güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Sinyal kesici jammerlar nedeniyle telefonlar çalışmadı. 4 eski bakanın kaderi esas olarak Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak gizli oylamanın ardından belli olacaktı. Fakat karar ertelene, ertelene 5 Ocak tarihine kaldı.

Komisyon üyeleri şu isimlerden oluşuyor:

“Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, AK Parti Bursa milletvekilleri Kemal Şerbetçioğlu, İsmet Su, AK Parti Denizli Milletvekili Bilal Uçar, AK Parti Konya milletvekilleri Ayşe Türkmenoğlu, Mustafa Akış, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, CHP İzmir milletvekilleri Erdal Aksünger, Rıza Tümer, CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu.”
Milli Gazete: Ahmet YAVUZ / TBMM

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.