Sivil Haber

MHP'den ekonomi ağırlıklı seçim beyannamesi

SİYASET

MHP, merakla beklenen seçim beyannamesini dün açıkladı. 3 Mayıs Türkçülük gününde açıklanan beyannamede ekonomik vaatler öne çıktı.

 Buna göre net asgari ücret 1400 TL olarak belirlenirken emeklilere yılda iki maaş ikramiye verilecek. 1000 TL’nin altında maaş alan emekli kalmayacak. Çiftçiye mazot 1 lira 75 kuruştan satılacak. Taşeron işçilerle 4C’liler kadroya alınacak. Evi olmayana 250 TL kira yardımı yapılacak. Muhtaç ailelerin temel ihtiyaçlar için hilal kart , yeni evlenenlere 10 bin TL tutarında, 2 yıl vadeli ve faizsiz evlilik kredisi imkanı sağlanacak. Temel sağlık hizmetleri de herkes için ücretsiz olacak. Elektrikteki kayıp kaçak bedeli vatandaştan alınmaycak. MHP, taahhütleri için gerekli para miktarını da 71,9 milyar lira olarak açıkladı. Mali kaynaklar ise beş ana başlık altında toplandı: “1. Toplumsal bir seferberlik başlatılarak kayıt dışılıkla etkin mücadele sonucu vergilerde performans artışı sağlanmasından elde edilecek ilave kaynak 13,4 milyar Türk Lirası. 2. Kaçakçılıkla etkin mücadele edilmesinden sağlanacak ilave kaynak 6,2 milyar Türk Lirası. 3. Devletin mal ve hizmet alım giderleri ile bir kısım cari transfer kalemlerindeki israf, savurganlık ve yolsuzlukların azaltılmasından elde edilecek gider tasarrufu 23,3 milyar Türk Lirası. 4. Bir kısım rantiyeci azınlıkça elde edilen imar rantının vergilendirilmesinden sağlanacak 12 milyar Türk Lirası. 5. Uygulayacağımız ekonomik program sayesinde elde edilecek yüksek büyüme performansının sağlayacağı 17 milyar Türk Lirası.” Bunların yanı sıra 17-25 Aralık dosyasının yeniden açılması, çözüm sürecinin sonlandırılması, milli ve özgürlükleri esas alan yeni bir anayasa ve HSYK’nın yeniden düzenlenmesi de 7 Haziran vaatleri arasında yer aldı.


Beyannamede öne çıkan başlıklar:
TAŞERON İŞÇİLER KADROYA ALINACAK: Net asgari ücret, asgari geçim standardı düzeyi dikkate alınarak 1400 liraya yükseltilecek. Hanehalkı geliri asgari ücret tutarını geçmeyen asgari ücretlilere, belirlenecek büyük şehirlerde 100 lira şehir içi ulaşım desteği verilecek. Devletin asli ve sürekli hizmetlerinde çalıştırılan taşeron işçiler kadroya alınacak.

EMEKLİLERE MART VE EYLÜL’DE İKRAMİYE: “Gazilere engelli derecelerine bakılmaksızın 3 bin 600 günde emekli olabilme hakkı verilecek. Engelli çocuğu olan muhtaç durumdaki ailelere sosyal destek ödemesi yapılacak. Emeklilere her yıl mart ve eylül ayı içinde ‘Emekli Destek Ödeneği’ adı altında iki aylık net asgari ücret tutarında ödeme yapılacak.

YAŞLILIK MAAŞI 300, ENGELLİ AYLIĞI 600 TL: 65 yaşını doldurmuş, muhtaç durumdaki kişilere ödenen aylık 300 liraya yükseltilecek. Muhtaç durumdaki engelli vatandaşlardan 18 yaşını dolduran ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek düzeyde engelli olanların aylıkları 600 liraya, diğer engelli aylığı ve 18 yaş altı engelli yakını aylığı ise 400 liraya yükselecek.

ÇİFTÇİYE MAZOT 1 LİRA 75 KURUŞ: Çiftçinin desteklenmesi amacıyla mazot, gübre, ilaç, tohum, yem ve fide gibi temel tarımsal girdilerin üzerindeki ÖTV ve KDV kaldırılacak, mazot 1 lira 75 kuruş olacak. Yeni işyeri açan ve istihdam yaratan esnafa o işyerindeki faaliyetleri ile ilgili olarak beş yıl süreyle Gelir Vergisi muafiyeti getirilecek. Geçimini bir tek araçla temin eden şoför esnafının mevcut aracını yenilemek amacıyla alacağı yeni ticari araçtan 10 yıl kullanmak şartıyla KDV ve ÖTV alınmayacak.

EVİ OLMAYANA 250 TL KİRA YARDIMI: Evi olmayan muhtaç ailelere sosyal konut sağlanacak, konut sağlanamadığı durumda ise 250 TL kira yardımı yapılacak. Evlenecek ihtiyaç sahibi gençlerin evliliklerinin daha başlangıcında ekonomik sıkıntı yaşamamaları için kamu bankaları aracılığıyla 10 bin TL tutarında, 2 yıl vadeli ve faizsiz evlilik kredisi alabilmeleri imkanı sağlanacak.

MUHTAÇ AİLELERE TEMEL İHTİYAÇLAR İÇİN HİLAL KART:Muhtaç durumdaki ailelere aylık temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri harcama kartları (HİLALKART) verilecektir. Çeşitli adlar altında yapılması öngörülen sosyal destek ödeme tutarı bu kartlara yüklenecek.

TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ ÜCRETSİZ: Koruyucu ve temel sağlık hizmetleri devlet tarafından ücretsiz olarak sunulacak. Her öğrenciye 10 bin liraya kadar yükseköğrenim kuponu verilecek. Eğitime katkı amacıyla her çocuk için ailesi tarafından yapılacak katkının yüzde 50’sine kadar oranda devletin katkıda bulunmasıyla bir eğitim hesabının açılmasını, biriken miktarın özellikle yükseköğretim aşamasında kullanılmasını öngören ‘Eğitim Destek Hesabı’ oluşturulacak.

BANKALAR ÜCRETLİ VE EMEKLİNİN MAAŞINI BLOKE EDEMEYECEK: “Bankaların ücretli ve emeklilerin maaş hesaplarına bloke uygulamaları engellenecek, alacakların vasfı ne olursa olsun icra ve haciz uygulamaları hiç kimsenin gelirini asgari ücretin altına düşürecek şekilde uygulanmayacaktır.”

KAYIP KAÇAK BEDELİ VATANDAŞTAN ALINMAYACAK: Elektrik şirketlerinin kusurlarından kaynaklanan kayıp kaçak bedeli vatandaşlarımızdan alınmayacak. Sayaç okuma ve benzeri tüketime bağlı olmayan giderler vatandaşa yansıtılmayacak.

17-25 ARALIKÇILARDAN HESAP SORULACAK: 17-25 Aralık yolsuzluk ve kara para soruşturması ile ortaya dökülen, hükümet üyeleri ile aile fertlerinin içinde yer aldığı siyasi tarihinin en büyük rüşvet ve yolsuzluk iddiaları başta olmak üzere tüm yolsuzlukların üzerine gidilecek. Kul hakkı yiyenlerden, rüşvetçilerden, soygunculardan ve hortumculardan hesap sorulacak. Yolsuzluktan hukuki olarak elde edildiği tespit edilen mallara, kimin üzerinde olursa olsun zamanaşımı gözetmeksizin el konulacak.

TÜRKÇE DIŞINDA ANADİLDE EĞİTİM YAPILMAYACAK: Eğitimin her kademesinde eğitim dili Türkçe olacak ve Türkçe dışında başka bir dilde anadilde eğitim yapılamayacak.

HSYK YENİDEN DÜZENLENECEK: Adalete ve hukuka güven artırılacak şekilde yargı reformu yapılacak. Hukuk ve adalet alanında evrensel normlar dikkate alınarak uzun vadeli devlet politikaları oluşturulacak. Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri seçimi demokratik usullere uygun olarak ve yargı bağımsızlığı zedelenmeyecek şekilde yeniden düzenlenecek.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.