Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İlyas Tongüç, 54 milyar lirası faize, 41 milyar lirası ise yatırım ve istihdama ayrılan 2015 bütçesinin faiz bütçesi olduğunun açıkça görüldüğünü söyledi. Bir dizi çalışmada bulunmak üzere İzmir’e gelen ve il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında partisinin İzmir’e özel hazırladığı yatırım planlarını açıklayan Tongüç, Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı dokuz maddelik ekonomik pakette bir maddenin bile faizle mücadeleye ayrılmadığını ifade etti.
Türkiye Faiz-Borç-Faiz Batağından Kurtarılmalı
Saadet Partili Tongüç, hükümete faiz politikalarını gözden geçirmesi çağrısında bulunarak, faiz-borç-faiz sarmalından kurtulmadan temel problemlerin çözülemeyeceğinin altını çizdi. 2015 bütçesinde faize ayrılan 54 milyar liranın altın değerinde hesaplandığında 530 ton saf altın ettiğini vurgulayan İlyas Tongüç, “Bu da demektir ki, her hafta 10 ton altın faizcilerin cebine aktarılmaktadır. Buna son verilmeden yatırım ve üretim yapılması, işçi, memur ve emeklinin yüzünün gülmesi mümkün değildir. Ülkemizde üretim ve istihdam seferberliği ilan edilerek öncelikle göçün durdurulması gerekir. Büyükşehirlere akan bu nüfuslar asayiş problemlerine, trafik yüküne, ciddi bir takım sosyal patlamalara doğru gider. Ne İzmir, ne de diğer büyükşehirler bu yükü taşıyamaz. İstihdam, milletimizi doğduğu yerde doyurmaya yönelik olmalıdır.” dedi.
Ekonomi ve kalkınma konusunda partisinin çözüm önerilerini anlatan Genel Başkan Yardımcısı Tongüç, “Yüzde yüz yerli yazılımcı yetiştirmek zorundayız. Yerli, milli yazılım için atılım yapılmasına ihtiyaç vardır. Türkiye’de teşvik sistemi kötüdür. Teşvik sistem ve mekân odaklı olmamalı, bölgesel kalkınmaya temel oluşturacak proje bazlı teşvikler oluşturulmalıdır. Yenilenebilir enerji kaynakları hızla desteklenmelidir. Deniz ticaret filosu ve deniz taşımacılığı konusunda ciddi atılımlar yapılmalıdır. Teknoloji yolunda arge ve anivasyon projeleri desteklenmelidir. İleri elektronik alanda üretimin desteklendiği çalışmalar yapılmalıdır. Fonksiyonel gıdalar ile ilgili araştırmalar yapılmalıdır. Orman endüstrisinin geliştirilmesi hususunda atılım oluşturulmalıdır” şeklinde konuştu.
İzmir, Pek Çok Alanda Merkez Olabilir
İzmir için hazırladıkları kalkınma projeleri hakkında da bilgi veren Saadet Partili Tongüç, İzmir’in var olan potansiyelinin değerlendirilerek pek çok alanda merkez olabileceğini kaydetti. İlin termal su ve coğrafi konum avantajının yatırıma dönüştürüleceğini belirten Tongüç, zeytin ve zeytinyağı işletme ve satış, otomotiv ve yan sanayi, tarıma dayalı süs bitkileri ve seracılık, yazılım sektörü gibi alanlarda İzmir’i merkez yapacaklarını savundu. İlyas Tongüç konuşmasını şöyle sürdürdü: “Müteşebbisler sağlıklı bir şekilde yönlendirilecektir. Marka geliştirmeye yönelik destekler artırılacaktır. Sektörel bazlı yurtdışı tanıtım yapılacaktır. İzmir için yerel yatırım haritaları hazırlanacaktır. Şehrin bölgesel Menkul Kıymetler Borsasına ihtiyacı vardır. Kente endüstri bölgesi kazandırılması çalışmalarına başlanacaktır. Girişimciyi ileri teknolojiye ve yeniliğe yönlendirecek teknopark ve iş yenilik merkezleri ivedilikle kurulacaktır. Sanayicimizin teknolojik içeriği güçlü ve katma değeri yüksek ürünlere doğru yapısal bir değişim geçirmesini sağlamak temel hedef olacaktır. Böylece ciddi bir İzmir misyonu oluşturularak İzmir’in tüm kaynaklarının üretim ve yatırıma dönüştürülmesi sağlanacaktır.”
Kaynak: Milli Gazete