Medreselere karşı bir seçenek olarak kurumlaştırılan Rüştiye Mektepleri’ne öğretmen yetiştirmek üzere açılan Darül Muallimin-i Rüşdi 16 Mart 1848 tarihinde kurulmuştu. Bu tarih, 167. kuruluş yıldönümünü kutladığımız Öğretmen Okulları’nın da kuruluş tarihidir.3 Mart 1924’de gerçekleşen devrim yasaları- Öğretim Birliği yasasıyla eğitimin aldığı yöne paralel olarak, öğretmen yetiştiren kurumlarda çeşitli aşamalardan geçmiştir. “Yurdunu yüceltmeye antlar içen” öğretmenler yetiştiren Köy Enstitüleri, Öğretmen Okulları (6 ve 3 yıllıklar), Eğitim Enstitüleri, Yüksek Öğretmen Okulları son olarak da Öğretmen Liseleri kapatılmıştır. Eğitimin halkçı ve toplumcu kurumları tek tek yok edilmiş, aydınlanmanın atılımcı damarları kurutulmuştur.
2000’li yıllarda “fikri hür, vicdanı hür ve irfanı hür” gençlerin yetiştirilmesi ideali, yerini “dininin ve kininin davacısı olacak dindar gençlik” yetiştirilmesine bırakmıştır. Eğitim sistemi tarihsel köklerinden, toplumsal gerçekliklerden, bilimden, uzaklaşmış, yazboz tahtasına dönüştürülmüş, yozlaştırılmıştır. Öğretim Birliğini ortadan kaldıran, laik eğitimi yok, karma eğitimi tehdit eden, medrese ve sübyan mektepleri hayali kuran AKP’nin sadece bu nedenlerle bile iktidardan uzaklaştırılması bir zorunluluktur.
Köy Enstitülü bir babanın çocuğu olarak,16 Mart Öğretmen Okulları’nın kuruluş yıldönümünü kutluyorum. Yeni bir iktidar, yeni bir eğitim seferberliği ve yeniden halkçı, laik, bilimsel bir eğitim için tüm gücümüzü seferber etmemiz gerekmektedir. Uyanmanın din bezirganlarını tarihin çöplüğüne uğurlamanın zamanı şimdidir. Bu yolda uğraş verecek tüm arkadaşlarıma kolalıklar diliyorum