Sivil Haber

TBMM Başkanlığı'na sağlıkta şiddet önergesi

SİYASET

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi ve araştırılması amacıyla milletvekilleri tarafından Meclis Başkanlığı’na önerge verildi.

TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinde, sağlık çalışanlarının vatandaşlara sağlık hizmetlerini tam ve kesintisiz ulaştırabilmek için her türlü şartta, gece gündüz görev yaptığı ifade edilerek, ''Zaman zaman sağlık çalışanlarına yönelik münferit de olsa şiddet olayları olmaktadır. Fedakarca görev yapan sağlık personeli, bazen hasta bazen de hasta yakınlarının sözlü ve fiili şiddetine maruz kalabilmektedir.'' denildi.

Sağlık hizmetinin kaliteli şekilde sunulması, toplum sağlığının gelişmesi açısından olmazsa olmaz ilke olduğuna işaret edilen önergede, şu görüşlere yer verildi: ''Sağlık personeli ve özellikle doktorların şiddete uğrayacağı düşüncesiyle hareket etmesi, toplum sağlığının gelişmesine yeterli katkıyı sunmalarına engel olmaktadır. Ayrıca hekimlerin verimli çalışamaması, sadece toplum sağlığını değil, ülke ekonomisini de olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Münferit olsa bile bu tür üzücü olaylar sağlık personelinin moralini bozmakta, çalışma şevkini kırmaktadır. Nedeni ne olursa olsun şiddetin hiçbir türü, hiçbir kimseye karşı ve hele sağlık çalışanlarına karşı asla mazur görülemez.''

Önergeyle, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının araştırılması, gerekçelerinin bilimsel olarak tespit edilmesi ve çözümleri konusunda politika geliştirilmesinin arzu edildiği belirtildi.

Önergede imzası bulunan Sağlık-Sen Eski Genel Başkanı, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve Sağlık Komisyonu Üyesi Mahmut Kaçar, "Ülke insanımız için gecesini gündüzüne katarak hizmet veren sağlık çalışanlarımızın maruz kaldığı şiddet elbette kabul edilebilir bir durum değildir. Çalışanlarımız kadar vatandaş da bu yaşananlara karşı tepkilidir. Sağlıkta şiddetin nedenlerini ve alınması gereken tedbirleri araştıracağız.” dedi.

MEMİŞ: BİLİMSEL RAPORLAR HAZIRLADIK

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş ise yaptığı değerlendirmede, Mahmut Kaçar’ın Genel Başkanlığı döneminde başlayan 'Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi' çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini ve Sağlık-Sen olarak çok önemli bilimsel raporlar hazırladıklarını ifade etti.

Memiş, “Sağlıkta şiddet konusunda çok kapsamlı saha araştırmalarımız, AB projelerimiz, sempozyum sunularımız ve sonuç bildirilerimiz elimizde zaten hazırdı. Bunların tüm dokümanlarını gelen istek üzerine TBMM’ye gönderdik.” ifadelerini kullandı.

Önergenin, 24 Nisan Salı günü TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi ve konu ile ilgili Araştırma Komisyonu kurulması planlanıyor.

CİHAN

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.