Adıyaman TPAO Kültür Merkezi'nde düzenlenen Kurultaya, ÖNDER Genel Başkanı Dr. Hüseyin Korkut ve ÖNDER Yönetim Kurulunun tamamının yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Adıyaman Milletvekilleri, Mehmet Erdoğan, Mahmut Göksu, Salih Fırat, Mehmet Metiner, Muhammet Murtaza Yetiş, Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Nebati, Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, TPAO Adıyaman Bölge Müdürü Savaş Bütün, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Osman Kaya, Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Adıyaman Belediye Başkanı Fehmi Hüsrev Kutlu, Adıyaman Baro Başkanı Av. Hasan Demir, Adıyaman Tabipler Odası Başkanı Süleyman Kılınç ve Türkiye'nin her yanında bölge koordinatörleri, mezun dernek başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda imam hatip gönüllüsü katılım gösterdi.
“DESTEK İÇİN BURADAYIZ”
Açılış konuşmasını gerçekleştiren ÖNDER Genel Başkanı Dr. Hüseyin Korkut, konuşmasının ana hatlarında, çözüm sürecine de değinerek; "Türkiye'nin en temel meselelerinden bir tanesinin hallediş sürecine, kardeşlik sürecine, çözüm sürecine omuz vermek, bu süreci cesaretle, vakur bir şekilde işleten değerli Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve aramıza teşrifleriyle bize güç veren Başbakan Yardımcımıza, yeniden bu kardeşliği geleceğe taşımak için çalışmalarınızda yanınızdayız, duacınızız ve destekçiniziz demek için buradayız" dedi.
Bu kurultaylar ile birlikte, tarihe not düştüklerini ifade eden Korkut, İmam Hatip nesline hizmet etmiş ve hayatını kaybetmiş değerli büyükleri rahmetle andıklarını belirtti.
İmam Hatip okulları ve neslinin, Türkiye'nin sivilleşmesine ve normalleşmesine önemli katkılar sağlayan eğitim kurumları olduğunu vurgulayan Korkut, İmam Hatip okullarının Türkiye tarihinin en önemli sivil gelişimi ve projesi olduğunu söyledi.
“SAMİMİ BİR ÇALIŞMANIN İÇERİSİNDEYİZ”
Korkut, konuşmasının devamında şunları kaydetti: "İmam Hatip projenin devam etmesini Türkiye ve İslam dünyası açısından çok önemli ve kıymetli buluyoruz. Bugün bizler samimi bir çalışmanın içerisindeyiz. Biliyoruz ki bu mücadeleyi sürdürdüğümüzde ülkemiz, İslam coğrafyasının İslam ümmetinin ümidi olmaya devam edecek, İslam dünyasının beklentilerine karşılık verecektir. İmam Hatip okullarının yarım asrı aşkın tarihi, medeniyetleriyle yeniden buluşma tarihidir. İmam Hatip Okulları, milletimizin bütün imkânlarını seferber ederek, baskılara ve engellemelere rağmen sahiplendiği ve bugüne taşıdığı, 28 Şubat sürecinin dayatmalarını, engellemelerini aşarak, bugün milyonu aşan öğrenci ve 3 bine yaklaşan okul sayısı ile yeniden eğitim sistemimizin göz bebeği okulları durumuna gelmiştir.
Türkiye'nin içeriden geçtiği önemli süreçte, yarım asrı aşkın zamandır ülkemizin bugünlere ulaşmasında, normalleşmesinde, demokratikleşmesinde, gelişmesinde, özgürleşmesinde, çok katkıları ve rolü olan İmam Hatip neslinin bugünden yarına daha güçlü bir şekilde taşınması için beraberce çalışmamız gerekiyor. Türkiye’nin en temel meselelerinden bir tanesinin hallediş sürecine, kardeşlik sürecine, çözüm sürecine omuz vermek, bu süreci cesaretle vakur bir şekilde işleten değerli Cumhurbaşkanımıza başbakanımıza ve aramıza teşrifleriyle bize güç veren başbakan yardımcımıza, yeniden bu kardeşliği geleceğe taşımak için çalışmalarınızda yanınızdayız, duacınızız ve destekçiniziz demek için buradayız" dedi.
“KARDEŞLİĞİN TEMİNATI İMAM HATİPLİLERDİR”Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zor zamanlarında her zaman yanlarında olduğunu vurgulayan Korkut, "Zor zamanların aşılması sürecinde katkılarını bizlerden esirgemeyen içimizden birisi, mezunumuz, mensubumuz, ülkemizin ve İslam dünyasının umudu haline dönüşen değerli Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a gönülden teşekkür ediyoruz" ifadesini kullandı.
Korkut, çözüm sürecinde İmam Hatip neslinin bütün gücüyle var olduğunu, bu sürece omuz verdiğini ve yakın zamanda da kardeşliği engelleyen sorunların ortadan kalkacağına inandıklarını vurguladı. Hiç kimsenin dili, rengi, inancı, cinsiyeti ve düşüncesi dolayasıyla bir ayrımcılığa uğramaması gerektiğine dikkat çeken Korkut, "Biz kardeşliğimizin teminatı olarak, İmam Hatip okullarının varlığının, İmam Hatip camiasının çalışmasının ve milletimizin sivil sahiplenmesine muhatap olmuş, karşılık bulmuş okullarımızın, kardeşliğimizin teminatı ve bölgemizdeki huzursuzlukların ortadan kaldırılabilmesi için önemli bir varlık ve zemin olduğunu düşünüyoruz. Biz bu toplumda din emniyetini, akıl emniyetini, mal, can ve nesil emniyetini sağlayabilmemiz lazım ve bunun vazgeçilmez bir süreç olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu çerçevede bu emniyetin sağlanması için herhangi bir dayatmaya herhangi bir sınırlamaya ve herhangi bir engellemeye karşı olduğumuzu ve bunun toplumumuz için çok önemli bir değer olduğunu ifade etmek istiyoruz" dedi.
“STK’LAR ONURLU DURUŞ SERGİLEDİLER”
Genel Başkan Hüseyin Korkut’un ardından söz alan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan konuşmasında Türkiye'de yaşanan bazı hukuksuz girişimlere değindi. Akdoğan; "Sivil toplum kuruluşlarımız, gerçekten çok onurlu bir duruş sergilediler. Milli irade platformu çerçevesinde milletin emanetine, demokrasiye ve hukuka sahip çıkmak için çok önemli tavır ortaya koydular" dedi.
Akdoğan çözüm süreci ile ilgili ise şunları söyledi: "Bu süreç toplumsal destekle, toplumsal rızayla, toplumsal güvenle başlayan ve devam eden bir süreçtir. Toplum AK Parti'ye güvendi. Süreci başlatan Tayyip Erdoğan'a duyulan güven, bu sürecin arkasındaki toplumsal desteği oluşturdu. Çekilen sıkıntılar, eziyetler toplumun büyük bir oranla bu sürecin arkasında durmasına sebep oldu. Bu yüzden bölgedeki bütün gruplar, cemaatler, STK'lar, vakıflar ve dernekler, her kim varsa, söyleyecek sözü olan herkesin bu sürecin paydaşı olduğunu, muhatabı olduğunu bilmemiz gerekiyor."
İmam Hatipliler meselesinin yüz yıllık konu olduğunu söyleyen Akdoğan, "İmam Hatipliler tarihine bakıldığında karanlık dönemler yaşandığını görüyoruz. Karanlık dönemlerin ardından aydınlık dönemler yaşanıyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında İmam Hatip okullarının kapatılmak zorunda kaldığını, 1950'lerden sonra tekrar bir canlanma yaşandı. Bu yönüyle baktığımızda, okulların ayakları üzerinde doğrulması, güçlenmesi ve ivme kazanmasında ve gelişmesinde Adnan Menderes çok önemli bir isimdir, Demokrat Parti iktidarı... Yani İmam Hatip tarihi yazıldığında iki isim öne çıkacaktır. Biri Adnan Menderes, diğeri Tayyip Erdoğan'dır" dedi.
1950'lerde filizlenen İmam Hatiplilerin 28 Şubat'ta budanmak ve kesilmek istendiğine dikkati çeken Akdoğan şu mesajları verdi. "Ezan Türkçeydi ama bize yabancıydı. Bu millete, bu topraklara, alemi İslam'a ve İslam'ın kendisine yabancıydı. Arkasından Kur'an-ı Kerim öğrenilmesi ve öğretilmesi yasaklandı. Çok engellemeler oldu. Din dersine müdahale oldu. O dönemi yaşayanlar gayet iyi bilir. Cami mahyalarında bile rejimin propagandası yapılıyor, "var ol İnönü" gibi mahyalarla milli şefe selam çakılıyordu. Diğer bir benzer dönemi 28 Şubat'ta hepimiz yaşadık. İmam Hatiplilerin üzerine nasıl gidildiğini gördük. Kat sayı meselesi çıkarıldı, başörtüsü zulmü yaşandı. Bütün grupların, cemaatlerin üzerinden silindir gibi geçen ceberut, baskıcı, zalimane bir dönem yaşadık.
'DUYARLI OLMAMIZ GEREKİYOR'
"Ne zaman sonuca yaklaşsak, ne zaman çözüme yaklaşsak hep bir karanlık el devreye girdi. Türkiye'yi baskı altına alabilelim. Türkiye'nin büyümesini engelleyebilelim. Türkiye'de bir takım şeyleri ayrıştırabilelim. Bir çatışma zemini olsun' diye birileri hep devreye giriyor. Ama biz bunun uzun soluklu bir süreç olduğunu söyledik. Akşamdan sabaha çözülecek bir sorun değil. Sabırlı olmamız gerekiyor. Sağduyulu olmamız gerekiyor. Bu tür sabotaj girişimlerine karşı duyarlı olmamız gerekiyor" dedi.
Kurultayda ayrıca, Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner de selamlama konuşması yaptılar.
VİZYON BELİRLEME ÇALIŞMALARI DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
27-28 Aralık tarihlerinde gerçekleşen kurultayda, İmam-Hatip Okullarının kalitesinin arttırılması, 19 Milli Eğitim Şurası kararlarının değerlendirilmesi, proje tabanlı çalışmaların değerlendirilmesi ve koordinasyonu, ÖNDER teşkilatlanma yapısının değerlendirilmesi, mezun derneklerinin faaliyetleri hakkında bilgi verilmesi, Gençlik Çalışmaları, Kültür ve Sanat Aktivitelerinin Arttırılması ve ÖNDER Akademi (Enderun Programı) gibi görüşülen gündem maddelerinin yanı sıra, yeni dönem projeleri için vizyon belirleme çalışmaları da gerçekleştirildi.