İHH İnsani Yardım Vakfı ve TGTV'nin ev sahipliği yaptığı toplantıya, BM ve Türk Kızılayı'nın da aralarında bulunduğu birçok uluslararası insani yardım kuruluşu temsilcisi katıldı.
Hazırlık toplantıları çerçevesinde 2016 zirvesine iyi şekilde hazırlanmak isteyen uluslararası kuruluşlar geleceğe yönelik olarak alınacak kararlarda etkili sonuçlar elde etmeyi hedefliyor.
Bu istişareler ile devletlere, insani yardım kuruluşlarına, BM'ye, sivil topluma, özel sektöre, teknik uzmanlara ve diğer paydaşlara zirveyi şekillendirmek için fikirler sunulması bekleniyor.
İstişare toplantıları, “İnsani Yardımda Etkinliği Arttırma, Risk Yönetimi ve Afetlere Karşı Bağışıklığı Arttırma, Çatışma Altındaki İnsanların İhtiyaçlarına Cevap Verebilmek ile İnsani Yardımda Yenilik ve Yeni Yöntemler” olmak üzere dört tema etrafında yapılıyor.
SETA İstanbul Ofisi’nde yapılan toplantıların açılışında konuşma yapan İHH Genel Sekreteri ve Başkan Vekili Yavuz Dede, 2016 Dünya İnsani Yardım Zirvesi’nin Türkiye’de yapılacak olmasının ülkemizin insani yardım konusunda geldiği noktayı göstermesi açısından önemli olduğunu vurguladı.
Son 10 yılda devletin zihin değişikliğiyle beraber insani yardım konusunda ülkemizin çok iyi bir yere geldiğinin altını çizen Dede, “Dünyada savaşların olması nedeniyle mülteci sorunu daha da büyüyor. Türkiye’de coğrafi ve stratejik konumu dolayısıyla sığınılabilecek bir yer görülüyor” dedi.
İHH ve diğer partner kurumlarla olarak Balkanlar, Ortadoğu ve Orta Asya’da bu toplantıları yapmak için görevlendirildiklerini belirten Dede, şöyle devam etti: “Burada en önemli şey insanların arazide yaşadığı sorunlara karşı neler yapmalıyı düşünmektir. Bu istişare toplantıları da o açıdan büyük önem teşkil ediyor. Türkiye’deki insani yardım kuruluşlarının yaptığı çalışmalardan elde ettikleri tecrübelerini aktararak 2016’daki zirveye gereken desteği göstereceklerine inanıyorum.”
BM'nin geçen ekim ayındaki genel kurul toplantısında, dünyadaki insani krizlere çözüm bulmak amacıyla sivil kuruluşlarının etkinliğini artırmak üzere dünyanın ilk insani yardım zirvesinin Türkiye'de toplanması kararı alınmıştı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun öncülüğünde yürütülen çabalar çerçevesinde başta Suriye krizi gibi savaş bölgeleri olmak üzere tüm doğal afet ve insani kriz bölgelerine etkili uluslararası yardım için zirvenin BM'nin öncülüğünde İstanbul'da yapılması kararlaştırılmıştı.