Sivil Haber

İHH BM’de Suriye toplantısına katıldı

S.T.K.

Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen Suriye İnsani Forum toplantılarının 7.si 19 Şubat Salı günü Cenevre’de İsviçre Hükümeti’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

 Toplantıya İHH İnsani Yardım Vakfı’nı temsilen Mütevelli Heyeti Üyesi ve İnsan Hakları Hukuk Komisyonu Başkanı Av.Gülden Sönmez ile Uluslararası Kurumsal İlişkiler Sorumlusu Nalan Dal katıldı.

 

İHH’nın Suriye’de sürdürdüğü insani yardım ve insani diplomasi çalışmalarına geniş bir şekilde yer verilen toplantıda konuşan Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) Başkanı Valerie Amos insani yardım alanında BM’nin bölgedeki en önemli partneri olan İHH’ya özel olarak teşekkür etti.

 

Forumun daha önceki toplantılarına da katılan İHH, Suriye içerisinde ve Türkiye ile diğer ülkelerdeki mülteci kamplarında yaşayan Suriye halkına yapılan insani yardım çalışmalarını aktarmanın yanı sıra bölgedeki insani krizin boyutlarını uluslararası toplumun dikkatine sundu.

 

İHH yetkilileri ayrıca toplantıya katılan diplomatik temsilcilere, Birleşmiş Milletlere bağlı kurumlara ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarına Suriye halkının yaşadığı insani krizin sonlandırılması ve mağduriyetin giderilmesi için daha fazla yardım çağrısında bulundu.

 

İHH’nın sunumu ve çağrısı:

 

Suriye’deki mevcut krizin ikinci yılını doldurmak üzere olduğu şu günlerde on binlerce insan hayatını kaybederken, ülkelerinde olsunlar ya da olmasınlar milyonlarca Suriyeli de farklı şekillerde krizden etkilenerek yardıma muhtaç hale gelmiştir.

 

İHH İnsani Yardım Vakfı Tarafından Yürütülen Çalışmalar;

İHH İnsani Yardım Vakfı daha krizin ilk günlerinden itibaren Suriye’de kalan veya Türkiye, Ürdün ve Lübnan gibi ülkelere sığınan Suriye halkına yönelik dünyanın her yerinden yaklaşık 50 STK ile iş birliği içinde insani yardım çalışmaları yürütmektedir.

 

İHH yardımlarını bölgedeki yerel İnsani Yardım Kurumları aracılığı ile halka ulaştırmaktadır. İHH İnsani Yardım Vakfı Şubat 2013 tarihinde İstanbul’da bulunan vakıf merkezinde, hâlihazırda tüm bölgedeki yardım çalışmalarında aktif şekilde rol alan 53 Suriyeli insani yardım kuruluşunun katıldığı bir toplantı düzenlemiştir.

 

Ayrıca bölgede başarıyla yürüttüğü insani diplomasi sayesinde farklı milletlerden pek çok tutuklunun hapishanelerden çıkarılmasını sağlamıştır. İnsani diplomasi çalışmalarına başladığı zamandan bu yana hapishanede tutulan 48’i İranlı, 76’sı kadın diğerlerinin çocuk ve medya mensubu vd. kişilerden teşkil olduğu 2188 sivil serbest bırakıldı. İHH’nın Suriye’deki sivillerin serbest bırakılmasına yönelik yürüttüğü insani diplomasi çalışmaları hala devam etmektedir. 

 

İHH’nin Suriye halkına yönelik sağlamış olduğu yardım çalışmalarının toplam maliyeti 18 milyon dolara ulaşmış olmakla bağışçıları tarafından 10 milyon dolarlık bir yardım da önümüzdeki aylarda bölgeye iletilmek üzere taahhüt edilmiştir.

 

Vakfın yürütmekte olduğu başlıca insani yardım çalışmaları;

· Gıda güvenliği; hazır gıda, kuru gıda payı, bebek maması, ek besin maddeleri, süt vb. Tedarik edilmesi. Örneğin 16 Şubat’ta 40 tır ile bölgeye iletilen toplam 1000 tonluk un yardımı şimdiye kadar Suriye’ye gönderilen en büyük yardım çalışmasıdır.

· Sağlık; farklı ölçülerde ilk yardım/sağlık kiti, tıbbi malzeme, kanama durdurucu, kan üniteleri, tekerlekli sandalye vb. tedarik edilmesi. Biri Türkiye’de ve biri de Suriye’de olmak üzere gerekli ameliyatların ve müdahalelerin yapıldığı iki mobil klinik, Türkiye’de hizmet veren rehabilitasyon merkezleri ve Lübnan’da bir ameliyathane kurulumu.

· Barınma; Suriye’deki tüm ihtiyaçların yanı sıra çadır ve prefabrik ev sağlanması. Türkiye’deki mültecilere yönelik her biri 21 m2 olan 1000 konteynır evden oluşan bir köy kurulumu, 4 okul binası ve 2 klinik hâlihazırda yapım aşamasındadır.

· Hijyen; konteynır tuvaletlerinin ve duşa kabinlerin, su tanklarının, farklı hijyen ve temizlik kitlerinin tedarik edilmesi.

· Giyim kuşam malzemeleri; kıyafet ve ayakkabı, mutfak gereçleri, battaniye, döşek, soba, yakıt, ev gereçleri (mini fırın, ayaklı vantilatör, ocak, vb.)

· Nakit bağışlar; özellikle dul ve yetim çocuklara yönelik.

 

İHH her zaman Suriye’deki ya da komşu ülkelerdeki halka yardım etmeye duyarlı ve istekli kurumlar veya kişilerle ile işbirliği yapmaya hazır ve açıktır. İnsani krizin ortasına kalmış olup bizlerin desteğini ve yardımını bekleyen Suriye halkına hep birlikte yardım edebileceğimize inanıyoruz.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.