Kayseri mutfağının birbirinden güzel lezzetlerinden oluşan iftarda el işi kesme çorba oruç sonrasında misafirlerin hem gözüne hemde lezzetiyle midelerine hitap etti.
Kayseri MMG kendi sponsorluğunu üstlendiği iftara İstanbul'dan Genel Başkan Avni Çebi ve Genel Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İrfan Alan, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ( ORAN ) Genel Sekreteri Doç.Dr.H.Mustafa Palancıoğlu, Erciyes Üniversitesinden Doç.Dr.Fazıl Canbulut, Kayseri 12.Bölge DSİ Genel Müdürü Ali Fuat Eker, İlim Yayma Cemiyeti Kayseri Şube Başkanı Oğuz Memiş, akademisyenler, iş adamları, sanayiciler, brükrotlar, sporcular aileleriyle birlikte katıldılar.
İftar yemeği başlamadan bir hafız tarafından Kuran-ı Kerimden Aşrı Şerif okundu.
Kayseri MMG Şube Başkanı Dündar Selçuk'un geleneksel hale getirdikleri iftar sonrasında misafirlere hitaben konuşmasında; Rahmet ayı Ramazanda bizleri bir araya getirmesi ne güzel bir duygudur, bugün aramızda sağlık sıkıntısı çeken ağabeylerimizin iyileşerek iftarımıza teşrif etmelere ne büyük nimet ve mutluluktur dedi.
Şehirlerimizi insani ölçeklerde inşa etmeliyiz.
Sonrasında MMG Genel Başkanı Avni Çebi; MMG nin genel çalışmalarından bahis ettikten sonra "Tevhidi bir anlayışla yaşadığı çağın şahitleri olan bizler görüp yaşadıklarımıza karşı duyarlı olmalıyız ve
sorumluluklarımızı yüklenmeliyiz, bir STK olarak iyi olanı ifade edilmesi ve teklif sahibi olmalıyız, yanlış giden ve topluma zarar veren konularda da uyarı ve hatırlatma görevimizi yerine getirmeliyiz" dedi ve
bunu "Şahit, Müjdeci ve Uyarıcı" kavramsallığı içerisinde açıkladı ve "MMG olarak Hikmet, İmar ve İhsan kavramlarının bize yüklediği misyon ile hayatı daha yaşanabilir ve güzel kılmak için çalışmalıyız" dedi.
MMG çalışmalarından özellikle şehircilik konusu üzerinde duran Çebi "niye şehirciliği önemsiyoruz ve yılda 6 adet çıkardığımız Mimar ve Mühendis dergisinin her yıl bir sayısını şehircilik üzerine yapıyoruz'' şehircilik mühendisliğin bütün dallarını içeren ve sosyal disiplinlerle bağlantılı disiplinler arası bir alandır. Şehirler bugünümüzü ve geleceğimizi inşa eden mekanlardır. Şehri inşa ederken mazlum, mağdur, yoksul, zengin her tabakadan insanı kaynaştıracak bir tasavvura sahip olmalıyız. Bir şehri inşa ederken iki sınıfa dikkat etmeliyiz, çocuklar ve yaşlılar eğer şehirde bu iki yaş grubu rahat yaşayamıyorsa o şehirde rahmet ve merhamet yoktur. şehirlerimizi insani ölçeklerde inşa etmeliyiz. Bir çocuk okuluna yürüyerek gidemiyorsa, yürürken etrafında olup bitenlerle ilişki kuramıyorsa o şehir ve mekan tasarımı sorunludur.
Eğer bir yaşlı veya engelli şehirde bir parka gidemiyorsa mescide yürüyerek gidemiyorsa o şehir insani değildir" diye konuştu. Ayrıca Türkiye'de şehirler emsal artışlarıyla gereğinde fazla yoğunlaştırıldığını bunun da insan ilişkilerinde mesafeli olmayı getirdiğini belirterek "ülkemizde alan sorunu yok anlayış sorunu var" diyerek sayılarla konuyu anlatmaya devam etti "Bu ülkede 25 milyon hane olduğunu kabul etsek herkese de müstakil ev versek ve her ev için 500 m2 ve her hane için de 500 m2 sosyal donatı alanları ve yollar için alan versek gerekli olan alan 25.000 km2 eder bu da Konya'nın % 65 ini geçmez" diyerek düşüncelerini ifade etti. MMG nin misyonunu tanımlarken Mevlana'nın pergel metaforunu hatırlatarak "Bizler Mimar ve Mühendisler olarak Hikmet, İmar ve İhsan anlayışımızı pergelin sabit ucu olarak tutarak diğer ayağımızla Sanayiyi, üniversiteleri, Araştırma merkezlerini tarayarak, yeni bir dünya inşasını özgüvenimiz ve özgün duruşumuzla devam etmeliyiz." dedi.
Eğitim Küçük Yaşlarda Verilmeli.
Akabinde Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.İrfan Alan konuşmasında, Kayseri'ye İzmir'den geleli henüz dokuz ay olduğunu, Kayseri'nin havasını, insanını, iş tutuşunu, çelişkanlığını ve birbirine olan bağlılığı çok hoşuma gitti dedi. Genel olarak eğitimin daha iki, üç yaşlarındayken başladığını, çocuklarımıza soru sormalarına fırsat vermeliyiz ki, yarın ileride üniversite sıralarına geldiklerinde hocalarına da rahatlıkla anlamadıkları konuları da sorabilme cesaretleri olmalıdır. Aile içerisindeki ilişkinin ve eğitimin önemine vurgu yaptı.
Macaristan'daki Osmanlı Yapıları Onarılacak.
Daha sonra MMG Genel Başkan Yardımsı, Türk Macar İş adamları Derneği Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz; misafirlere hoş geldiniz ve Ramazan ayınız mübarek olsun, bu mübarek ayı hakkıyla yad etmeyi Rabbim bizlere nasip etsin, Ramazan Bayramına da bizleri eriştirsin dedi.
Temmuz ayının başında Macaristan İstanbul Başkonsolosu ile Kayseri'ye bir günlük resmi temaslarda bulunmak üzere ziyarette bulunduğunu söyledi. Kayseri Valisi, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı, Kayseri Sanayi Odası, Kayseri Ticaret Odası, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı, Kayseri Organize Sanayi Bölgesini ve bir fabrikayı ziyaret ettiklerini. Başkonsolosun Kayseri'nin gelişmişliğinden etkilendiğini, Kayseri ile Miskolcs şehri arasında kardeş şehir olmasını, Kayseri'de Fahri Konsolosluk açmayı planladıklarını ve önümüzdeki aylarda da Kayseri'de Macar Günleri düzenlemeyi hedeflediklerini ifade etti.
Bu organizasyonlara ve çalışmalara sizlerinde katılmasını ve destek vermenizi istiyoruz. Ayrıca TİKA ile İstanbul Macaristan Başkonsolosluğu arasında Ankara'daki görüşmelerde güzel projelerden bahsedildi.
Tahmin ediyorum ki, Ağustos ayı içerisinde TİKA Başkanı Macaristan'a resmi ziyarette bulunacak. Bu ziyareti de çok önemsiyorum. Bizlerde ihtiyaç olduğu durumda mimar ve mühendisler olarak bu projelerde destek ve katkıda bulunabiliriz.
İftar sonrasında davetliler akşam namazından sonra ayrılmayıp birbirleriyle hasbihal etti, bilgi alışverişinde bulundu. Geleceğe dönük projelerin konuşulduğu program karşılıklı güzel temennilerle sona erdi.
Kayseri MMG İftarı coşkulu geçti
Kayseri MMG İftarı coşkulu geçti
Sivil Haber Sivil Haber
S.T.K.
Mimar Mühendisler Grubu ( MMG ) Kayseri şubesi Kayseri Devlet Su İşleri ( DSİ ) 12.Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesislerinde iftar verdi.