Türk Macar İşadamları Derneği ile Erzurum Ticaret Ve Sanayi Odası, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki Budavar Hilton Hotelinde Türk Macar İşbirliğini geliştirmek üzere ortak bir toplantı düzenledi. Türkiye Cumhuriyeti Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı ve Macaristan Ankara Eski Büyükelçisi István Szabó'nun şeref konuğu olarak katıldığı toplantıda, Macar- Türk işadamları tanışma fırsatı buldu.
Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu ve Türk-Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz; Macaristan'da güçlü, kararlı, işadamlarına destek veren bir Başbakan ve hükümetin bulunduğunu, bu hükümetin programında "Doğu Politikası"nın önemli bir yer tuttuğunu, bunun en önemli ayaklarından birinin de Türkiye olduğunu belirtti. Şahbaz, bu fırsatın Türk ve Macar işadamlarınca iyi değerlendirilmesi gerektiğine de dikkati çekti.
Hükümet bu dört yıl içerisinde bu projeksiyonu başarılı bir şekilde uyguladı. Bu doğuya açılım stratejisinin köprüsü de tabi ki Türkiye'dir. Son yıllarda Macaristan ile Türkiye arasında çok güçlü işbirlikleri oluşuyor. Bu işbirlikleri ekonomimize, ticaretimize ve sosyal hayatımıza da yansımaya devam ediyor. Macaristan Başbakanı Orban Viktor'un '' Türkiye bizim için Orta Doğu’ya açılan köprümüzdür'' sözü çok önemlidir.
Macaristan'da yapılacak yatırım alanları tarım, hayvancılık, termal turizmi, üniversite eğitim sektörü,kara hava su taşımacılığı, lojistik, seracılık ve emlak sektörü öncelikli alanlardır.
Macaristan'da Türkiye'nin Batı'ya açılan köprüsüdür. İki ülke arasında dış ticaret hedefi 5 milyar dolar konulmuştur. Bu potansiyel her ülke sanayicisinde ve girişimcisinde mevcuttur. Bugünkü Erzurum Ticaret ve Sanayi Odasının Budapeşte ziyareti ile bu potansiyele bir adım daha yaklaştığımızı görüyorum.
Geçtiğimiz yıl her iki ülkede kültür merkezleri açılarak hizmete girdi. Budapeşte'de Yunus Emre Kültür Merkezi, İstanbul'da Balassi Bálint Kültür Enstitüsü açıldı. Bu kurumlar her iki milleti daha da birbirlerine yakınlaştıracaktır. Macaristan'da bulunan ortak mirasınız olan Osmanlı eserleri yeniden hayat bularak restore ediliyor. Bu konuda TİKA'nın büyük katkıları bulunmaktadır.
Tarihimiz içerisinde karşılıklı önemli, büyük jestlerde mevcuttur. Avrupa'da ayakta kalan ve korunan Osmanlı eserlerinin birçoğunu Macaristan'da görürsünüz. İşte bulunduğumuz Buda Kalesinin kıyısındaki son Budin Valisi Arnavut Abdi Paşa'nın mezar taşında yazılı olan ''Kahraman Düşman Asker Rahat Uyu'' çok manidar ve önemlidir.
Türkiye'de Kütahya'da Kossuth Lajos, Tekirdağ'da II. Rákóczi Ferenc, İzmit'te Imre Thököly ve Osmaniye'de Bartók Béla müzeleri bulunmaktadır.
2004 Yılında AB üyesi olan Macaristan'da 3 500 yabancı sermayeli şirket bulunmaktadır. 293 Tanesi Türk firmasıdır. Bu şirketlerde toplam 350 000 kişi istihdam ediliyor. İhracata dayalı ekonomisi bulunan Macaristan'da Audi, Opel ve Mercedes toplam ihracatın %17'sini yapmaktadırlar. Dünyadaki farklı ekonomik krizlere rağmen Macaristan'a yabancı sermaye gelmeye devam ediyor. Ortak işbirlikleri oluşturmalıyız.
Macaristan'ın farklı bölgelerinde AB, merkezi hükümet ve belediyelerin vermiş olduğu teşvik ve destekler bulunmaktadır. Macaristan'da çok yaygın termal su bulunmaktadır. Türkiye'de son yıllardaki '' alternatif turizm'' Macaristan'da çok rahat uygulanma alanı vardır.
Cumhurbaşkanımızın 16 - 18 Şubat 2014 tarihindeki ziyaretleri de ikili ilişkilerimizi taçlandıracaktır. Daha da güçlendirecektir. Bizlerde Cumhurbaşkanımızın gelişini mutlulukla beklemekteyiz.
Son yıllardaki Başbakanlar, Bakanlar seviyesindeki ziyaretler iş ortamlarını ve işbirliklerine daha da olumlu etkilediğini görüyoruz.
Macaristan'a üç gün önce vizeleri tek taraflı kaldırarak müsbet bir adım daha atılmış oldu dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Macaristan ziyaretinin ise bu ilişkileri perçinleyecektir
Büyükelçi Şakir Fakılı toplantıda yaptığı konuşmada, Türk Macar İşadamlarının bu organizasyonuna teşekkür ediyorum, son dönemlerde Türkiye ile Macaristan ilişkilerinin baş döndürücü hızla geliştiğini, henüz daha Budapeşte'ye gelebi birkaş ay oldu. Sanki bir yıllık iş yapmış gibi hissediyorum kendimi. Geçtiğimiz aralık ayında Macaristan Başbakanı Orban Viktor'un Türkiye resmi ziyareti ve şimdi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Macaristan ziyaretinin ise bu ilişkileri perçinleyeceğini söyledi.
Erzurum Ticaret Ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın da Doğu Anadolu Bölgesi'ni tanıtmak için Macaristan'da bulunduklarını, Budapeşte'deki ortak tarihimiz Osmanlı eserlerini beğeniyle ziyaret ettiklerini, Erzurum'un son yıllarda kış sporları başta olmak üzere, uluslararası seviyede birçok turistik tesisin bulunduğunu, uluslararası platformda daha fazla yer aldığını belirtti. Özakalın, Erzurum'un Asya, Orta Doğu ve Avrupa arasındaki ticaret yolunda önemli bir yeri olduğuna da vurguladı. Azerbaycan ve İran'ın yolu üzerinde olduğuna vurgu yaptı. TÜMİŞAD'ı Erzurum'a bekliyoruz dedi.
Toplantıda Türkiye Cumhuriyeti Budapeşte Ticaret Müşaviri Fatma Seda Sevgi Macaristan'daki ekonomik verileri değerlendirdi. MKİK Türk Masası Başkan Vekili Kovács József 'de TÜMİSAD'ın bu iki ülke arasındaki işbirliğini destekleyici ve faydalı katkılarına teşekkür etti. Daha önce Türkiye'deki farklı şehirlere resmi ticari ziyaretlerinden bahsetti.
Çok kalabalık Türk ve Macar işadamı katıldı. Toplantı sonrası Türk Baklavası eşliğinde işadamları birbirleri ile tanışma ve kartvizit değişiminde bulunarak Macar işadamlarını Erzurum'a davet ettiler.
Macaristan'da Güçlü ve Kararlı Bir Yönetim Var
Macaristan'da Güçlü ve Kararlı Bir Yönetim Var
Sivil Haber Sivil Haber
S.T.K.
Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD) kalabalık bir heyetle ticari fırsatları araştırmak için Macaristan'a ziyarette bulunan Erzurum Ticaret Ve Sanayi Odası'nı ağırladı.