Sivil Haber

MİMAR VE MÜHENDİSLER GRUBU'NDAN KAYSERİ'DE TEKNİK İNCELEME

S.T.K.

Mimar ve Mühendisler Grubu Ali Dağı'nda Teknik İnceleme ve Yürüyüşünün İlki Başarıyla Gerçekleştirdi.

 Kayseri'ye gelen Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) heyeti, Kayseri Şube Başkanı Tevfik Rıza Sümer ve MMG Genel Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz'ın rehberliğinde, Cuma namazını Selçuklu devletinin son dönemlerinden kalma 750 yılı aşkın yaşına rağmen dimdik ayakta duran mihrabındaki süslemeleri ve taç kapısı olan Hacı Kılıç Camiinde kılınması ile başlayan ziyaret, Anadolu Harikalar Diyarı gezilmesi ile devam etti.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Akif Yavuz'un ev sahipliğinde öğle yemeği yenildi. Kadir Has Kayseri Kent Müzesi, Gevher Nesibe Hatun Medresesi, Şifahanesi, Hunat Hatun Cami ve Medresesi, Kayseri Kalesi, Kapalı Çarşı, 18. yüzyıl mahalle mescitlerinden Kalem Kırdı Cami, gönüller Sultanı Hazreti Mevlânâ'nın hocalarından, Seyyid Burhâneddin Muhakkik Tirmizî'nin Türbesi ziyaret edildi.

Talas Belediye Başkanı Dr.H.Mustafa Palancıoğlu'nun ev sahipliğindeki akşam yemeği, MMG Genel Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, Kayseri Şubesi Başkanı Tevfik Rıza Sümer, önceki Başkanlar Oğuz Memiş, Celal Dündar Selçuk, Kayseri Şube Yönetimi ve MMG Genel Merkez yönetiminden Prof.Dr. Ali Osman Öncel, Şenol Aslan ve diğer üyelerin katılımı ile geç saatlere kadar sohbet eşliğinde sürdü. İkinci gün, sabah namazı, ticaretin ve sosyal hayatın etrafında döndüğü, şehrin kalbindeki 1135 yılında Danişmendi hükümdarı Melik Mehmet Gazi tarafından yaptırılan Cami-i Kebir'de kılındı. Ali Dağında inşa edilecek yürüyüş, bisiklet, at binicilik ve körüklü fayton parkuru, teknik inceleme ve yürüyüşü, Talas Belediye Başkanı Dr. H. Mustafa Palancıoğlu, Kayseri Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Eski Müdürü Yük.Mak.Müh. Faruk Canbulut, MMG Genel Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz ve MMG yöneticilerinin katılımı ile gerçekleşti. Ali Dağı'nın jeolojik, morfolojik ve topografik yapısı incelendi. At çiftliğinde sabah kahvaltısı yapıldıktan sonra Talas Belediyesine ait mukavemet, zarafet, asalet ve sürat özelliği taşıyan atlara binildi.
Uluslararası Ali Dağı Yamaç Paraşütü Yarışmaları'nın gerçekleştirildiği bölge gezildi

3916 Metre yükseklikteki, jeolojik yaşı 30 milyon yıl olan İç Anadolu Bölgesinin en yüksek Erciyes Dağı, kış sporları adına Türkiye'nin en büyük kompleks yapıdaki kış sporları merkezi master planı çalışması, kayak merkezi, mekanik tesisleri (gondol) gezildi. Talas Belediye Başkanı Dr.H. Mustafa Palancıoğlu'nun MMG yönetimi onuruna 18. yüzyılın başında inşa edilmiş, taş işçiliğinin muhteşem örneğinin sergilendiği, Okutan Konağı'ndaki akşam yemeği ile sürdü. Yemek sonrasında MMG Genel Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz Belediye Başkanı Dr. Palancıoğlu'na teşekkür mahiyetinde el işçiliği sanatı tabloyu takdim etti.
Abide bir şahsiyet olan Yaman Dede'nin Konağı, Cemil Baba Evi, tadilatına başlanılan Talas Amerikan Koleji, Ali Dağı Yeraltı Şehri, Okutan Konağı;
60 Milyon yıl önce Hasandağı, Erciyes ve Güllüdağ'ın püskürttüğü lav ve küllerden oluşan yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca rüzgar ve yağmur tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan Kapadokya, Göreme, Uçhisar, Ürgüp bölgesindeki tarihi kültürel mirasımıza ait, kimi zaman coğrafi mekanla bütünleşmiş mimari doku yapısı sergilese de, peribacaları, yeraltı şehirleri ve duvar resimleriyle süslü kaya kiliseleri ziyaret edildi.
Kayseri Anadolu'nun Gelişmiş Başkenti Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz konuşmasında, Mimar ve Mühendisler Grubunun tanıtımının yanında, faaliyetlerimizi genişletirken, diğer taraftan da MMG içerisindeki işbirliğini artırmak, farklı coğrafyalardaki farklı alanları tanımaktı. Bu doğrultuda, rutin faaliyetlerin dışında, toplumda farkındalık ve sinerji oluşturacak, dikkat çekeceği alanlarda çalışmalar yürütmeye devam edileceği ifade etti.
Bu anlayışla MMG olarak geçtiğimiz yıllarda başlattığımız Anadolu'muzun kadim kentlerini, tarihi dokusuyla ön plana çıkan, mimarisine, kültürüne, sanatına, turizm ve ekonomisine dikkat çekmek için kapsamlı Edirne ziyareti gerçekleştirmiştik.
MMG olarak biz, farklı coğrafyalarda farkındalık oluşturmak maksadıyla bu çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.
Anadolu'nun gelişmiş Başkenti Kayseri ziyaretimizde olduğu gibi MMG Genel Merkezi'miz ile Kayseri Şubesi'nin kaynaşmasına katkı sağlayan, katılan, ülkemizin her yöresinde olduğu gibi Kayseri'de de sıcak, samimi insanlarımızla bir araya gelerek, iklimini soluyan herkese teşekkür ediyorum dedi.

Kültür Örf ve Adetler

Şahbaz konuşmasının devamında, sucuk, pastırma ve mantı ile bilinen Kayseri mutfağının, ağırlıklı olarak etli ve unlu mamullerden oluşur; kesme çorba, makarna, erişte, su böreği, tandır böreği, yağlama ve katmer bir kısmıdır. Zengin damak tadıyla , Kayseri'nin en gözde yemeği mantının, en yaygın etli olan türünün dışında, 36 çeşidinin bulunduğu bilinir. Kışın yenilen "Arabaşı'nın" yapımı ve yenmesi özel marifet istemektedir. Bununla beraber güveç en yaygın ve gözde yemeğidir.
Geleneksel oyunlar, yöre türküleri, Halk Müziği tüm renkleri ve canlılığı ile sürmektedir. Kayseri'nin Erkilet Güzeli Bağlar Bozuyor, Ceviz Oynamaya Geldim Odana, Yarim İstanbul'u Mesken Mi Tuttun, Taşa Basma İz Olur, Bir Of Çeksem Karşıki Dağlar Yıkılır gibi tanınmış türküleri meşhurdur. Öne çıkmış şairlerimiz ise Aşık Seyrani, Dadaloğlu ve Erkiletli Aşık Hasan öne çıkanlardır.
Bir çok Selçuklu eserinin bulunduğu şehrimizde, büyük usta Mimar Sinan'ın doğduğu Kayseri'de; Kurşunlu Camii Osmanlı Dönemi'ne özgün, şehirdeki tek yapıttır.
Kayseri'miz çok hızlı modernleşen ve gelişen bir şehir olmasına rağmen, sosyal aktivitelerin başında gelen ev oturmaları hala yaygın olarak yaşatılmaktadır. Kültür, sosyal, örf ve adet ananelerinin ve mirasın korunmasında ev oturmalarının etkisi çok büyüktür.
Kayseri'miz; yaşam kolaylığı, huzuru, yeşilliği, yöneticileri, yönetimsel biçimi ve tarihi dokusunun yanında Anadolu'nun geniş mükemmel lezzetleriyle birlikte gezip görmek ve yaşamak için ideal şehirlerimizdendir dedi.

Medeniyetlerin durak noktası, ticaret yollarının merkezidir Kayseri. 

Dünyanın en eski şehirlerinde, İpek yolunun geçtiği ticaret, sanayi, eğitim, sağlık, tarih, turizmin merkezi 17.170 km2 yüzölçümü İç Anadolu'nun 3. büyük kenti, 1054 m. rakımı, 16 ilçesi ve 

1 275 000 nüfusu ile Kayseri Anadolu'nun parlayan yıldızıdır.

Tarih boyunca Anadolu'nun önemli ticari merkezlerinden bir olmuştur
Tarihi 5000 yıla uzanan Anadolu'nun cazibe merkezi ve Kapadokya'nın başkentidir. Güney ile kuzeyi, batı ile doğuyu birbirine bağlayan yolların kesişme noktasında yer almış, bir çok farklı milletler için stratejik konuma sahip olmuştur. Bu milletlerden günümüze birçok değerli yaşayan eserler kalmıştır.
Kayseri bölgesinde yapılan bilimsel kazılar ışığında, yerleşimin başlangıcı M.Ö 3 bin yılına kadar gitmektedir.

Kayseri'deki geçmiş yaşamı, Tarih Öncesi Dönemi, Kültepe, Hititler, Kapadokya Krallığı, Romalılar, Bizans Dönemi, Danişmendliler, Selçuklular, Eratnalılar, Kadı Burhanettin, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemleri olarak sıralayabiliriz.

Kayseri Anadolu mutfağının en ince örneklerinin bulunduğu şehirlerimizden biridir. Yöresel lezzetler ve ürünler açısından oldukça zengin mutfağa sahip olan kentte, gıda sanayinin de keşfedeceği ciddi fırsatlar olduğu aşikardır.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.