Sivil Haber

YABANCI ÜLKELER UZAYDA MADEN ÇALIŞMASI YAPIYOR; YA BİZ?

S.T.K.

Mimar ve Mühendisler Grubu Nisan ayı kahvaltılı çalışma toplantısında Türkiye’nin 2023 Maden Vizyonunu konuştu. Topkapı Eresin Hotel’de gerçekleşen kahvaltılı çalışma toplantısına MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Orhan Yılmaz, TMMOB Jeofizik Müh. İstanbul Şube Oda Başkanı Prof Dr. Ali Osman Öncel, MMG Başkanı Avni Çebi, MMG Başkan Yardımcısı Kadem Ekşi ve çok sayıda davetli katıldı.

 YABANCI ÜLKELER UZAYDA MADEN ÇALIŞMASI YAPIYOR; YA BİZ?


Mimar ve Mühendisler Grubu Nisan ayı kahvaltılı çalışma toplantısında Türkiye’nin 2023 Maden Vizyonunu konuştu. Topkapı Eresin Hotel’de gerçekleşen kahvaltılı çalışma toplantısına MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Orhan Yılmaz, TMMOB Jeofizik Müh. İstanbul Şube Oda Başkanı Prof Dr. Ali Osman Öncel, MMG Başkanı Avni Çebi, MMG Başkan Yardımcısı Kadem Ekşi ve çok sayıda davetli katıldı.

MMG Başkan Yardımcısı Kadem Ekşi, yaptığı açılış konuşmasıyla MMG’nin artık geleceğe dair planlamalar yaptığını, 2023 Maden Vizyonu için yatırımların şimdiden başlamasının önemine değindi. Panel öncesi açılış konuşmasında MMG Başkanı Avni Çebi, Türkiye’ye değer ürettiklerini belirterek MMG’nin geçen hafta Diyarbakır Şubesi’ni büyük bir coşkuyla açıldığını söyledi. MMG’nin son zamanlarda en çok tartışılan konulardan biri olan şehircilik alanında da paneller ve sempozyumlar yaptığını söyleyerek, MMG’nin bir sivil toplum kuruluşu olarak gündemi de etkilediğini, Başbakanın hem geçen hafta ''Yaşanabilir ve Estetik Şehirler'' etkinliğinde, hem de dün Gaziosmanpaşa'da yapılan kentsel dönüşüm törenindeki konuşmasında insanoğlunun toprağa yakın yaşamalı temasına değindi. MMG olarak Kentsel Dönüşüm çalışmalarına çok önem verdiklerini, çok katlı binaların yapımında geleceği kesinlikle düşünerek hareket etmemizi, çocuklarımızın yaşamayacağı yerleri inşa etmemizin hem ekonomik hem sosyal bir kayıp olduğunu söyledi. Türkiye’nin 2023 Maden Vizyonunu şimdiden planlaması gerektiğini söyleyen Avni Çebi, madenlerin bulunması noktasında olduğu kadar, madenleri işleyip teknolojide kullanılacak hale getirilmesinde de çok daha güçlü çalışmaların yapılmasın gerektiğini belirtti.

MMG Yer Bilimleri Komisyonu Başkanı Şehmuz Yıldırım:
“Ortak bir vizyon ve strateji geliştirilmesi gerekiyor”

Panel öncesi MMG Yer Bilimleri Komisyonu Başkanı Şehmuz Yıldırım, panel öncesi moderatör olarak yaptığı konuşmasıyla Madencilik konusunda Türkiye’nin hem ekonomik hem teknolojik kalkınmasının gelecek vizyonu için çok önemli olduğunu dile getirdi. 2023 Vizyonu için madencilik sektöründe yatırımların gecikmemesi gerektiğini söyleyen Şehmuz Yıldırım, kurumların, üniversitenin ve özel sektörün bir araya gelerek ortak bir vizyon ve strateji geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer: “MTA’nın amacı altyapı üretmektir”

Konuşmasına MTA’nın (Avrupa’daki emsallerinden 100 yıl sonra kurulduğunu söyleyerek başlayan MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, bilimsel madenciliğin MTA ile başladığını, bu yüzden Madencilik vizyonunda MTA’nın çok önemli bir görevinin ve sorumluluğunun olduğunu belirtti. Hayatı fonksiyonel kılan birçok alandaki aletlerin ve teknolojik araçların madenlerden yapıldığını belirten MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, madenciliğe daha çok önem verilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye olarak Madencilikte 2023 vizyonu için daha çok yatırım yapılması ve yatırımların gecikmemesi gerektiğini açıklayan Üzer, bir otomobilde 5 farklı element kullandığımızı, hayatımızın birçok alanında madenleri bir şekilde kullandığımızı belirterek, dünyada 90 çeşit önemli mineralden, 50 farklı mineralin ülkemizde yeterli kadar bulunduğunu, sadece 13 tanesinin ülkemizde bulunmadığını belirtti. Türkiye’nin mineral çeşitliliği açısından dünyada 10. sırada, üretim açısından ise 28. Sırada bulunduğunu belirten Üzer, MTA olarak altyapı ürettiklerini ve sektördeki kuruluşların artmasını öncelediklerini belirtti.



ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Orhan Yılmaz:
“Bor ile yapamayacağımız bir kimyasal yoktur”

Dr. Orhan Yılmaz, 1935’ten itibaren çalışmalar yapan Etibank’ın, 2004’ten beridir sadece Bor Kimyasalları ile meşgul olduğunu belirtti. Bor madeninin bir cevher olarak çıkarılmasından kimyasal hale dönüştürülmesine kadarki geçen süreçte, sürecin her aşamasında bulunduklarını belirtti. Kamuoyunda çok yanlış bir imaj bulunduğunu belirten Dr. Orhan Yılmaz, Bor madeni ile yapamayacakları bir kimyasalın olmadığını söyledi. Bor madeninden müthiş yararlandıklarını, Türkiye’nin 4. Büyük kâr eden kuruluşu olduklarını söyleyen Dr. Orhan Yılmaz, devlete hem temettü anlamında ödeme, hem kâr arttığı için vergi ödemesinde bulunduklarını söyledi. 2023 hedeflerinin için 2.1 milyon ton Bor faaliyetini 5.5 milyon tona, satış geliri olarak 1 milyon $’ı 2.5 $’a çıkaracaklarını belirten Dr. Orhan Yılmaz, ciro olarak Türkiye’de çok önemli bir konumda bulunduklarını belirtti. 2005’ten itibaren sektörel olarak dünyada Bor Madeninin % 72’lik bölümün Türkiye’nin elinde bulundurduğunu, Türkiye’yi Rusya’nın % 8 ve Amerika’nın %7 izlediğini belirtti. Türkiye’deki üniversitelerin malzeme bölümlerinde kompozit çalışmalarına ait daha uzmanlaşmış mühendislik bölümlerinin açılmasını, Türkiye’nin kompozit/elyaf malzemesinden daha çok yararlanması gerektiğini belirtti. Sadece maden miktarının artmasına yönelik faaliyetlerin önemli olmadığını, kompozit sanayinde eğer bilgi üretir konuma gelirsek inşaattan otomobile birçok alanda seri halde üretime geçebileceklerini belirtti. Devlet kademlerinde katı hiyerarşik prosedürlerden uzaklaşılması gerektiğini de söyleyen Dr. Orhan Yılmaz, bol unvanlı çalışma grupları oluşturmamız gerektiğini, herkesin sorumluluk alanlarının belirtilmesinin önemli olduğunu, ülke olarak insanların unvan peşinde koşmalarının önüne geçmemiz gerektiğini ifade etti.

TMMOB Jeofizik Müh. İstanbul Şube Oda Başkanı Prof Dr. Ali Osman Öncel:
“Madencilikte yerin altını Jeofizik ile keşfetmek gerekiyor…”

Maden aramalarında markalaşmış ülkeler düzeyine gelmenin önemine değinerek konuşmasına başlayan Prof Dr. Ali Osman Öncel, Kanada gibi madencilikte ilk sırada olan bir ülkenin 2023 vizyonunda yerin altında değil, uzayda artık arama yaptıklarını belirtti. Uluslararası Madencilik Günleri’nde de bu çalışmaların tanıtıldığını söyleyen Prof Dr. Ali Osman Öncel, 2020 yılından sonra dünyada maden ihtiyacında azalma olacağını, başka enerji kaynaklarının devreye girebileceğini de belirtti. Jeofizik Mühendisliğinin yerin altında nerede neyin olduğunun görülebildiğini, jeofizik kullanılarak açılan bir sondajın verimliliğinin 10 kat arttığını söyledi. Jeofizik Mühendisliğinin bir görüntüleme mühendisliği olduğunu belirten Prof Dr. Ali Osman Öncel, Türkiye’nin her tarafının kazılmasına gerek olmadığını, Jeofizik’i daha çok alanda kullanmak gerektiğini belirtti. Jeofizik’in riski azaltan, maliyeti sıfırlayan bir yöntem olduğunu söyleyen Prof Dr. Ali Osman Öncel, Jeofizik’in madencilik alanında bir pusula gibi yardımcı olduğunu, yönlendirdiğini, artık gezegenlerde dahi maden aramaya başlamamız gerektiğini söyledi. Vizyon eksikliğimiz bulunduğunu söyleyen Prof Dr. Ali Osman Öncel, artık klasik çalışmalardan uzaklaşmamız gerektiğini, üniversitelerde modern çalışma yöntemlerinin olmadığını söyledi.

Mimar ve Mühendisler Grubu’nun düzenlemiş olduğu “Türkiye’nin 2023 Maden Vizyonu” Programı, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.


Mimar ve Mühendisler Grubu
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.