Sivil Haber

“Yardımeli Olarak Mazlum, Mağdur ve Muhtaç Sudan Halkının Yanındayız”

S.T.K.

.

 Röportaj: Mehmet DERİ

Yardımeli Derneği Genel Başkanı Dr. Sadık Danışman: “Mazlum, Mağdur ve Muhtaç Sudan Halkının Hizmetindeyiz”

 Yardımeli Derneği hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz?

S. Danışman: Öncelikle böyle bir imkânı verdiği için Sivil Haber Gazetesine ve editörü Sayın Mithat Özdemir’e çok teşekkür ediyorum; Allah razı olsun. Tüm gönül dostlarımıza, hayırseverlerimize selamlarımı, muhabbetlerimi ve dualarımı ileterek röportajımıza başlamak istiyorum.

Yardımeli Derneğimizden kısaca bahsedecek olursam, Derneğimiz 2007 yılında ulusal ve uluslararası insanî yardım kuruluşu olarak kuruldu, kurulurken bazı temel ilkeler ve amaçlar belirlenerek Derneğimiz oluşturuldu. 

Bütün faaliyetlerimizi doğal afetler, savaş, mültecilik, açlık ve yoksulluk gibi kriz bölgelerinde 2007 yılından bugüne kadar belirlediğimiz ilkeler, amaçlar ve hedefler doğrultusunda yürütmeye çalışıyoruz. Hem yurt içinde hem de yurt dışında birçok alanda faaliyetlerimiz ve devam etmekte olan projelerimiz mevcuttur. İnşallah, bu faaliyetlerimiz ve projelerimiz bundan sonra da siz hayırsever bağışçılarımızın desteği ve yardımlarıyla devam edecektir. 

Derneğinizin dünyanın dört bir tarafında uyguladığı Kardeş Aile Projesi var. Kardeş Aile Projesi Sudan’da nasıl uygulanıyor?

S. Danışman: Dünyada 1 milyarı aşkın insan günde 1 dolara çalışıyor, 1 dolarlık bir kazançla hayatını idame ettirmeye çalışıyor. 1 milyar 250 milyon insan elektriksiz. 800 milyon insan her gün aç yatıyor, 1milyarı aşkın insan obez yani aşırı kilolu. Günde en az 4 saat sadece su taşıyıp barınağına getirmeye çalışan 500 milyon bayan var. Her yıl 5 milyonu aşkın bebeğimizi, çocuğumuzu özellikle enfeksiyon hastalıklarından kaybetmekteyiz. Bu örnekleri çoğaltılabiliriz. “İslâm Hayır ve İnfâk Medeniyetidir”, dünyada yaklaşık 2 milyar Müslüman varken, “bu acı, dramatik tablolar neden yaşanıyor? diye sormak lazım. 

Sorunuza geçecek olursam, Kardeş Aile Projesi ilkin dört ayrı ülkede uygulandı. Şu anda uyguladığımız ülke sayısı ise 11’e ulaştı. Kardeş Aile Projesine ilk önce Gazze, Filistin ve Filistin mülteci kamplarındaki mazlum, mağdur ve muhtaç kimselerle başladık, daha sonra Pakistan, Keşmir, Etiyopya (Habeşistan), Türkiye, Somali, Sudan, Kazakistan, Moritanya ve Bosna Hersek’i de kattık. Şu anda 11 ülkede uyguladığımız bu Kardeş Aile Projesi ile ülkemizde 81 ilimizden veren el Kardeş Ailelerimiz, ülkemizin 30’u aşkın ilinden ise alan el Kardeş Ailelerimiz var. Biraz evvel saydığım ülkelerde Kardeş Aile Projesi 1/bir yıl süreyle uygulanmakta. Bu 1/bir yıl boyunca tespit edilen ihtiyaç sahibi aileye veren el aile tarafından maddî bir destek sağlanmakta, 1/bir yıl boyunca Sudan, Somali, Etiyopya (Habeşistan), Pakistan’da 100 TL, Türkiye, Filistin, Gazze, Bosna’da 200 TL olarak uygulanmaktadır.

Sudan’daki muhtaç ve mağdur alan el Kardeş Ailemize her ay ödeyeceğimiz 100 TL ile onların birçok ihtiyacının giderilmesine katkı sağlıyor, hayatını kolaylaştırmış oluyoruz. Hakikaten onlar bizleri çok seviyorlar; onlarla dinî, tarihî ve kültürel bağlarımız var. İnşallah Kardeş Aile Projesi ile Sudanlı kardeşlerimize sahip çıkalım, onlar için elimizden gelen yardımı yapalım. 

Geçen yıl Sudan Hartum’da Afrika’nın en büyük yetimhanelerinden biri olan “Akabe Yetimler Külliyesi”ni açtınız. Külliyenin önemi ve icrâ edeceği görevler hakkında bilgi verir misiniz?

S. Danışman: 21 bin metrekare alan üzerine inşa edip 2012 Ağustos’unda hizmete soktuğumuz Akabe Yetimler Külliyesi, Afrika’nın en büyük yetimhanesi olma özelliğine sahiptir. Yetimhanemizde, geleceğin âlimleri, müçtehitleri, fatihleri yetişecek; Sudan’a, ümmete ve insanlığa hizmet edeceklerdir inşallah. 

Külliyemizde, beşerî/pozitif ilimler yanında, Kur’anî ilimler de verilmektedir. Külliye içerisinde ilköğretim okulu derslikleri, sanat atölyeleri, yatakhane, kütüphane, yemekhane, revir, oyun odaları, cami, çok amaçlı salonlar ve aktivite mekânları bulunmaktadır. 

Sudan’da emperyalist devletlerin kışkırtmaları nedeniyle kabileler arası iç çatışmalar yaşanıyor, kardeş kanı dökülüyor. Açtığımız bu külliye ile, farklı kabilelere mensup Sudanlı çocukların bir arada öğrenim görüp, tanışmalarını kaynaşmalarını sağlayacağız; onlara ümmet bilincini ve kardeşlik şuurunu aşılayıp iç çatışmaların sona ermesini, barış ve huzur içinde bir arada yaşamalarını ve geleceğin yaşanabilir Sudan’ını hep beraber kurmalarını sağlayabileceklerinin bir modelini göstermiş olacak inşallah. 

Yardımeli olarak kriz bölgelerinde yapılması gereken acil yardımlar ilk etapta organize edilmekte (gıda, su, giyim, sağlık, barınma vs ihtiyaçları gibi), daha sonra kalıcı faaliyetler planlanmaktadır. İşte, Sudan Darfur’da yaptığımız araştırmalardan sonra böyle bir yetimhanenin burada kurulması planlandı ve Yardımeli olarak “Bir Tuğla, Bir Kalem, Bir Nesil” diyerek yola çıktık, bağışçılarımıza duyurduk. Ben buradan Sudan Akabe Yetimler Külliyesi’ne bağışta bulunan tüm kardeşlerimize ve emeği geçen herkese yetimler adına teşekkür ediyorum, Allah razı olsun diyorum. 

Açtığımız bu yetimhaneyle; yetimlerin eline kalem verildi, tek başına hayatını idame ettirmeye gücü yetmeyen yetimlere kendi ayakları üzerinde duracak yeterliliğe ulaşıncaya kadar destek olmak, dinî, beşerî ve meslekî eğitim ortamlarını oluşturmak ve onları aile şefkati ile kucaklayarak topluma uyumlarını sağlamayı amaçladık. Bu yüzden açtığımız yetimhanemiz, aile ortamını aratmayacak şekilde düzenlenmiş olup çocukların sevgi, huzur ve şefkat atmosferinde her türlü ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanmasına dikkat edilmektedir; zira yetimlerin velisi Allah’tır ve yetimler bizlere Rabbimizin ve kendisi de bir yetim olan Peygamberimizin (s.a.v.) birer emanetidirler. 

Ramazan ayında Sudan’da ne gibi faaliyetlerde bulundunuz?

S. Danışman: Ramazan fakirlerin, açların halinden anlamak, onlarla aynı atmosferi paylaşmaktır; bir anlamda fakirlerle, muhtaçlarla beraber olmaktır.

 

Yardımeli Derneğinin yönetim kurulu üyeleri ve gönüllülerinden oluşan ekibimizle mağdur ve muhtaçlarla birlikte iftar ettik, onlara çeşitli hediyeler verdik, onların sevinçlerine ortak olduk, dertlerine derman olmaya çalıştık. 

Derneğimiz her Ramazan ayında olduğu gibi bu Ramazan’da da Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Sudan’da da “İftar Sofraları” kurarak, “Kumanya ve Gıda Dağıtımları” yaparak fakirlerin, mazlumların, mağdurların ve kimsesizlerin yüzlerini güldürmeye, hayır dualarını almaya çalıştı. Gerçekten onlar bizleri çok seviyorlar, Türkiyeli kardeşlerine selamlarını, hayır dualarını ve teşekkürlerini gönderiyorlar. 

Yetimlerimizi de unutmadık, bayram öncesi gerek yurt içinde gerekse yurt dışında başta Sudan olmak üzere yetimler giydirilerek, çeşitli hediyeler ve cep harçlıkları verilerek onların da bayrama sevinçle girmesini sağladık. 

Bu vesileyle tüm hayırseverlerimizden ve bağışçılarımızdan, gönüllülerimizden Allah razı olsun, sizlerin aracılığıyla onlara çok teşekkür ediyorum. 

Birçok bölgede olduğu gibi Sudan’da da “Su Kuyuları” açıyorsunuz. Açılan bu “Su Kuyuları”nın bölge halkı açısından önemi nedir?

S. Danışman: Su kuyuları ile ilgili olarak en başta şunu özellikle vurgulamak isterim. Bize su kuyusu açmak için bağışta bulunan tüm bağışçılarımıza en kalbî selamlarımı ve muhabbetlerimi iletmenin yanı sıra “Su Gibi Aziz Olunuz” diyorum. Rabbim, sizlere bu dünyada zemzemi, ahirette de kevseri nasip etsin inşallah. 

Dünyamızda suya hasret yüz milyonlarca insan var, aynı zamanda her gün 500 milyon kadın günün 4 saatini su taşıyarak geçirmektedir. Her yıl 5 milyon çocuğumuz temiz su bulamadığından dolayı enfeksiyon hastalıklarından hayatını kaybetmektedir. Hepimizin malûmudur; temizliğin ve medeniyetin önşartı sudur. Su hayattır, yaşamdır, medeniyettir. Durum böyle olunca, suya olan ihtiyacı uzun uzadıya anlatmaya gerek yoktur sanırım. 

Yardımeli, suya ihtiyaç duyulan coğrafyalarda özellikle başta Sudan’da, Darfur’da olmak üzere Somali’de, Etiyopya (Habeşistan)’da, Pakistan’da, Bangladeş’te ve diğer coğrafyalarda ihtiyaç sıralarını da gözeterek partner kuruluşlarımız ve bizzat ekiplerimiz aracılığıyla tespit yapmakta, ihtiyaç duyulan yerlere su kuyuları açmaktayız.

Yardımeli, açılan her su kuyusunun çevre düzenlemesini yapmakta, su kuyusu üzerine bir su pompası yerleştirmekte, bu şekilde insanların istifadesine sunmaktadır. Canı aziz bildiğimiz için su kuyuları açtığımız bölgelerde, insanların yanı sıra diğer canlıların da su kuyularından yararlanması sağlanmaktadır. 


Verdiğiniz bilgiler için teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

S. Danışman: Ben de bu güzel röportaj için teşekkür eder; bütün gönüllülerimize ve bağışçılarımıza en kalbî selamlarımı, muhabbetlerimi ve dualarımı iletirim.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.