Türkiye Medyasında
Yerel Basının Önemi ve Sorunları
İletişim mezunu olmam sebebiyle, fakültede öğrencilik dönemlerimizde, Anadolu’da yerel bir gazetede çalışmamın ( muhabir ve foto muhabiri olarak ) ve bir grup genç gazeteciler olarak, gazetecilik konusunda akademik çalışmalara imza atmış hocalarımız önderliğinde yerel bir gazete çıkarmamızın ardından belki on yıla yakın zaman geçmişken, Sivil Haber Gazetesi' nden Sayın Mithat Özdemir Bey ile dostane bir sohbet ortamında tanışmamız vesilesiyle bu sefer İstanbul yerel medyasına ait bir gazetede köşe yazarı olarak başlamak beni bir hayli heyecanlandırdı doğrusu.
Sivil Haber Gazetesi' nde bana ayrılan bu köşedeki ilk yazımın hem bir yerel gazetede olmamız, hem de yerel basına çekirdekten gelen biri olarak gönül vermiş olmamız nedeniyle basından, özellikle de yerel basından ve sorunlarından kısa da olsa bahsetmek istedim. Bu konu hakkında yazmamın nedeni ise amatör ruhunu hiçbir zaman kaybetmek istemeyen bir gazeteci olarak, özellikle yerel basının gelişmesi, sorunlarının bilinmesi ve bu sorunların ortadan kalkması konusunda bir nebze olsun çorbada bizim de tuzumuz olsun düşüncesindendir. Umarız ki, bütün yerel gazeteler daha kurumsal bir kimlikle kendi bölgelerinde o bölgenin gerçek temsilcileri olurlar.
Yerel basının şimdiki durumundan daha iyi olması yerel yönetimleri olumlu şekilde etkileyeceği için, yerel yönetimlerin de güçlenmesi ve gelişmesi yerel demokrasinin ilerlemesine ( elbette bu da merkezden çevreye yansıyacak ve genel demokrasinin gelişmesine de etki edecektir.) ve dolayısıyla da halka birçok yönden olumlu şekilde yansımasına sebep olacaktır. Bu bağlamda yerel basının sorunları ilgili mercilerce en aza indirgenmeli ve zaman içerisinde ulusal basın ile yarışacak seviyeye getirilmesi için büyük çaba sarf edilmelidir.
Bu bağlamda yerel basının sorunlarından birkaçına değinecek olursak, Basın İlan Kurumu tarafından verilen resmi ilanlar sayesinde gelen küçük ilanlar dışında ( bu konuda daha çok Anadolu yerel basınında ciddi sıkıntılar var ) yerel gazetelerin maddi anlamda sıkıntıları olduğu, bundan dolayı da, yerel basında meslekî eğitimden çok uzak ve tecrübe sahibi olmayan elemanların çalıştırılması ve bunun sonucunda da gazete içeriğinin bayağılaşması gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.
Yerel gazetelere gereken destek verilmiyor. Devlet, yerel gazeteleri gerek maddi anlamda, gerekse personelin daha eğitimli olmasından tutun da teknolojik alt yapısının daha da güçlendirilmesi konusuna kadar desteklemelidir. Bu anlamda destek verilmesi gereken diğer hususlar ise, gerek posta dağıtım ücretleri konusunda olsun, gerekse elektrik ve su giderleri konusunda olsun, kayda değer anlamda fiyat indirimlerinin yapılması gibi konulardır. Bu düzenlemelerle birlikte hayata geçirilecek müspet uygulamalar, ulusal basının karşısında zor nefes alan yerel basına adeta bir hayat öpücüğü olacaktır.
Yerel basın; bölge insanının ihtiyaçlarının, eksiklerinin, yaşadıkları bölgeye ait olması gerekenlerin daha teferruatlı bir şekilde yer aldığı, sonuç alınması için tartışıldığı, istendiğinde ulusal medyaya taşındığı düşünüldüğünde, hem genel yönetimler, hem de yerel yönetimler nazarında ciddi bir yere sahip olan halkın sesidir, halkın ta kendisidir. Bu anlamda yerel demokrasimizin daha da ileriye gitmesi için, halkın sesinin ülkemizin gelişmesi anlamında daha gür çıkması için, yerel basına daha önceki dönemlere göre daha fazla destek vermek gerekir. Aksi takdirde zaten gelir konusunda sıkıntı çeken yerel basın, her hafta bölge ekleri çıkaran ulusal basının kendi içindeki rekabeti karşısında yenilmiş olacak ve bölgeler bazında ortaya çıkarılması gereken önemli haber kaynakları da kuruyacaktır. Bundan da yerel yönetimler ve dolayısıyla halkımız, yani bizler olumsuz şekilde etkileneceğiz.
Bir başka yazımızda görüşmek dileğiyle, hoşça kalın.
Yafes ŞEKER
yafes@yafesseker.com