İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi /
İTÜ, Bilim-Toplum Parkları projesi ile çok sayıda ilki gerçekleştirecek. Bu projelerden biri de Madencilik Bilim-Toplum Parkı. Bu proje tamamlandığında, ilköğretim öğrencileri dâhil toplumun tüm kesimleri yerin 25 metre altında müze ve galerileri dolaşabilecek, madencilik konusunda bilgi alabilecek. Projesi Maden Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Kuzu tarafından hazırlanan yer altı müzesinin hızla ilerleyen galeri etabı sekiz ayda tamamlanacak. Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mine İnceoğlu’nun projelendirdiği yer üstü binası ile birlikte projenin iki yılda tamamlanarak devreye girmesi planlanıyor. Yer altı müzesi ve galerinin yapımı madenci kuruluşların destekleri ile yürütülüyor.
FARKLI BİR MÜZE OLACAK
Bina içinde madencilikle ilgi DVD ve VCD gösterimlerinin yapılacağı 100 kişilik bir salon, yarı değerli taşlar ve taşlardan yapılmış hediyelik ürünler, yayınlar, ayrıca galeriye inmek için gerekli madenci donanımları olan lamba, baret, çizme satışının yapılacağı iki mağaza da yer alacak. Binadan, asansörle yerin 25 metre altındaki müzeye inecek olan ziyaretçiler burada bambaşka bir dünya ile karşılaşacaklar. Maden örnekleri, madenci modelleri, yer altı galerilerinin nasıl açıldığını gösteren örnekler, mineraller, madencilik teknikleri ve madenciliğe ilişkin materyallerin yer alacağı yer altı müzesinde, ziyaretçilere madencilik tekniği, maden metal ilişkisi konusunda bilgi ve “Madencilik nedir?” sorusuna tüm yönleriyle cevap verilecek.
ÖĞRENCİLERİN GÖREREK EĞİTİM YAPMALARI SAĞLANACAK
Prof. Dr. Cengiz Kuzu, Dekan Yardımcısı olduğu dönemde; TTK (Türkiye Taş Kömürü Kurumu) bağışı olan lokomotif-vagon ve diğer teçhizatın bakımının yapılarak arka bahçeye taşındığını hatırlattı ve TTK’ dan alınan ek katkı ile bu katarın yine TTK tarafından inşaa edilen bir yeraltı galerisinin içine yerleştirilmesi sağlandığını söyledi. Kuzu, parkın amaçlarını şöyle sıraladı: “Genelde okulumuzun maden bölgesinden uzakta olması nedeniyle öğrencilere yeraltı madenciliği ile ilgili bazı temel bilgileri verebilmeyi arzu ediyoruz. Özelde staj öncesi dönemde olan birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinin madencilikle ilgili vizyonlarının oluşmasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Öğrencilerin motivasyon kazanmasına ve mesleği sevmesine katkıda bulunmak istiyoruz.”
ÖĞRENCİ HOCA BULUŞMASI SAĞLANACAK
Maden Parkının büyütülmesi için mevcut yapının yeraltına doğru, yeraltı madenini canlandıracak şekilde uzatılması gerekli olduğunu hatırlatan Projenin mimarlarından Kuzu, gerekli destek bulunursa yeraltı yapısının okul içine birleştirilmesi önemli bir husus olduğunu hatırlattı. Kuzu, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Burada öğrenci-hoca buluşmasının sağlanabilmesi için yeraltından müze-laboratuvar geçişlerinin sağlanması önemli… Ayrıca yeraltı yapısının içine madenlerde artık kullanılmayan, eski fakat teknolojik olarak anlamı olan teçhizatın yerleştirilmesi gerekmekte…”
FAKÜLTEDE DOĞA TARİHİ MÜZESİ DE VAR
İTÜ Maden Fakültesi içinde yer alan Koridor müze çeşitli türdeki mineral, kaya, değerli taşlar ve fosillerin bir arada sergilendiği küçük ölçekli bir doğa tarihi müzesi olarak Türkiye’deki nadir müzeler arasında yerini koruyor. Koridor müze üniversite öğrencileri ve ziyaretçilerin her zaman kolaylıkla gezebilmeleri amacıyla Maden Fakültesi binasının ikinci katındaki A ve B koridorlarında kuruldu. Koridor müzede Dünya'nın ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden toplanmış yaklaşık 2000 adet örnek 57 sergi dolabı içinde sergilenmektedir. Dolapların çevresinde sergilenen örnekler hakkında bilgiler veren açıklayıcı panolar yer almaktadır. Koridor Müze 1999 yılında Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Naci Görür denetiminde oluşturulan bir komisyon tarafından hazırlandı.