Engelleri kaldırmak için Türkiye birlikte yürüyor… “Engellilerle birlikte yaşama kültürünü artırmak” konulu Türkiye Beyazay Derneği’nin koordinatörlüğündeki “Birlikte Yürüyoruz” kampanyası, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in de katıldığı bir törenle başladı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile pilot ilçe seçilen Başakşehir Belediyesi, Esenler Belediyesi ve Üsküdar Belediyesi işbirliği ile yürütülecek projenin startı, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Otağ-I Hümayun Salonu’nda düzenlenen basın toplantısı ile verildi. Basın toplantısına, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Ak Parti Esenler İlçe Başkanı Umut Özkan ve çok sayıda davetli katıldı.
ENGELLİ ALGIMIZ ZAYIF
Basın toplantısı, GENAR Araştırma Danışmanlık Eğitim Şirketi tarafından toplumdaki engelli algısına ilişkin yaptığı araştırma sonuçlarının sinevizyonda açıklanmasıyla başladı. 2.141 kişi üzerinden yapılan araştırmada ilginç sonuçlara ulaşıldığı ve toplumumuzda engelli algısının çok zayıf olduğu ifade edildi. Araştırma, toplumumuzun yüzde 76.8’inin engelli bir arkadaşının olmadığını, yüzde 55’inin engelli ile nasıl iletişim kurulacağını bilmediğini, yüzde 79’unun engellilerle ilgili bir kitap okumadığını ortaya çıktı. Araştırmanın sonucunda, engellileri iyice tanımıyoruz, anlamıyoruz, görmezden geliyoruz fikrinin hakim olduğu kanaatine varıldığı ifade edildi.
HAYAT YÜRÜYÜŞÜ BİRLİKTE YAPALIM
Amaçlarından birinin engellileri tanımak, tanıtmak ve onları anlamak olan projenin başlangıcında ilk konuşmayı Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva yaptı. Kampanyanın “Hayat yürüyüşünü birlikte yapabiliyor muyuz?” sorusundan hareketle doğduğunu kaydeden Ayva, “Bu sorunun cevabını ararken ciddi sıkıntıların olduğunu gördük. Az önce gördük, bunlar araştırma sonuçlarına da yansıyor. Gerçekten de ben bir özürlü olarak aynı eğitim ortamında normal insanlarla buluşamıyorsam, mahallelerde, sokaklarda birlikte etkinlik yapamıyorsam hayat yürüyüşünü birlikte yaptığımızı nasıl söyleyebilirim?” diye sordu.
Ayva, “Hayat yürüyüşünü birlikte yapma ve birbirimizi daha zengin hale getirmeye çalışıyoruz. Kampanya düşünüldüğünde anlaşılıyor ki engelliler ve engelsizler artık sıkıntı çekilmeden bir araya rahatlıkla gelebilecek. Bu yüzden bu kampanyadan cesaret aldım. Bakanlığımız, Valimiz, belediyelerimiz işte bugün hepsi yanımızda. Hayat yürüyüşünü inşallah birlikte yapacağız” diye konuştu.
ÖNCE ALGIYI DÜZELTMELİYİZ
Nüfuzumuzun yüzde 12’sinin engelli olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, toplumun engellileri iyice tanımadığı için mesafeli davrandığını kaydetti. Yüzde 12’lik grubun ciddi bir potansiyel teşkil ettiğinin altını çizen Uysal, “Onları, istifade edeceğimiz, hayatın içine katacağımız bir grup olarak görmeliyiz” dedi. Başakşehir Belediyesi’nin engelliler için yürüttüğü hizmetlerden de bahseden Uysal, “Özürlüler Timimiz var. Bir apartmanda bir özürlü kardeşimiz var ve onun dairesine çıkmasına engel varsa hemen o engeli ortadan kaldırıyoruz. Bunu gören vatandaşlar, (Bir özürlü için bunu yapıyorsunuz, o binada 5 tane yaşlı var, onlar için de bir şey yapsanıza) diye görüş belirtiyor. Demek ki olması gereken şeyleri yapmanız bile farklı algı oluşturuyor. Bu algının giderilmesi için, bu projenin başarıya ulaşması için elimizi taşın altına koymaya, omuz vermeye hazırız” şeklinde konuştu.
ENGELSİZLERİN ENGELİ KALKACAK
Projenin diğer paydaşı Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu da “Birlikte yürüyoruz” kampanyasının isminin bile heyecan verdiğini, yeni bir hedef ortaya koyduğunun altını çizerek konuşmasına başladı. Kampanyanın bir engelli kampanyası olmadığını engelsizlerin engellerini aşma kampanyası olduğunu hatırlatan Göksu, “Kampanyanın iki büyük hedefi var. Birincisi; engelsizlerin engelini aşmak ikincisi de; şimdiye kadar engelliler kendi sorunlarını devlete ulaştırmak için mücadele ederdi. Bugün ise devlet bütün kurumlarıyla engellilerin sorunlarını millete ulaştırmak için uğraşıyor. Bu da geldiğimiz noktayı göstermesi açısından anlamlıdır” dedi.
Belediye olarak her bir bireyin, her bir engelli vatandaşın hayatındaki eksikliği gidermeye çalıştıklarını belirten Göksu, “Yürüyemiyorsa yürüyen ayağı, göremiyorsa gören gözü, duyamıyorsa kulağı olmanın gayretindeyiz. Bu en insani, en toplumsal bir görevdir” diye konuştu. Her belediyenin engellilerle ilgili bir şeyler yaptığını hatırlatan Başkan Göksu, “Yapılan son düzenlemelerle engelliler topluma yük olan değil, enerji verenler oldular. Bunun sağlanmasında büyük emeği olan Lokman Ayva’ya teşekkür ediyorum. Fati ile birlikte bu projeyi başarılı bir şekilde hedefe ulaştıracağımıza inanıyor ve hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.
ENGELLİLİK İZAFİ BİR KAVRAM
Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ise engelliliğin çok izafi bir şey olduğunu belirterek konuşmasına başladı. “Mesela; kuşlara göre biz bir engelliyiz” diyen Kara, “Bir arada yaşama kültürünün oluşturulmasında empati yapılabiliyorsak engellilerle birlikte yaşıyoruz demektir” dedi. Son 10 yılda engellilerle birlikte yaşama konusunda iyi bir farkındalık oluşturulduğunu belirten Kara, “Tüm paydaşlar, üreticiden tüketiciye, amirinden memuruna tüm idareciler, kaza ve kadere inanan insanlar olarak her zaman bir engelli adayı olduğumuz şuuruyla bu proje Fati ile birlikte başarıya ulaşacak” dedi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek de üniversitelerin yaralarına el atan kurumlar olduğunu belirterek Beyazay Derneği ile geçtiğimiz yıl engelliler konusunda farkındalık oluşturacak çalıştaylar yaptıklarını, bundan sonra ta sosyal sorumluluk projelerinde birlikte yürümeye hazır olduklarını ifade etti.
GÜZEL DOST, GÜZEL AMPLEM
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise projenin çok heyecan verici olduğunu belirttikten sonra, “Bu yürüyüşte Fati gibi bir dostumuz ve hepimize heyecan veren çok güzel bir amplemimiz var. Çok ihtiyacımız olan bir kampanyayı empati ile güçlendireceğiz. Bakanlığımız, milletvekillerimiz, derneğimiz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz, yerel yönetimlerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızla bu kampanyayı başarılı bir şekilde yürüteceğiz” şeklinde konuştu.
Son konuşmayı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin yaptı. Ortamın çok güzel olduğunu belirterek sözlerine başlayan Şahin, “Burada devlet var, millet var, özel sektör var, sivil toplum var, üniversitemiz var. Kısacası güçlü bir ekip var. Başarıya ulaşmak için hiçbir engel yok” dedi.
HERKES BİRLİKTE MUTLU OLACAK
Engelliler Yasası’nın çıkmasında Lokman Ayvan’nın büyük emeği olduğunun altını çizen Fatma Şahin, “Her bir satırında emeği, alınteri vardır. Bu projenin kadınlarla güçlenmesini istedi ve onu da başardı” dedikten sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yola çıkarken söylediğimiz çok temel bir şey vardı. Herkes mutlu olmayınca biz mutlu olmayacağız. Herkes huzurlu olmayınca biz huzurlu olmayacağız. Herkes eşit olmayınca, herkes bu ülkenin imkanlarından eşit bir şekilde istifade etmedikçe biz amacımıza ulaşamayacağız. Aslında proje çok derin. Şu anda geldiğimiz nokta aslında ülkemizde engellilerin geldiği noktayı gösteriyor. Kampanya yapabilme kabiliyetini ve gücünü gösteriyor. Buradaki ince ayrıntı da Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin çizgi filmiyle başlayan bir dönüşüm. Çünkü ağaç yaş iken eğilir. Temeli sağlam tutmamız gerekiyor. Üniversiteler eğitim öğretimde toplumun sorunlarına el atan, toplumu engellilerle ilgili çalışmalarımızla iç içe olmaya çalıştık. Yasal bakımdan, uygulamalar bakımından, rehabilitasyon bakımından çok büyük noktalara geldik. Şu anda engelli kardeşimizle engelsiz kardeşlerimiz aynı noktaya geldik. Aynı noktadan başlıyoruz yürüyüşe. 560 bin engelli kardeşimize mali destek verdik. 149 bin öğrencimiz engellilerle aynı sınıfta eğitim görüyor. Aslında zihinsel dönüşüm yaptık. Ancak sağlıkta, eğitimde sağlanan imkanlar, ulaşımda da sağlanmalı. Kaldırımlar, kapalı alanlar, yollar, araçlar ona göre dizayn edilmeli”.
PROTOKOL İMZALANDI
Konuşmaların ardından “Birlikte Yürüyoruz” projesinin protokolü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara tarafından imzalandı. Protokol imza töreninin ardından yaklaşık 3 yıl sürecek uzun soluklu proje boyunca çocukların sevgilisi haline gelen çizgi film kahramanı Fati de sahneye gelerek Bakan Fatma Şahin ve diğer protokol üyeleri ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Fati, proje için herkesten destek istedi.
SİVİL HABER