İstanbul Üniversitesi ile Fatih Belediyesi işbirliğinde kentsel dönüşüm içine alınan Çapa ve Cerrahpaşa Tıp fakültelerinde yıkım çalışmaları başladı. Yıkım çalışmalarında ilk kazma aylar öncesinden boşaltılan ve yıkıma hazır halde bulunan Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Polikliniği'ne vuruldu. İş makineleri ile güvenli bir şekilde yıkımına başlanılan çocuk polikliniği, tamamen yıkılmasının ardından yerlerine modern binalar yapılacak. Çalışmaların yaklaşık 4 yıl sürmesi planlanıyor.
Fatih’te 7 ayrı alanda kentsel dönüşüm yapıldığını belirten Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Ancak Çapa yerleşkesinde şu anda yapılan çalışma bunların aslında dışında sayılır. Çünkü Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkelerine özel bir proje yapıyoruz. Şu an Çapa ve Cerrahpaşa’da zaman içerisinde ihtiyaçlarla yapılmış bir sürü bina var. Kendi aralarında bağlantıları yok. Yapı malzemeleri son derece eski, depreme dayanıklılığında sıkıntı var. Bunların hepsi göz önüne alınarak İstanbul Üniversitesi rektörlüğü tarafından proje geliştirildi. Biz de onlara Fatih Belediyesi olarak her türlü teknik desteği verdik. Aynı zamanda bizim diğer kentsel dönüşümlerimizi de onlarla paylaşıyoruz. Netice itibari ile bugün çocuk polikliniği yıkılıyor. Arkasından çocuk psikiyatrisi binası yıkılacak. Etaplandırıldıktan sonra bu çalışma bitecek. Bu çalışmaların 4 yıl içerisinde tamamen bitmesini planlıyoruz” dedi.
İstanbul Üniversitesi Hastaneleri Yeniden Yapım Projesi Yerinde, Yeniden, Acil Yapım Neden ?
Jeolojik/topografik yapıdan kaynaklanan olası deprem riskleri,
Mevcut binaları acil boşaltma ihtiyacı,
Afet durumunda organizasyon olasılıkları,
Eskimiş ve daha yüksek maliyetle işletilen altyapı,
Yeniden yapılanma ve değişime ihtiyaç;
§ Sosyal / kentsel dinamiklerle ilişki ve dünya eğilimleri,
§ Hasta ve öğrenci topluluklarının talebi,
§ Ulaşımda bugün ve gelecek olasılıkları,
§ Ekonomik katma değerler,
İşleve yönelik hizmet sunucu ekip ve kullanıcı talepleri
Projenin Aşamaları:
1-Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkelerinin kendi yerlerinde yenilenmesine karar verildi
Çalışmaların ilk adımında “Yeni binalar nerede yapılmalı?” sorusuna cevap verildi. Coğrafyacılardan toplumbilimcilere kadar birçok farklı branştan uzmanın konu üzerinde çalışması sağlandı. Araştırmada uluslararası örnekler ve eğilimlerin incelenmesinin yanı sıra hasta ve öğrenci tercihi, coğrafi ve jeolojik özellikler, olası deprem riski, ulaşılabilirlik, sosyolojik, kültürel ve ticari katma değer oluşturma durumu gibi değişkenler analiz edildi. Araştırmalar sonucunda hastanelerin bulundukları yerde yeniden yapımının daha uygun olduğu anlaşıldı.
2-Tarihi binalar restore edildi
Cerrahpaşa Yerleşkesi 170 dönüm, Çapa Yerleşkesi 110 dönümlük alana sahip durumdadır. Cerrahpaşa Yerleşkesi’nde 4, Çapa Yerleşkesi’nde 8 adet tarihi bina bulunmaktadır. Tarihi binaları korumak için restorasyon projeleri için çalışmalar devam etmektedir.
3- İstanbul Üniversitesi, Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkelerinin tapularını aldı
Yenileme çalışmalarına başlandığında önemli bir sorunla karşılaşılmıştır; Cerrahpaşa Yerleşkesi'nin sadece % 75’inin, Çapa Yerleşkesi'nin ise sadece % 50’sinin İstanbul Üniversitesi’nin tapulu malı olduğunu tespit edilmiştir. 3 yıllık çok yoğun ve zahmetli bir çalışmayla birçok bürokratik süreç tamamlanarak, Cerrahpaşa Yerleşkesi’nin % 99.54’ü, Çapa Yerleşkesi’nin % 99.75’inin tapusunun İstanbul Üniversitesi’nin olması sağlandı.
4-Binaların yenilenmesi için gerekli izinler alındı
Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkeleri İstanbul’un en merkezi yerlerinde olduğu için binaların yenilenmesi için çok sayıda izin alınması gerekmektedir. Yenileme çalışmaları için koruma kurullarına gerekli müracaatlar yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi’yle çok yakın diyalog içinde yeniden yapılanma çalışmalarında önemli bir mesafe kat edildi. İstanbul Üniversitesi hastanelerinin tarihi yarımadada kalmasını engelleyen imar planında tadilat yapılması sağlandı.
5- Devlet Planlama Teşkilatı’ndan 4.8 milyon TL kaynak sağlandı
Devlet Planlama Teşkilatı ile yapılan görüşmelerde ortaya çıkan bir başka gerçek ise; hastanelerin yeni yapımı için gereken kaynak ihtiyacının büyüklüğünün anlaşılması olmuştur. Devlet Planlama Teşkilatı 2011-2012 ve 2013 Yatırım Bütçesi’nden yıllara sari tahsisi sağlanan 4.8 milyon TL kaynak sağlandı.
6- Master Plan ve Avan Proje hazırlandı
Master Plan ve Avan Proje Çalışması için uluslararası danışmanlık hizmeti ihalesine çıkıldı. İhale sonucunda, 240 gün içinde tamamlanmak üzere sözleşme imzalanarak işe başlandı. Çapa ve Cerrahpaşa yerleşkelerinde jeolojik ve geoteknik analizler ile yer altı ve yerüstü arkeolojik keşif çalışmaları yapıldı.
7-Yapılan çalışmalar İÜ mensuplarına sunuldu
Tüm bu aşamalar, öğretim üyesi, öğrenci ve çalışan görüş ve önerilerini almak üzere; akademik kurullarda, anabilim dalı başkanlıkları toplantılarında, İstanbul Üniversitesi Senatosu ile Yönetim Kurulu’nda, İstanbul Üniversitesi Hastaneleri Yönetim ve Danışma Kurulu’nda, (Bu işe özgü oluşturulan, katılımcıları arasında üniversite ilgilileri ile idari görevi bulunmayan ancak tıp fakültelerinde görüşüne ve deneyimine her dönemde başvurulan kıdemli öğretim üyelerinin olduğu) İstanbul Üniversitesi Hastaneleri Koordinasyon Kurulu’nda, öğrenci ve çalışanlarla yapılan toplantılarda ve ilerleme aşamasına göre ortalama ayda iki kez güncellenen www.yenicapacerrahpasa.org web adresinde tartışmaya açıldı.
8-Yurt dışındaki modern hastane binaları yerinde incelendi
Son 5 yılda yapılmış üniversite hastaneleri uluslararası örneklerinin yerinde incelenmesi için; Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İtalya, Dubai Health Care Center’da İstanbul Üniversitesi ilgili yöneticileriyle teknik görevlilerinin katıldığı toplantılar düzenlendi.
9- Yıkım ve taşınma çalışmaları başlatıldı
Yıkım ve yeniden inşaa sürecine ilk olarak İÜ Cerrahpaşa Yerleşkesi'ndeki binalardan başlandı. Yıkımların hastalara sunulan hizmetleri aksatmamak için etap etap gerçekleştirilmesine ve yıkılan bir bina yeniden inşaa edildikten sonra sırasıyla diğer binaların yıkılmasına karar verildi. Yapılan program gereği ilk olarak Zemin riskleri nedeniyle yıkımı için 2011 yılında karar çıkan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlık Binası yıkımları yasal gereklilikleri yerine getirilerek tamamlandı. Şimdi ise İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı Binasının yıkımı yapılıyor.
10- Yeniden inşaa süreci başlıyor
2012 yılının son üç ayında; tamamlanacak Master Plan ve Avan Proje Çalışması sonuçlarına göre oluşacak aşamalı yıkım ve yapım planı kapsamında, halen son değerlendirmeleri süren finansman modeli seçeneklerinden birisi ile son aşama olan “İstanbul Üniversitesi Yeni Çapa Cerrahpaşa Yerleşkeleri” inşaatları başlatılacaktır.
SİVİL HABER